新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: HiFiBear

[請教] 803 D3 用金仔併推可以嗎?

小弟用緊 804D3, 用老麥 MA7000 250W 推佢, 都覺得未發揮得好好, 所以金仔合併應該都唔會推得足 804D3.

而且樓主有咁上下大地方, 當然上前後級最好 la!
回復

Thank you 各位大哥意見!

評分

查看全部評分

回復

Sohappy 發表於 2018-12-12 09:35
Hifi 兄 你用803D3 唔用前後級有d浪費左對喇叭 你又有地方應該玩盡佢

我都係咁話
回復

starhifi 發表於 2018-12-12 06:22
冇記错師兄之前都係用A46及P500L horizontal biamp推B&W, 如有機會换喇叭都學你加部A75 horizontal biamp ...

Star兄,我沒有用過B&W喇叭的
我諗你記得果位也是用兩部金仔amp推B&W喇叭嘅,是另一位師兄了!

評分

查看全部評分

回復

ccli1996 發表於 2018-12-12 14:49
我諗你記得果位也是用兩部金仔amp推B&W喇叭嘅,是另一位師兄了! ...

你果對係DIY喇叭丫嘛.
回復

hoyin13 發表於 2018-12-12 10:47
小弟用緊 804D3, 用老麥 MA7000 250W 推佢, 都覺得未發揮得好好, 所以金仔合併應該都唔會推得足 804D3.

而 ...

What about MA9000 for 804D3
many thx
回復

dragonliondog 發表於 2018-12-12 15:40
What about MA9000 for 804D3
many thx

MA9000 應該叫剛剛足夠 for 804D3, 因為係新世代, 聲底已經唔同左, 同有 300W output

但小弟聽過用前後級推出黎既分別, 有明顯差距. 如不是擺放問題, 買得 MA9000 倒不如上前後級
回復

ccli1996 發表於 2018-12-12 14:49
我諗你記得果位也是用兩部金仔amp推B&W喇叭嘅,是另一位師兄了! ...

唔好意思,應该是另一師兄

回復

racewong 發表於 2018-12-12 15:17
你果對係DIY喇叭丫嘛.

鬼叫冇水,啱聽果啲喇叭,又買唔起,唯有自已砌囉
回復

ccli1996 發表於 2018-12-12 19:20
鬼叫冇水,啱聽果啲喇叭,又買唔起,唯有自已砌囉

你無水?

你享受自己砌喇叭啫

評分

查看全部評分

回復

starhifi 發表於 2018-12-12 17:52
唔好意思,應该是另一師兄

師兄唔駛唔好意思,用金仔Amp及B&W喇叭,都好普遍,我聽過個師兄,用兩部A70,分別接單Amp bridge mode及vertical Bi-amp mode,前者力拔山提,HiFi感強烈(尤其是低頻),後者聽古典大棚嘢,就音場立體感,層次感,音樂感都優勝過前者,點接法好啲,好睇你想要邊種感覺多啲!

評分

查看全部評分

回復

ccli1996 發表於 2018-12-12 19:41
師兄唔駛唔好意思,用金仔Amp及B&W喇叭,都好普遍,我聽過個師兄,用兩部A70,分別接單Amp bridge mode及 ...

好在宜家隻喇叭係single wire, 想玩bi-amp或bi-wire都唔得。之前隻805s用到Audio Note Sogon LX96 jumper, 都唔夠用2條低班喇叭線好.

評分

查看全部評分

回復

HiFiBear 發表於 2018-12-12 12:07
Thank you 各位大哥意見!

hifi兄,如想玩盡對KEF喇叭或你心議的803D3, 我覺得首先要揾部大力的合併機,因你有五百呎大廳唔係一般百餘二百呎,所以唔係咁易玩好隻喇叭。

我覺得金仔合併推書架會推得幾好,或許買隻B&W805D3聽住先,或揾E270作前級加部A75或P7300先好買804D3或803D3.

我之前用B仔合併推805s推得極好,但一换坐地B仔合併就唔夠力推,整個音埸好似缩哂,低音仲衰過用805s. 但一加部A70, 成過音埸大哂,低音深谮好多, 拳拳到肉。
回復

Hifi兄 如果你真係想用合併推803, 可以上線鋪試下聲佢用E650推802D3 , 當然你是話試線啦
回復

Thanks all brothers again

評分

查看全部評分

回復

Sohappy 發表於 2018-12-13 08:09
Hifi兄 如果你真係想用合併推803, 可以上線鋪試下聲佢用E650推802D3 , 當然你是話試線啦 ...

我層經聽過。只可以叫做有聲出。
回復

astroboy1973 發表於 2018-12-13 15:37
我層經聽過。只可以叫做有聲出。

回復

剛剛找到這篇可以參考一下

http://hifireview.com.hk/20170228/bw800d3/

雖然辦HiFi 雜誌測試産品總會有點隱惡揚善, 而何森先生經常自己掏腰包聽concert 係有耳仔嘅人, 所以佢出嘅report有一定可信程度。

總括嚟講喇叭嘅大小應由聆聽環境決定,以 樓主嘅情況 803 比 804 合適,但係803如果餵唔飽, 出嚟嘅音場不管係唔係聽爆棚音樂都唔會完整, 講得誇張啲鏈住條頸唱歌一高一低又去得唔夠盡咁又點會過癮呢? 所以前後級一套最終係走吾甩.

倒返轉如果唔想擺咁多件器材喺屋企, 不如聽吓 ATC有源座地喇叭夾 前级兩件搞掂曬,  A T C 嘅中頻係一絕重播人聲都幾夠毒。

又如果肯定吾想聽大棚野, 可以去聽吓天朗座地喇叭,容易擺位之餘 聲音有音樂味, 效率超高有機會夾得到金嗓子嘅合平併機。

評分

查看全部評分

回復

唔知係唔係大昌陳列室大,係合和大昌陳列室聽過E650推天朗,一樣唔夠力推到死下死下了無生氣,依家轉咗代理唔知仲有冇得聽。

相信E650要係百餘二百呎聽先夾天朗出到較好低频,不過加超高又要比多2皮幾,加條超高喇叭線又一萬幾千,朋友用條770L喇叭線比天朗超高

天朗我聽過Stirling音色好大路,要去到Kensington先有仙氣
雲味

評分

查看全部評分

回復

其實合併機推中型座地能力會有限制吾會全發揮。
愚見天朗 效率高較 user friendly 所以冇咁難搞。

B&W 8 字仍鑑聽系列餵佢吾飽問题會仲多。

最後亦建議聽吓 ㄧ些超级合併機 如 Analog Domain, T+A, 等。。。

評分

查看全部評分

回復