新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: frankiechun

[分享] 啟發 !!!

LanLan 發表於 2019-1-7 21:45
等我問下大人可唔可以遲d請你上來考牌

巧羡慕!恭喜師兄!!
回復

繼cd mat試驗後,又聽了兩天,昨晚將條Kharma同達蕭條原裝黑雞AB比較。見到條黑雞入係個密實袋度,真係有d唔開胃,好細心看了又看條原裝黑雞,又好像比常見的黑雞粗身少少,個頭亦大個得來做工好少少。
這次我先聽了兩天黑雞,再用返條Kharma, 還是用那位黑人女歌手。第一首,一開聲,感覺高中部份明亮了,泛音亦多了,整體亦比黑雞來得豐富。好,第二首,一開始一堆的樂器開場,背景好像沒黑雞寧靜。好再聽第九首,一開始,歌手先來一段清唱。感覺沒黑雞的細膩,感情亦好像黑雞的比較豐富,由其是那歌手低頻時的震腔,黑雞來得更深刻,亦範更圓潤。
有點難以置信,定一定神,反覆試了幾次。分野越加明顯。還是那一句,副件“可能”就像調味料,還是需要買好及處理好食材先才是皇道。
作為用家,建議要花錢昇級器材的網友,先確定相位,架子調整好,喇叭set好位。聽真才考慮。
經 Ray 兄set 完我對喇叭,不再需toe in,右面埋大玻璃的稍為比左面向前了。當然位置亦改變了。那寬闊深遠正確的音場,這幾晚把我迷得醉了。

評分

查看全部評分

回復

Frankie兄客氣了,能够有機會去你家一起分享而又得到你的認同,真的非常開心,期待下次開訪再一次分享聲樂和音韾的喜悅
回復

frankiechun 發表於 2019-1-9 10:01
繼cd mat試驗後,又聽了兩天,昨晚將條Kharma同達蕭條原裝黑雞AB比較。見到條黑雞入係個密實袋度,真係有d ...

回復

frankiechun 發表於 2019-1-9 10:01
繼cd mat試驗後,又聽了兩天,昨晚將條Kharma同達蕭條原裝黑雞AB比較。見到條黑雞入係個密實袋度,真係有d ...

肯花功夫玩好套機又肯忍手唔買補品住,少d毅力同定力都唔掂
回復

經過 Gary 同 Ray 兩位師兄調教後,對音樂及音響的定義有所啟發,對將來要走的方向亦更清楚。剛巧遇著CAS終於壞了,最後選擇放棄修理,入了部Esoteric K03xs.

評分

查看全部評分

回復

frankiechun 發表於 2019-1-21 08:27
經過 Gary 同 Ray 兩位師兄調教後,對音樂及音響的定義有所啟發,對將來要走的方向亦更清楚。剛巧遇著CAS終 ...

嘩, 整潔左咁多
回復

frankiechun 發表於 2019-1-21 08:27
經過 Gary 同 Ray 兩位師兄調教後,對音樂及音響的定義有所啟發,對將來要走的方向亦更清楚。剛巧遇著CAS終 ...

Need to add external clock.......
回復

racewong 發表於 2019-1-21 10:49
嘩, 整潔左咁多

我諗我地好多人屋企個 hifi rack,如果唔玩CAS 真係可以乾淨企理好多!
回復

PhantomGTR 發表於 2019-1-21 11:19
我諗我地好多人屋企個 hifi rack,如果唔玩CAS 真係可以乾淨企理好多!  ...

係。玩CAS真係要好多位
回復

racewong 發表於 2019-1-21 11:27
係。玩CAS真係要好多位

Yes.........
回復

CAS 追求高清,科技越進步,就停不了的upgrade 器材。累喇,簡單點也是一條出路。
回復

frankiechun 發表於 2019-1-21 12:47
CAS 追求高清,科技越進步,就停不了的upgrade 器材。累喇,簡單點也是一條出路。 ...

if you are happy listening, it is enough.......
回復

我2019年都會向CAS著手.
回復

racewong 發表於 2019-1-21 13:36

回復

frankiechun 發表於 2019-1-21 12:47
CAS 追求高清,科技越進步,就停不了的upgrade 器材。累喇,簡單點也是一條出路。 ...

IMHO, CAS 追求既係準確既 digital processing。
回復

因為套黑膠會放在新既俱樂部.

屋企就玩CAS
回復

racewong 發表於 2019-1-21 13:36

回復

racewong 發表於 2019-1-21 13:57
因為套黑膠會放在新既俱樂部.

屋企就玩CAS

CAS sounds good and very convenient.

Change songs by one click.

Save all your fav songs in a playlist....holding an IPAD, sit down and enjoy.......You can get more information about the songs via the internet than the cover pages of the CD/LP.......
回復

vhs 發表於 2019-1-21 14:00
CAS sounds good and very convenient.

Change songs by one click.

無野揸手 , 硬係差D呢
回復