新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: electronic

[請教] 救命呀, 點解我買乜嘢d 聲都差? 請指教

electronic 發表於 2019-2-5 01:14
大年初一收禮物, 原來係電處線嘅 powercon 頭內的火線中線接反了  amp 和 player 電源全部反相晒 ...

原來巳解決!恭喜恭喜
回復

ccli1996 發表於 2019-2-5 07:15
恭喜恭喜electronic兄

終於搵到解決辦法

除了好聲到唔想停外,ccli兄的重型喇叭要搬回去放好,也需要不少體力。

評分

查看全部評分

回復

大年初一收禮物, 原來係電處線嘅 powercon 頭內的火線中線接反了  amp 和 player 電源全部反相晒 ...

electronic兄發現是電處的線接錯了。

我分享下史的墳兄提到的 Vertere Phase Management 電源排插。上星期 Vertere 老闆Touraj 舉辦了旗艦唱盤和唱臂試聽會。他提到某一年在 Munich hifi show, 在 setup 的時候發覺效果不好。之前全套一樣的器材在英國音響展卻很好聲。後來發現是轉換電源插頭(內有 fuse) 有問題,內部接反了,轉了另一個冇 fuse 的轉插便一切正常。之後開始硏究電源相位這個問題。有了 Phase management 排插後,去到那個國家開 show 也沒有問題。只要細心聽和選擇正確相位便可以。

我在香港時,御品 Chris 對我説,就算牆蘇電源相位正確。Vertere 發現,不同器材的相位是不同,因為火牛繞的方向或某些零件,引致反相。所以才有這件電相排插出現。我都唔係好清楚佢講乜,總之聽過覺得分別好大。但係非常昂貴。

電相位可能唔止我們所認知的只有相位是否正確。好像接地,以前只為安全。開始用地盒後,才開始關注訊號地、電源地、機殼地。

Herron 由第一代前級至今,機背是有一個 power polarity 選擇掣。説明書話自己試2個 setting 的分別。

評分

查看全部評分

回復

eds60 發表於 2019-2-5 10:34
除了好聲到唔想停外,ccli兄的重型喇叭要搬回去放好,也需要不少體力。

搬來搬去,都真係幾吃力,辛苦的

都幸好當時搞對喇叭時,把上(中高音)下(低音)箱體用分體式,搬對喇叭時可分開4份來搬,都冇咁辛苦,而家都唔駛再搬了,長期打長廳擺係中間

評分

查看全部評分

回復

ccli1996 發表於 2019-2-5 11:04
搬來搬去,都真係幾費力,幾辛苦的

都幸好當時搞對喇叭時,把上(中高音)下(低音)箱體用分 ...

回復

dekiller 發表於 2019-2-5 02:47
Ching你今年肯定有運行啦。辛苦少少,以后就玩走鬼檔吧。  恭喜恭喜。    ...

係呀, 都打算做聽歌小販

回復

eds60 發表於 2019-2-5 10:59

我分享下史的墳兄提到的 Vertere Phase Management 電源排插。上 ...

對我來講太高級了
回復

電處相位一條錯就變左全部錯…所以建議有乜事就插條啤實嘅黑雞線(相位啱)試機,唔係就聽皇帝位4-5cut..測相位!

有次換嗽叭線失手…左右聲道無插錯,但有一邊+-調轉左(成半邊音場扭埋一邊怪怪甘…好彩話甘快就知乜事…❤
回復

改好相位後, 雖然無驚天動地嘅改變, 但起碼順耳返, 低音潛到, 有返少少節奏, 遲d 再找幫手調音  

各位恭喜發財 !!
回復

Harwood 發表於 2019-2-4 19:19
加埋淘寶給大家
https://item.taobao.com/item.htm?spm=a1z0d.6639537.1997196601.4.149f7484mTp27i&id=3 ...

Thx,  想起原來好耐之前我係有的, 但未聽過睇過
回復

eds60 發表於 2019-2-5 10:59

我分享下史的墳兄提到的 Vertere Phase Management 電源排插。上 ...

個拖板好勁!咩家伙
回復

AS881 發表於 2019-2-5 13:00
個拖板好勁!咩家伙

Vertere 出的,訂價大約10萬。
回復

AS881 發表於 2019-2-5 10:11
師兄,還有的是,試下將塊Symposium板從Luxman 底抽走,你會發現出番好多細節!因為套機你現在咁放,整套共震得 ...

但塊板唔係幫助防振嗎? 我今晚試吓
回復

走鬼檔可找一塊比較薄而又在地磚上比較滑的地氈,墊在喇叭底,聽的時候便拉出放到已測試好最靚聲的位置,聽完又拉到一邊,這樣費少很多氣力
回復

electronic 發表於 2019-2-5 13:13
但塊板唔係幫助防振嗎? 我今晚試吓

防震但亦未必在任何情況下啱用!上次我墊在部Eso Amp 上,分析力吾見了三成, D聲亦死晒!
回復

兄dei,源頭插座有無錯相位?
回復

oh 原來已經解決了
回復

frankyching 發表於 2019-2-3 22:51
樓主,請諒我講句實話,我睇你講咁耐,你並不是玩唔好,玩唔靚聲,只係你唔肯去試一啲你唔想去試嘅嘢,就好 ...

Agree X 2
回復

electronic 發表於 2019-2-4 10:26
套組合就係咁, 對面係 sofa. 個台應該係有d 問題, 但已無得解決, 入牆的    ...

聽果時一野放對喇叭落地再慢慢拉出拉入拉開拉埋就有排你玩!
我之前用D18都玩倒自己接受既聲!
樓住師兄加油...
BTW,
        1) 我都未攞倒自己心目中既好聲音
        2) 屋企有兩隻化骨龍!
        3) 我宜家都用緊ProAc
回復

原來問題已解決!
試下唔好Toe咁多,可能音牆會深一D!
回復