新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 12260|回復: 20

[接線(RCA/ XLR)] 如升級MIT Magnum MA xlr 有何選擇?

如題, budget $25k
Dac to Preamp 現用wirewolrd platinum eclipse 8
preamp to power amp 現用MIT Magnum MA.
其實都滿意現時配搭. 用咗MIT 都5/6年, 特別喜愛MIT 的音場表現.  但都想知現時如$25K budget 有咩線可考慮?

TQ Silver Diamond
回復

要睇下你認為現在缺少甚麼,或想増加甚麼,先比到意見你,用 XLR 定 RCA ?

小弟經驗,信號線其實要同電源線一同互相配合先會有令你滿意的聲音,真喺要試先知。
回復

you use wirewolrd platinum eclipse 8? or Eclipse 7?
I use a lot of WW. Also want to try other.
Thanks
回復

silver diamond 係TQ老頂? 1.5m 大概幾$?
回復

里克1 發表於 2019-1-31 11:52
silver diamond 係TQ老頂? 1.5m 大概幾$?

剛剛變左二哥,三皮樓下
回復

vhs 發表於 2019-1-31 00:35
要睇下你認為現在缺少甚麼,或想増加甚麼,先比到意見你,用 XLR 定 RCA ?  

小弟經驗,信號線其 ...

期實都幾滿意現時.  不果條MIT用得耐咗又心思思諗下控制budget下有冇得再好D, 係因為近期的改動帶給我的喜悦吧.

如果話想好D當然范范都想好D啦(廢話).  真係要講的話唔trade off音場及平衡度下... 都想提升分析力, 微動態, 背境再黑D.
回復

simonsang2000 發表於 2019-1-31 11:04
you use wirewolrd platinum eclipse 8? or Eclipse 7?
I use a lot of WW. Also want to try other.
Thank ...

using platinum eclipse 8 now. previous was 6.
回復

改變訊源去前級的線會好d wor, 效果會明顯 d.

前去後的線材越中性越好。
回復

vhs 發表於 2019-1-31 12:56
改變訊源去前級的線會好d wor, 效果會明顯 d.

前去後的線材越中性越好。

source 去前剛由ww6 上 8. 效果很好.

事實都好幾年冇買過新interconnect. 除ww 6 外,手上重有 cardas clear.  試過不同位置互換配搭, 現時用ww source去前, 搭MIT前去後效果最好.  因為聽感上ww 及cardas 都係比較聚焦, 而MIT係擴散音場, 一聚一散配合效果出來比較好.

回復

里克1 發表於 2019-1-31 13:34

事實都好幾年冇買過新interconnect. 除ww 6 外,手上重有 cardas cl ...

回復

里克1 發表於 2019-1-31 13:34

事實都好幾年冇買過新interconnect. 除ww 6 外,手上重有 cardas cl ...

請問新出的 platinum eclipse 8 效果如何? 之前的是 platinum eclipse 6 嗎?
我都有條 eclipse 8 RCA 1m,同 eclipse 7 XLR 1.5m 係手,兩者比個人覺得 7 XLR 1.5m 醇厚啱聽 d…
回復

我係由PE 6 upgrade to PE 8. 無試過P
高2代的PE8比6全面.  由其明顯係高低申延, 令音場增大.  特性同樣中性, 靜而聚焦.  

評分

查看全部評分

回復

里克1 發表於 2019-1-31 12:02
期實都幾滿意現時.  不果條MIT用得耐咗又心思思諗下控制budget下有冇得再好D, 係因為近期的改動帶給我的 ...

我啱啱試完條MIT ORACLE MA-X RCA 都好鐘意, 聲好厚,低頻正,音樂感好強
回復

KimmyWong 發表於 2020-9-13 20:16
我啱啱試完條MIT ORACLE MA-X RCA 都好鐘意, 聲好厚,低頻正,音樂感好強  ...

入左貨未?
回復

25K budget,可以考虑第一代的Oracle MA
回復

我最終upgrade 咗Magnum MA 上同廠2C3D level 1.  任何一方面都有提升, 尤其低頻分析力和控制力, 先知原來我套機可以出到如此細緻低頻. 而又無改變系統本身平衡度, 係無trade off 的提升. 超滿意.
回復

里克1 發表於 2020-9-14 12:52
我最終upgrade 咗Magnum MA 上同廠2C3D level 1.  任何一方面都有提升, 尤其低頻分析力和控制力, 先知原來 ...

MIT不嬲都係堅正啦.
回復

racewong 發表於 2020-9-14 14:46
MIT不嬲都係堅正啦.

MIT啲喇叭線
回復

MIT係一隻個個叫好的品牌, 問題只是BUDGET吧.
回復