新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 10248|回復: 28

[解碼器] Nagra HD DAC X-恐怖的感染力

剛與豬賓餅主上左凌智買WB釘墊 (詳情等我回家試完再報告比大家)。
見到部Nagra最新旗艦解碼HD dac X剛到步開聲。 無理由唔坐低聽下。

結果聽完後, 我忍唔住要立即出個post分享, 頂級感染力的誘惑。

自問絕對清楚凌智現有器材的特性, 今次只係將HD DAC 換成 HD dac X.

CDT都係使用Nagra CDP.
前級係HD PRE,
後級係Viola Bravo II, 喇叭就Wilson Benesch Eminence

聆聽軟件, 朱紫嬈最新專輯。

https://www.hiendy.com/hififorum ... read&tid=118351

我聽左一首歌- [一生不可自決]。好耐無出現過既感覺來了, 一份輕輕的心痛感覺慢慢浸出。 半首歌已能將我投入曲意中。 至於你地要求的音效音質, 我只能說現在這套組合, 係我近這一年內最靚聲的一套。

當我聽完這垍歌, 我有份衝動想立即返屋企, 將對Genesis Maestro調節到最接近既頂級音樂感。 真係好好聽。

現已是凌晨一時, 我套組合仍然播放著朱紫嬈的[想你]大碟。

仍然微調我對Maestro後的調聲鈕。 希望可以快D調到滿意吧, 我不要求一模一樣, 但起碼要有八成水準吧。

在此我建議大家必要去凌智showroom聽聽這套勁毒組合。 另外, 未買朱紫嬈[想你]既網友, 快D去買啦。 真係好好聽架。

評分

查看全部評分

想問下部解碼HD dac X要40萬嗎?
如要的話我可以早點訓了,不用想太多.

評分

查看全部評分

回復

加油,努力
回復

wyman7727 發表於 2019-1-18 02:12

等我問下先,
回復

我對Genesis就係咁好玩。 每次聽完靚聲示範, 都想立即回家微調喇叭。 哈哈
回復

對新WB 旗艦超級好聲,新高音好大進步,部HD DAC X 感情好豐富,朱紫嬈隻大碟未層聽過咁好聲,仲有剛剛黎左個英國地盒,取向好特別,今期凌智十分多野玩,我建議你地快D上去聽下
回復

racewong 發表於 2019-1-18 07:24
我對Genesis就係咁好玩。 每次聽完靚聲示範, 都想立即回家微調喇叭。 哈哈 ...

低音可調的確音色變化多。攪到我到想加Ologe Twenty上對Ten添。

回復

dekiller 發表於 2019-1-18 08:18
低音可調的確音色變化多。攪到我到想加Ologe Twenty上對Ten添。

換Genesis Maestro 啦
回復

bigpun1975 發表於 2019-1-18 08:18
對新WB 旗艦超級好聲,新高音好大進步,部HD DAC X 感情好豐富,朱紫嬈隻大碟未層聽過咁好聲,仲有剛剛黎左 ...

真係好毒。 今朝我又聽緊想你
回復

餅主要超越,快些升級你部DAC啦
回復

hksarac 發表於 2019-1-18 09:18
餅主要超越,快些升級你部DAC啦

最毒係你
回復

racewong 發表於 2019-1-18 08:31
換Genesis Maestro 啦

与Icon一樣,黑白Ten各一對。差個Zero中置就Surround都足夠,不過冇玩。睇電影也只用Stereo。喇叭若要升級就只能回歸靜電了。

回復

wyman7727 發表於 2019-1-18 02:12

唔洗, 講下價39萬得啦
回復

$482000.      
回復

饼主肯定打個59折。

回復

回復

dekiller 發表於 2019-1-18 14:02
饼主肯定打個59折。

咪就係唔九折比我囉
回復

racewong 發表於 2019-1-18 17:43