新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 19352|回復: 74

[請教] 803 D3 用金仔併推可以嗎?

新手請教各位師兄 : 到寶記試聽過 803 D3 及 804 D3, 計劃升級, 鎖定以上兩者選其一, 但猶豫未決.  現用金仔 E270 推 KEF R700.  因三兩年內不想換上前後級 (筆值所限), 喇叭升級後中短期內會換埋部 AMP.  心目中是金仔合併機 E470 或 E650.  兩者又以 E470 優先, 因為唔想用 E650 大電流熱機.  廳為 500 呎分兩邊 (所以考慮 803 D3), 放置 HiFi 的一邊約 180 呎.  聽歌仔, 小品為主, 很少聽 (甚至唔聽)大棚野, 請問如以 E470 推 803 D3 可以嗎?  喇叭想一步到位, 免日後又搞一輪. 請指教, Thank you.  

評分

查看全部評分

Hiendy好多BW粉絲。

我自己既意見係803D3最好都係前後級穩陣D。

當然470可以有聲, 但發揮唔盡對803d3喎。
回復

謝謝意見 :)

評分

查看全部評分

回復

E470 同 E650 聲底好大分別, 試清楚先再揀喇
同埋E480就出.....
回復

之前我用過470, 力水以同價位合拼機嚟計, 真係超級好力, 推803實冇問題.
不過470已經係上代產品, 480都就嚟出, 提議等一等. 以下係有少少關於480資料, 可以睇睇.
http://www.sabrehifi.com/2018/11 ... audio-2018-nov.html
回復

知有 E480, 功率與 E470 一樣, 但網上未有評價.  謝謝 banjo 師兄!
至於 E650 , 會去試聽下先.  因我用緊 E270, 對 E470 聲底已掌握.  謝謝 jk2000 師兄!

評分

查看全部評分

回復

我之前用過3部入門合併分別為Goldmund 330, Jeff Rowland Continuum 500及Burmester 082推B&W 805s.

3部合併以Burmester 082輸出最少8ohm只得97W但damping factor有1,034. 雖然B仔082輸出最少, 但推805s個低音推得貼貼服服反而是只得97W的Burmester 082而不是500W的Continuum 500, 所以個人認為B&W喇叭極夾大damping factor或大電流量擴音機, 想推盡B&W喇叭, 一定要用大damping或大電流量或大瓦數擴音機.

以500呎巨廳, 用B&W803D3較適當, 不過以803D3 $161K定價, 市場有很多對手可考慮, 如用較平B&W804D3, 低頻就算盡推也如KEF R700一樣未必填滿500呎廳, 低頻唔會埋身.

金仔E470 damping factor得500和180W, 我就覺得盡推B&W804D3都很勉強,  如個廳得百餘200呎或許夠聽, 但500呎廳你聽起來會到喉唔到肺, 遲早換喇叭. 我個廳近280呎依家用對2路雙7寸單元也嫌低頻不足, 攪到心思思成日想換喇叭.

E650我聽過推B&W802D3, 真係推到死下死下, 了無生氣, 只係有聲出到. 但E650推對折實6皮書架喇叭就好好聲. 如一定用合併, 何不考慮大電流300W約$69K的Diablo 300, 推動力一定比金仔合併強.

B&W個鑽高幾貴, 維修價一對要$9,800. 如唔嫌二手, 我見上一代803D2二手都係賣$48K, 同全新B&W 803D3折實$144,900價相差很遠.

你不妨上旺角添置商業大廈考慮買對二手B&W803D2聽往先, 待摸清B&W聲低先重鎚出擊.

評分

查看全部評分

回復

謝謝 starhifi 大哥

評分

查看全部評分

回復

若果200呎玩804D3都夠
500呎就唔使諗802/803D3 不過會一闊三大全部機/線材都要換晒 才配到喇叭出靚聲
回復

starhifi 發表於 2018-12-11 17:33
我之前用過3部入門合併分別為Goldmund 330, Jeff Rowland Continuum 500及Burmester 082推B&W 805s.

3部合 ...

高DF, 我介紹soulution 330合併。

高班好多。
回復

racewong 發表於 2018-12-11 22:14
高DF, 我介紹soulution 330合併。

高班好多。

我覺得大力amp會係怪豐Diablo 300或贵近一倍的Burmester 032, 一定夠力推803D3.

Soulution未用過唔知,不過瑞士機或喇叭全部音色一定高斑過金仔。
回復

starhifi 發表於 2018-12-11 22:21
我覺得大力amp會係怪豐Diablo 300或贵近一倍的Burmester 032, 一定夠力推803D3.

Soulution未用過唔知, ...

https://www.hiendy.com/hififorum ... ght=Soulution%2B330

https://www.hiendy.com/hififorum ... ght=Soulution%2B330
回復

use devialet D440 pro.  or find a second hand D400.  wonderful sound.
回復

Matthewlhy 發表於 2018-12-11 23:30
use devialet D440 pro.  or find a second hand D400.  wonderful sound.

係喎。仲有D仔
回復

HiFiBear兄,
我係呢度回覆你,問關於“若 180 呎空間用 803D3 會否有嚴重駐波 (booming ) 情況?  ”

我未聽過803D3,只聽過804D3及802D3,記憶它們兩者嘅低音都好爽快,以你整個廳有500呎計(雖然話擺喇叭果邊只有180呎),相信以上提到嘅3款B&W D3喇叭,都唔會因為樓主聆聽面積(我相信你是擔心面積太細吧!),而導致產生booming!

另外,如果樓主唔喜歡聽大棚嘢,E470與E650之間,前者為AB類Amp,而後者是A類Amp,好有可能後者,更適合樓主所喜歡聽嘅音樂(歌仔,小品)類型,如果未試聽過兩者(特別係播歌仔,小品時)聲音的分別,建議一定要聽聽,再作決定吧!

評分

查看全部評分

回復

大damping amp 仲有Accustic  Arts和Byston
回復

如想知道devialet 有幾好,請聯絡 sunny 會長!
Man nam tai hing !
回復

racewong 發表於 2018-12-11 23:02
https://www.hiendy.com/hififorum/forum.php?mod=viewthread&tid=117874&highlight=Soulution%2B330

ht ...

Soulution雖好,但都唔會回頭玩番合併
回復

ccli1996 發表於 2018-12-12 00:07
HiFiBear兄,
我係呢度回覆你,問關於“若 180 呎空間用 803D3 會否有嚴重駐波 (booming ) 情況?  ”

冇記错師兄之前都係用A46及P500L horizontal biamp推B&W, 如有機會换喇叭都學你加部A75 horizontal biamp

回復

Hifi 兄 你用803D3 唔用前後級有d浪費左對喇叭 你又有地方應該玩盡佢
回復