新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: 史的墳

[CAS] 堅過石堅,再見 Soundgenic!QNAP HS-453DX NAS

史的墳 發表於 2019-1-16 11:57
有朋友問我響邊度有貨買到 HS-453DX 仲係新年價......

大家可以去 SSP Comdex 買,尋晚價錢係 HKD4,999。

我咁靚仔,5好掛!
回復

我有興趣
回復

史的墳 發表於 2019-1-16 11:57
有朋友問我響邊度有貨買到 HS-453DX 仲係新年價......

大家可以去 SSP Comdex 買,尋晚價錢係 HKD4,999。

Pls check pm thx
回復

史sir, 我又要整番部
回復

支COOLERMASTER 為何要用? 比M2 SSD?
另請問兩支SSD如何用? 比如一支行CACHE 一支CACHE? OR 是RAID 1 OS?
回復

vhs 發表於 2019-1-14 15:21
Add JCAT net card then........Super!

请教师兄,JACT Net Card 怎样加?母版有安装位?谢谢!
回復

smarthono 發表於 2019-1-19 03:07
请教师兄,JACT Net Card 怎样加?母版有安装位?谢谢!

Add to motherboard PCIE 1x slot
回復

t1174 發表於 2019-1-17 11:26
支COOLERMASTER 為何要用? 比M2 SSD?
另請問兩支SSD如何用? 比如一支行CACHE 一支CACHE? OR 是RAID 1 OS?
...

其實如果知道Qtier嘅自動分層原理,就唔會去set SSD cache,亦唔洗買sata SSD,留返D錢交稅好過

我反覆試過,set曬俾Qtier raid1效果最好。

Coolermaster 係俾粒CPU同10gb lan chip

記得如果買M.2 SSD一定要買sata 6gb ssd,之前有人推介買NVMe SSD........... 我只好講句,祝你好運

評分

查看全部評分

回復

其實兩個 hdd slot 都用 ssd 會不會好點,多少本來冇 fan 是為靜,但 hdd 尤其用舊了會嘈,也沒有足夠考慮比 hdd 散熱
回復

t1174 發表於 2019-1-21 00:59
其實兩個 hdd slot 都用 ssd 會不會好點,多少本來冇 fan 是為靜,但 hdd 尤其用舊了會嘈,也沒有足夠考慮 ...

我有7TB歌,你話點算?

一隻 4TB SSD 已經4xxx

另外,點解要用 Helium HDD 正是要解決問題

D錢拎黎買靚牛靚 Lan 線仲實際

當然有錢的話 SSD HDD是最佳方案
回復

史的墳 發表於 2019-1-21 07:28
我有7TB歌,你話點算?

一隻 4TB SSD 已經4xxx

呢啲係個人價值觀問題。我用緊7隻datacenter level SSD行RAID 5嚟播歌。

He係靜,亦無乜讀頭聲,但聲較「慢」。
回復

史的墳 發表於 2019-1-20 21:04
其實如果知道Qtier嘅自動分層原理,就唔會去set SSD cache,亦唔洗買sata SSD,留返D錢交稅好過 ...

部機本身無support NVMe。行NVMe係要底板BIOS support到,加上合用嘅driver,你塞啲唔compatible嘅嘢落去,穩定性當然有潛在問題啦!唔係NVMe嘅問題,係用者無睇清楚spec就買嘅問題。
回復

如果部機純粹用黎做CAS既direct connected storage,唔用到music server既function,選擇用2塊1TB既M2 SSD好定SATA SSD會比較好?
回復

diamondblack 發表於 2019-1-21 08:01
呢啲係個人價值觀問題。我用緊7隻datacenter level SSD行RAID 5嚟播歌。

He係靜,亦無乜讀頭聲,但聲較 ...

老板你有錢麻!我呢 D 窮 L 要就住玩架
回復

darkfrank 發表於 2019-1-21 10:29
如果部機純粹用黎做CAS既direct connected storage,唔用到music server既function,選擇用2塊1TB既M2 SSD ...

呢個問題就真係要睇下你有幾多歌啦。

好似我咁,到目前為止,將自己的萬多隻 CD Ripped o左八成左右 FLAC uncompressed及DSF,大概佔 7.2TB。Samsung 的 PM833 SSD model 是 8TB,但價錢就分身家。

硬碟 + SSD 是一個最便宜的方案,每次 data transfer 時也是首先將 data 由硬碟轉去 SSD 再出去。理論上與放在 SSD 冇分別。我亦反複用我套 cheap 機聽過,配上全套 AQ Diamond LAN 線,我對木耳只能在某一些曲目聽到靜一點子的分別,真係少得唔覺。

另外 QNAP Qtier 2.0 更將 SSD 自動分層優化到一個非常無敵的地步。

當然,價值觀唔同對自己選擇也有影響。
回復

diamondblack 發表於 2019-1-21 08:21
部機本身無support NVMe。行NVMe係要底板BIOS support到,加上合用嘅driver,你塞啲唔compatible嘅嘢落去 ...

所以咪話害死人囉
回復

史的墳 發表於 2019-1-21 10:30
老板你有錢麻!我呢 D 窮 L 要就住玩架

用Kondo嘅窮L我都係第一次見。

評分

查看全部評分

回復

史的墳 發表於 2019-1-21 10:40
呢個問題就真係要睇下你有幾多歌啦。

好似我咁,到目前為止,將自己的萬多隻 CD Ripped o左八 ...

多謝師兄意見,其實我又唔太多歌,所以2T以內都夠,唔諗HDD最主要就想完全無震動同noise。
所以純storage既情況下唔知用M2 slot定 SATA會好D
回復

darkfrank 發表於 2019-1-21 10:57
多謝師兄意見,其實我又唔太多歌,所以2T以內都夠,唔諗HDD最主要就想完全無震動同noise。
所以純storage ...

m2只係physical interface,如果本身部機只係sata,m2只係sata個extension,performance唔會同傳統2.5寸package嘅sata ssd有明顯分別。
回復

darkfrank 發表於 2019-1-21 10:57
所以純storage ...

有 4 個 slot,梗係 M2. SSD + SATA SSD 啦
回復