新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: HiFiBear

[請教] 803 D3 用金仔併推可以嗎?

haha12 發表於 2018-12-13 21:35
剛剛找到這篇可以參考一下

http://hifireview.com.hk/20170228/bw800d3/

謝謝 haha12 兄資料
回復

ccli1996 發表於 2018-12-12 00:07
HiFiBear兄,
我係呢度回覆你,問關於“若 180 呎空間用 803D3 會否有嚴重駐波 (booming ) 情況?  ”

Thank  you ccli1996 brother :)

評分

查看全部評分

回復

唔係吖,我都用緊e-600推803D,都好夠力,低音及人聲很好喎,新一代比過往已經兩回事,低音控制好好,大棚 ...

唔係吖,我都用緊e-600推803D,都好夠力,低音及人聲很好喎,新一代比過往已經兩回事,低音控制好好,大棚 ...

評分

查看全部評分

回復

lowhi 發表於 2018-12-12 00:13
大damping amp 仲有Accustic  Arts和Byston

https://www.german-physiks.com/emperor-integrated-amplifier/

呢部143磅重 300W輸出的合併都超惦夠力
回復

同意.
金仔啲旗艦合併機, 一向都好氣好力, 而且金仔擴音機好鍾意報細數, 嚟遮掩實際功力.

評分

查看全部評分

回復

Anguswong 師兄,見你說 E600 推 803D3 推得好,我眼前一亮。可否分享多些你現在配撘的經驗。如 E600, E650 或 E470 可推得八,九成好,我始終較傾向合併,不想搞多套嘢。我細聽放 Hi Fi, 180 呎,另一邊飯廳約 300 呎,直接互通。 thx.

評分

查看全部評分

回復

HiFiBear 發表於 2018-12-14 23:11
Anguswong 師兄,見你說 E600 推 803D3 推得好,我眼前一亮。可否分享多些你現在配撘的經驗。如 E600, E650 ...

HiFiBear:好,只係大家開心分享,想當初用嘅803D3的確令我震驚唔少及有些擔心 ,因為擔心佢嘅食量要求要太大,一般AMP根本唔會應付得到,但係我可以話俾你聽,呢對喇叭真係可以對600及650 好配合!完全根本冇腳軟嘅情況,低音可以去得好盡,人聲亦非常之清晰,相信自己的耳朵,A47我亦試過,如果在有限嘅空間(200呎內),根本蓋上雙眼分不出他是e-600及A47的分别。
以前我都係書架805S用家,所以好清楚佢嘅特性。
當然e-650我亦有玩過(見圖),但感覺像爽聲一些.
803D3 真係有佢嘅實力,佢同之前嘅係有好大嘅改變。容易控制得多。真係不必擔心。

評分

查看全部評分

回復

兩組都試過,根本對803d3完全沒有影響,完全冇腳軟!

sacs-560及e-650服役中

sacs-560及e-650服役中

兄弟家中e-650

兄弟家中e-650
回復

banjo 發表於 2018-12-14 18:20
同意.
金仔啲旗艦合併機, 一向都好氣好力, 而且金仔擴音機好鍾意報細數, 嚟遮掩實際功力. ...

金仔後级真係報细數,A70得60W都唔係好相信,難得連金仔合併推B&W803D3爆棚都唔腳軟, 我之前用的合併輸出都報大數,連推對Miles都推到死下死下。
回復

banjo 發表於 2018-12-14 18:20
同意.
金仔啲旗艦合併機, 一向都好氣好力, 而且金仔擴音機好鍾意報細數, 嚟遮掩實際功力. ...

金仔Amp嘅輸出功率,好可能係為咗要標示其對應喇叭輸出阻抗往下跌時,輸出功率能以極佳線性往上增加的能耐,例如輸出阻抗由8ohm,往下跌,每減少一半(可以跌至2ohm,有啲後級甚至可去到1ohm),最大輸出功率,能往上提升一倍,所以它在8ohm時所標示的輸出功率,就不會是太大,給人感覺是好似所謂報細數了!

E460及E470係8ohm輸出功率雖然大(180W),但其輸出功率線性於輸出阻抗只跌一半到4ohm時(260W,不及8ohm時的一倍),相對E600及E650(雖然8ohm時輸出功率只有30W)但可以維持其線性輸出功率,直至2ohm(120W是原來8ohm時嘅4倍),稍差一些,可能金仔認為,喇叭阻抗在實際應用時,是隨著不同頻率而變化的,聽音樂時,部Amp是要負責擴大及輸出包含一大堆不同頻率及能量的聲波,單單要谷盡係8ohm時輸出的功率數字,遠不及要在對應喇叭不同(頻率嘅)輸入阻抗變化時,仍然要維持其輸出功率要有高度線性(對聽感的影響)來得重要!

評分

查看全部評分

回復

anguswong 發表於 2018-12-14 23:50
HiFiBear:好,只係大家開心分享,想當初用嘅803D3的確令我震驚唔少及有些擔心 ,因為擔心佢嘅 ...

謝謝 anguswong 師兄心得 !  
回復

基本上已傾向上 803D3, 餘下來就是考慮合併 (E470 / E480) or E650 (A 類) 或以現役 E270 作前級加 A47 作後級.  A70 超出筆直唔考慮.  Thx all brothers again

評分

查看全部評分

回復

手上有E600,看来宝华804d3也能是一选项了,谢师兄指点迷津。
回復

手上有E600,看来宝华804d3也能是一选项了,谢师兄指点迷津。
回復

我會考慮Diablo300 或 Luxman509X
回復

對Rosewood B&W803D3個樣真係好靚仔
回復

Hifibear兄 803D3 入左未? 玩成点呀?
回復

謝謝各位師兄的意見給我參考。 已入了803 D3。 暫時未換 amp, 只用現役金仔 E270 推住先.  過多一兩個月才決定換什麼 amp.  現在聽了近60小時, 雖然以金仔入門級合併來推,不播大棚嘢, 唔覺有腳仔軟的情況。 這是我感意外的。 以暫時觀察, 803 D3 唔係想像咁難推.

評分

查看全部評分

回復

HiFiBear 發表於 2019-1-8 00:10
謝謝各位師兄的意見給我參考。 已入了803 D3。 暫時未換 amp, 只用現役金仔 E270 推住先.  過多一兩個月才 ...

早買早享受,相信為E270加上金仔後级如A75會能推盡B&W803D3, 夠你未来10年8年玩,好過中途換機仲花錢,在你500呎的客廳一定能玩盡B&W803D3個低音,拳拳到肉唔會booming.
回復

B&W 803 D3 去年十二月尾抵步.  雖暫以現役金仔合併 E270 推住先, 但一開聲個音場闊好多, 且有深度.  中高音非常清晰通透.

評分

查看全部評分

回復