新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: Hangaround

[其他] Ching們是如何保持這麼多年對發燒音響的熱情?

Hangaround 發表於 2018-12-23 19:05
Ching, 那團火唔好滅啊。。。平平地買對all in one speakers 播CAS啦。等到感覺又返來的時候再組返一套自 ...

所以我先有出過一個 post,想搵部一體化嘅音樂播放機,但仲未有心水,我今日去連卡佛睇倒隻老虎狗,好得意,但唔知點用?唔知係咪只係一個藍牙喇叭定係網絡播放器?
回復

唔係,想簡單地聽音樂,唔想一大堆嘢咁玩音響啫,我都一直聽緊音樂,好似响車,我都一直用藍牙射去車機度聽 iTunes Music格,不過車聽,冇隔音,冇乜可以要求啫。
回復

johnmo 發表於 2018-12-23 20:36
愛聽音樂和愛玩器材是兩回事

中!就係咁⋯⋯
回復

一部收音機是聽音樂,幾球HIFI也是聽音樂。如非環境所逼,點聽得翻轉頭吖!當然,好多燒友只是聽HIFI而非听音樂的。

評分

查看全部評分

回復

dekiller 發表於 2018-12-24 00:58
一部收音機是聽音樂,幾球HIFI也是聽音樂。如非環境所逼,點聽得翻轉頭吖!當然,好多燒友只是聽HIFI而非听 ...

一語中的!
回復

同意樓主,但也有相反的時候,就是換機不換歌,播同一首歌,在upgrade了的系統上聽到更多的細節,更好的音色。

有時換了機以後,會說”啊,這首歌原來是這樣的!以前沒聽到啊!” 那便很有滿足感!

評分

查看全部評分

回復

對我來說是好奇。
回復

只耍越買貴,聽到明顯分-別,唔係話平貴都差不多,又有筆直, 一定可以keep住momentum

好似上月入手C3850, 係玩hifi以來最抵買的器材,雖然很貴,但物超所值

我都是由20年前的第一部Audiolab 8000A加 ProAc Tablette
3 玩起

評分

查看全部評分

回復

frankyching 發表於 2018-12-23 22:30
所以我先有出過一個 post,想搵部一體化嘅音樂播放機,但仲未有心水,我今日去連卡佛睇倒隻老虎狗,好得 ...

Ching, 一體化wifi喇叭我聽過B&W嘅飛船和Naim嘅Muso q都唔錯,有hifi feel.
回復

Siegfried 發表於 2018-12-24 10:32
同意樓主,但也有相反的時候,就是換機不換歌,播同一首歌,在upgrade了的系統上聽到更多的細節,更好的音 ...

Ching,哈哈!我同你一樣,每次自己的系統換咗嘢,有時只係細細嘅配件,聽到了改善,都巴不得要重新聽過所有的歌,因為會有新感受,新感覺。有時在hifi店舖或其他ching度聽同一首歌,比係自己嘅系統更加有feel,念念不忘,腦子裏都係那塲景,那就慘啦。那種想追求當時重播感覺的衝力,那把火又來啦!
回復

Hangaround 發表於 2018-12-24 12:06
Ching, 一體化藍芽喇叭我聽過B&W嘅飛船和Naim嘅Muso q都唔錯,有hifi feel.

但我想要嘅唔係藍牙喇叭,我想要嘅係單獨嘅 Wi-Fi 播放器,好似 Marshall 嗰類,不過我就係想搵比 Marshall 更獨立,有少少 display and button 就更好啫。
回復

frankyching 發表於 2018-12-24 12:25
但我想要嘅唔係藍牙喇叭,我想要嘅係單獨嘅 Wi-Fi 播放器,好似 Marshall 嗰類,不過我就係想搵比 Marsha ...

Ching,呢兩部係有ethernet,wifi,同埋spotify。
回復

Hangaround 發表於 2018-12-24 12:20
Ching,哈哈!我同你一樣,每次自己的系統換咗嘢,有時只係細細嘅配件,聽到了改善,都巴不得要重新聽過所 ...

師兄你呢個情況,我之前都係咁,廿幾三十年了。就係近幾年,唔知點解,開始有啲唔係好將注意力放响 "呢個叮一聲飄啲"、"呢吓鼓皮緊好多"、"呢個彭點點點"。注意力漸漸去咗第二度,例如 "誤⋯⋯呢首曲個旋律好連貫" 之類⋯⋯所以開始想用簡單啲嘅器材去聽。
回復

Hangaround 發表於 2018-12-24 12:30
Ching,呢兩部係有ethernet,wifi,同埋spotify。

哦,咁可以考慮,等我睇睇先。我又多啲要求喇,咁有冇啲有埋 Apple iTunes Music 嘅添呢?
回復

frankyching 發表於 2018-12-24 12:39
哦,咁可以考慮,等我睇睇先。我又多啲要求喇,咁有冇啲有埋 Apple iTunes Music 嘅添呢? ...

https://www.bowerswilkins.com/wireless-speakers/zeppelin
https://www.naimaudio.com/mu-so-qb

Ching, 請睇睇以上的link.
回復

Hangaround 發表於 2018-12-24 12:48
https://www.bowerswilkins.com/wireless-speakers/zeppelin
https://www.naimaudio.com/mu-so-qb

師兄,我睇過 B&W 嗰部,我就係想講呢個情況⋯⋯佢係無線,但佢要部電話射住佢,佢先會播倒歌。假如,我聽緊歌,我要出街,我攞咗個電話出街,佢就會冇得聽。我之前部 Linn DS 都係,佢播 Tidal 係冇呢個問題,只要我用電話 play 咗歌,我就算攞咗個電話出街又或者熄咗電話,都唔影響佢播歌,只要隻碟未唱晒都有得聽,但如果部 Linn DS 係播 Spotify,佢其實係跳返出去開個 Spotify App,用 Airplay 射去部 Linn DS 度,電話一唔响度,就冇得聽了。
回復