新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: 史的墳

[CAS] 堅過石堅,再見 Soundgenic!QNAP HS-453DX NAS

期待報告及團購
回復

回復

fishoil 發表於 2019-1-14 22:15
如果超過10個台, 店主可以問香港QNAP供應商, 在facebook做團購.

fishoil 兄,我只是想在這裡寫一份報告,給有興趣的朋友觀看。團購或其他宣傳我建議你可在二手區或特許商戶區另開一文,謝謝體諒。

評分

查看全部評分

回復

腦場正常價:

- HS-453DX 4GB 版本 => 大概 HKD4,700 - HKD4,900(聖誕、新年價)
- 兩條 Kingston 4GB DDR4 D4-2400 RAM => 大概 HKD300 一條,兩條大概 HKD600(Kingston 穩定有質素)
- 兩條 SSD 支援 2280 介面 M.2 SATA 6Gb/s 250GB => 大概 HKD420 - HKD440 一條,兩條大概 HKD880(買 NVMe SSD M.2 冇用「例如 Samsung Evo 960、970」,因為部機行 SATA 6Gb/s SSD,用唔著 NVMe 的速度,反之對穩定性可能會有影響,所以建議用 Samsung 860 Evo
- 兩隻 WD 8TB He HDD => 大概 HKD1,450 一隻,兩隻大概 HKD2,900(買兩隻 WD MyBook 8TB 打爆佢,用佢裡面兩隻 Helium HDD)
- CoolerMaster MasterGel Maker 極品散熱 => 大概 HKD90 一枝(超高的 CPU/GPU 導熱係數 11 W/m.k,無風扇散熱必備)

正常價總數:HKD9,290 (唔連 HDD HKD6,390)  

我識得人多當然有特價

評分

查看全部評分

回復

史的墳 發表於 2019-1-14 22:47
腦場正常價:

- HS-453DX 4GB 版本 => 大概 HKD4,700 - HKD4,900(聖誕、新年價)

原來記憶體要另外買, 仲以為一部機齊晒除左硬碟機!
回復

sumchung 發表於 2019-1-14 22:54
原來記憶體要另外買, 仲以為一部機齊晒除左硬碟機!

本身有跟 2 x 2GB ADATA RAM,但如果行 Roon 加 Qtier,及會播 4K,最好用 8GB(兩條 4GB 行 dual channels)
回復

racewong 發表於 2019-1-14 10:20
史SIR變了CAS大師了.

其他我唔敢講,CAS 玩左咁多年,自己又打滾左 IT 界咁耐,一定有返少少自己的心得。  
回復

史的墳 發表於 2019-1-14 22:55
本身有跟 2 x 2GB ADATA RAM,但如果行 Roon 加 Qtier,及會播 4K,最好用 8GB(兩條 4GB 行 dual channe ...

thx!
回復

Linger Audio 在11月尾已著手研究HS-453DX MOD 改OCXO 及TCXO 的開發,這是前無古人的原創構思。
開發工作現已進入直路,經測試及比較後,相信能在新年前後發表。

據知屆時會同時推出改機服務,樓主師兄可考慮更上一層樓

評分

查看全部評分

回復

AmbagoAudio 發表於 2019-1-15 00:46
Linger Audio 在11月尾已著手研究HS-453DX MOD 改OCXO 及TCXO 的開發,這是前無古人的原創構思。
開發工作 ...

好期待
回復

AmbagoAudio 發表於 2019-1-15 00:46
開發工作 ...

領教!並期待!

但這 post暫時只是分享設定,不涉及任何商業成份。建議師兄可另開 po分享成果。

如有任何得罪請見諒

評分

查看全部評分

回復

謝謝師兄詳細分析,期待你的用後報告!
回復

史的墳 發表於 2019-1-14 22:47
腦場正常價:

我識得你,

咁即是
回復

iwantbd 發表於 2019-1-15 13:40
我識得你,

咁即是

五七折或五九折, 自己揀
回復

史的墳 發表於 2019-1-15 17:41

回復

史的墳 發表於 2019-1-15 17:41

好吸引。               
回復

唔柒折或者唔鳩折喎⋯⋯
回復

waikeywi 發表於 2019-1-16 09:25
唔柒折或者唔鳩折喎⋯⋯

柒左

評分

查看全部評分

回復

有朋友問我響邊度有貨買到 HS-453DX 仲係新年價......

大家可以去 SSP Comdex 買,尋晚價錢係 HKD4,999。

另外,有冇朋友需要幫手安裝?因為我部已經砌好,但我又忘記o左GoPro拍個教學俾大家,所以想做多次免費幫一個谷友裝機,及 setup,順道拍片!

如有興趣,請在這留言,名額一位,先到先得!

條件 1:約埋去 SSP 買料,用家付款
條件 2:可能上一上鏡

評分

查看全部評分

回復

俾舊屎,冼襯
回復