新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 19058|回復: 63

[分享] Ray哥密室秘調之.......清理門戶篇

昨晚經烽日音響兩位大師Ray哥及Gary哥親臨寒舍,歷經個半時辰。密室秘調我套2 channel套合後.......(待續)

評分

查看全部評分

你地成日講D吾講D,搞到人地好鬼剪張啊
回復

Rayng 發表於 2018-12-22 17:54
你地成日講D吾講D,搞到人地好鬼剪張啊

回復

為求公正持平,詳盡交待............係要時間.......整理
回復

wildmanhk 發表於 2018-12-22 18:04
為求公正持平,詳盡交待............係要時間.......整理

咁又係
回復

影兩幅相片黎睇下好喎
回復

清理我?
回復

你的地位誰能代替
回復

回復

有無執行家法??
回復

回復

係咪將凸出來多左嘅地方剪左就得?
回復

freeman062 發表於 2018-12-22 22:56
係咪將凸出來多左嘅地方剪左就得?

啊,這就係減法。

一般來講這招女人練得好D。
回復

少不免喇
回復

高人出手
回復

wildmanhk 發表於 2018-12-22 18:04

期待
回復

續.....................

Ray靜.....聽

Ray靜.....聽
回復

首先我好多謝Ray哥同Gary哥親臨寒捨,幫我套器材查找不足,密室秘調。 閒話及客吐話再不多說,快快進入正題。

在最初Gary哥同我聯絡了解我套器材組合加埋睇咗啲相之後,佢第一時間唔客氣咁同我講你套原裝釘腳呢?我話我一路都未用過......新喇叭落地已經換咗呢一套腳啦。 佢吩咐我一定要搵返出嚟上到嚟等你有個比較咁話。咁我梗係照佢吩咐喺床下底搵返出嚟啦,除此之外冇乜事前功夫準備。

好快就到咗約定嘅日子Ray哥同Gary哥一上到嚟二話不說就開工,Ray哥第一時間就同我講,你用塊人造石放喺喇叭底但係塊石底有空位, 對你對喇叭低頻及定位等影響好大,一定要打好根基才可發揮器材應有水準。

手起.....刀落

手起.....刀落

評分

查看全部評分

回復

跟住Ray哥指出另外一個較為需時處理及較嚴重嘅問題就係我音響器材架。 佢哋話呢個牌子同型號嘅架好正路,能夠發揮出器材應有嘅水準。 但係而家最大嘅問題就係調校水平嘅四粒螺絲釘,並冇充分比佢伸展及呼吸,會令到整體唔夠生動死實實。 所以我哋必須要將器材全部攞起,再重新調教過水平螺絲, 令到承載嘅木板只係與四顆螺絲有接觸點。除此之外佢就同我講我套分體式前級,唔應該用任何嘢將佢分隔咗電源同前級, 隨手就將我嗰啲黑檀木攞走咗,回歸原廠疊機的設計。

經過一輪運動之後將所有器材架及板再次設定好後,二位將對喇叭盡量分開並拉成平面,Ray哥就用蔡琴淡水小鎮原裝錄音第6 cut 月光小夜曲初步開聲試音。 首先我將呢cut聽咗兩次, 佢哋再問我聽唔聽到有分別? 我話一個明顯係較為開揚而且生動, 我好奇問佢點解。 佢同我解釋佢話原裝錄音在相位上係反相嘅,呢隻機遇都係。 原來Ray哥用我個前級開咗一個反相制, 使到呢cut錄音完整咁重見返現場錄音嘅相位。 咁樣音場就唔會被壓縮, 能夠從見返成個音場正常比例。 佢話大家如果發覺聽嗰隻CD硬係覺得唔順耳,不妨可以試下撳下個反相制(如有)隨時會有令你意想不到嘅效果。

除此之外佢就將我近喇叭所有有用火牛嘅電器全部掹走, 之後我哋再重複聽返同一首歌發覺畀我平時聽開嘅音量細咗, 隨之不其然將音量升高, 但係我並冇覺得吵耳,反而覺得順耳耐聽咗。 Ray哥解釋原來火牛太近喇叭單元係會好影響佢, 容易會有干擾造成訊噪。 所以喺掹咗火牛之後,成個音響嘅背景靜咗,所以覺得細聲咗。 經過上述幾項嘅微調之後, 成個音場撐開咗,音場,樂器有番正常嘅比例。 呼吸同口水聲,及一啲從來未有聽過嘅弱音都重現咗。 雖然喇叭較以往拉開咗,但係反而中間音埸嘅密度並冇減少咗。歌者及樂器的定位同大小恰到好處。 我好好奇咁問點解冇toe In 個人聲聚焦到咁好呢? 佢兩位解釋好多人未有足夠經驗, 但係又想人聲突出,就只用簡單直接啲嘅方法將喇叭 toe in,但係其實咁樣係會犧牲咗三頻嘅平衡,,所以大家係需要有取捨同埋找個平衡點嘅。並要充份考慮喇叭與聆聽環境的相互影響。

拆.....拆.....拆

拆.....拆.....拆

評分

查看全部評分

回復

跟住Ray哥就同我玩一個AB比較嘅遊戲, 佢好大膽敢將左邊喇叭嘅釘腳用返原廠嘅釘腳及釘塾,而右邊就用番而家用緊嘅釘腳。 而其他嘅設定維持不變。 我哋聽春江花月夜, 一開聲唔夠30秒, 一個壓倒性嘅結果就係咁出咗嚟。 用返原廠釘腳嗰隻喇叭嘅低頻速度同埋嘅伸延竟然畀我而家用緊嗰套釘腳更好......... 有冇............呀?....... 大拿拿用多萬幾蚊......... 真係.....X......Y......Z!兩位大師又同我解釋佢話其實我呢對喇叭係好有潛質, 玩得好真係識飛天 。但係好多人唔了解佢嘅特性,玩唔好就賣咗。 白白浪費左一對好喇叭亦用咗冤枉錢。 原來佢哋舖頭之前都賣過呢隻牌子喇叭, 而且對呢隻型號有好深入了解, 佢好詳細解釋呢對喇叭設計理論及內部結構畀我知,好似我呢對speaker原在龍骨結構聲箱用料及釘腳都係別樹一幟,這一刻我相信呢對Phoeos我會有排玩喇。

原本想再試下佢哋自家製嘅電處,但係因預計唔到嘅因素而未能夠試玩, 加上時間問題所以呢一項只可以再擇日重賽啦。三個半鐘匆匆就過咗去。Ray哥同Gary哥親力親為,落手落腳咁幫我套器材執位,微調同指導。大家邊吹水邊聽歌,雖然佢地有些理論我不太了解,但係我可以見到佢兩位對音響嘅認識,對工作的執著,熱誠。對理想的堅持真係值得尊敬,烽日兩位大師真係深深感動我。

A.....B血併

A.....B血併

評分

查看全部評分

回復