新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 29109|回復: 124

[CAS] SOtM sNH-10G Switch - 小弟2018所有聽過的 audiophile switch 中的皇者!

A picture is worth a thousand words - 一相勝千言。
去片 :

這是 Cybershaft Limited2 OP20 10M clock (http://www.cybershaft.jp/a-products/limited2.html) :

它有三個 10M clock 輸出。其一去了 SOtM tx-USBultra 作 usb 優化處理。

另一個 10M clock 輸出就接到 SOtM sNH-10G Network Switch
這個是頂級版本,內部已加了 SOtM internal sCLK-EX clock board 和一個 10M clock input。
Switch 內的 capacitors 也已 upgraded 和 使用了銀線 :

SOtM sNH-10G Network Switch 內的白色線路板 和 clock card 都是自家設計的 :

小弟聽過玩過很多 audiophile switches,如 Buffalo BSL-WS-G2018M/A;Buffalo BS-GS2016/A;Linger Audio switches;Buffalo clock-modded by Edison;Clones Switch。
但可以肯定的說 : 這 SOtM sNH-10G + Cybershaft Limited2 OP20 是皇者,全面勝出!

當然,價格方面,這個組合是以上小弟提過的 audiophile switches 的 N倍,只合中了劇毒不能自拔的 CAS友!

唔信?  請各師兄上本港代理先聲的 showroom 考佢牌啦。

中了招的毒友如 Thomas大大火炭何 也請 share share 聽感吧。

多謝各位 hiendy師兄 收看拙文!   

評分

查看全部評分

師兄,請問如果以唔加 clock 嚟比又如何呢?
回復

PhantomGTR 發表於 2018-12-19 10:23
師兄,請問如果以唔加 clock 嚟比又如何呢?

本港代理先聲至今只係入貨 安装了 內置 clock card+10M clock input 之高型號而已。
回復

回復

CKKeung 發表於 2018-12-19 10:33
本港代理先聲至今只係入貨 安装了 內置 clock card+10M clock input 之高型號而已。
...

Ic. Thank you!
回復

好多人話:識人好過識字。這句話在 HiFi圈也是定律,有高人指點就唔會盲目跟風,亂咁買嘢走錯路。

樓主是音響教父,由他介紹的器材只有買貴了,永遠無買錯。當初知道一個頂級 network switch 要萬幾元,真係接受唔到,普通一個 switch 只是百零蚊,有何能耐要這價錢?

試過後只有一個字:值。

韓國 SOtM 有好多產品,audiophile switch 是他們的新作,不同型號有唔同的 specification,如果買就應該買最高級的型號,有自己的 10MHz 時鐘和其他補品,如靚電容,銀線和防 EMI貼。有 9V 和 12V 選擇,如果用 LPSU 就選 12V,我也建議用 12V。

本來是用 Buffalo BSL-WS-G2018M/A,換了 SOtM 分別很明顯,聲音是順滑了,質感加強,背景很靜,好有黑膠味,如果是玩 blind test,唔容易分辨出是播黑膠定播 file。

現在玩了個多星期,聲音在 burn-in 後更 analog,原來數碼音響是否好聲,好大程度就是要減低 jitter,好的時鐘和 switch是有決定性作用。

另外一發現是 SFP光纖收發器是無靚 ethernet 線咁好聲,可能是還未有專給音響用的 SFP module 和光纖線,現在都是用 lan 線好啲。

評分

查看全部評分

回復

用家揮手
基本上以下大大所描述的聽感是全中
https://www.computeraudiophile.c ... &comment=901816
DSC_2053 (1).JPG

評分

查看全部評分

回復

先聲代理嗎?
回復

Yes ar.
常缺貨, 手快有手慢冇!
回復

一套有幾多件野? 要位置位置位置
回復

ThomasLi@FB 發表於 2018-12-19 11:11
好多人話:識人好過識字。這句話在 HiFi圈也是定律,有高人指點就唔會盲目跟風,亂咁買嘢走錯路。

樓主是 ...

Totally agree "......另外一發現是 SFP光纖收發器是無靚 ethernet 線咁好聲,可能是還未有專給音響用的 SFP module 和光纖線,現在都是用 lan 線好啲。"

評分

查看全部評分

回復

如果駁lumin X1,應該用lan定光纖?
回復

bergkamp0828 發表於 2018-12-19 11:25
用家揮手  
基本上以下大大所描述的聽感是全中  
https://www.computeraudiophile.com/f ...

有幸聽左幾日
回復

littlecx 發表於 2018-12-19 12:48
如果駁lumin X1,應該用lan定光纖?

Ben Sir 自己試了不同的 optical transceivers 和 optical cables 並選了些好聲的。
從他買 Lumin X1 或 Clones Switch 的客人, 他會跟機賣適合的 transceivers/optical cables, 但不會散賣。

評分

查看全部評分

回復

sealteam4 發表於 2018-12-19 12:28
一套有幾多件野? 要位置位置位置

SOtM sNH-10G Switch 自己只是一件過,但需要用家自備外置 12V powersupply,當然要用線電啦!
捨唔捨得買嚿好的 10M鐘 餵佢,請用家自己諗好了。

評分

查看全部評分

回復

vhs 發表於 2018-12-19 12:46
Totally agree "......另外一發現是 SFP光纖收發器是無靚 ethernet 線咁好聲,可能是還未有專給音響用的  ...

哈哈哈哈哈
回復

呢隻switch一定要買!其他switch只能行埋一邊

評分

查看全部評分

回復

史的墳 發表於 2018-12-20 15:19

評分

查看全部評分

回復

史的墳 發表於 2018-12-20 15:19

又唔可以咁講嘅, 史兄你有食力啫。
單單 SOtM switch 自己的實價已經是其他唔錯的 switches 的好幾倍呀!

而且若配上 a good LPS 及 Cybershaft/Mutec 10 M clock, 再加 clock cables & powercords 的話, 總售價已離十萬元不遠了。

其他的 audiophile switches 其實一啲都唔差, 表現十分稱職的。
選擇時也要和 CAS system 內的其他 components 的價值要相配呀。

評分

查看全部評分

回復

CKKeung 發表於 2018-12-20 17:27
又唔可以咁講嘅, 史兄你有食力啫。
單單 SOtM switch 自己的實價已經是其他唔錯的 switches 的好幾倍呀!
...

非常同意,玩音響是睇餸食飯,量力而為,器材鬥貴是無意思的。

我的體會是很多師兄經常捉錯用神,播 file唔好聲就覺得解碼器未夠班,花所有資金去換解碼,其實解碼技術過去十年沒有大進步,但 NAS,switch,router,USB 線,鐘線和時鐘的改進非常大。

想升級應該先把其他週邊器材搞好,才諗換解碼器,這樣的回報一定更高。

評分

查看全部評分

回復