新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: electronic

[請教] 救命呀, 點解我買乜嘢d 聲都差? 請指教

electronic 發表於 2019-2-3 22:00
多謝好多有心嘅ching,  附加喇叭和機嘅相, 屋企亂, 唔好意思大合照

其實玩Hifi 係一種態度,從佈局,配置,地方環境配合,以至機架,化震,環環相扣,你用心機玩,套機自然會好聲;相反,樣樣都求求其其的話,天價器材都會出垃圾聲。

評分

查看全部評分

回復

bigpun1975 發表於 2019-2-3 22:06
其實玩Hifi 係一種態度,從佈局,配置,地方環境配合,以至機架,化震,環環相扣,你用心機玩,套機自然 ...

我由 av amp 升級到咁多器材, 已經算有心和大出血了, 只係想小朋友瞓覺後, 有少少時間坐sofa 聽歌休息才去瞓。

客觀家居環境好難改善, 因裝修時無想過玩咁大, 無留位置放影音架, 喇叭離牆等 ... 依家已經無得返轉頭

我認為可以發揮到各器材 7成水準就心滿意足, 點知咁耐都攪唔好。
回復

musicolic 發表於 2019-2-3 17:35
請問師兄可否描述一下聲音差在那方面? 例如音場平面?分隔度唔夠? 抑或聲音好多沙石? ...

唔太識形容, 高低音都唔上唔落咁, 唔感人, 無特色, 聽落似全套 2~3萬組合咁, 去影音鋪未聽過咁嘅 2ch 水準嘅聲。 坐正中嘅聲好d,  但一離開sofa 一邊做家務一邊聽歌, 會聽到關機, 好似嘈住自己咁
回復

electronic 發表於 2019-2-3 22:19
我由 av amp 升級到咁多器材, 已經算有心和大出血了, 只係想小朋友瞓覺後, 有少少時間坐sofa 聽歌休息 ...

師兄 我也和你一樣 有一只喇叭近牆和后面廚房拉習膠門 但要慢慢調較

評分

查看全部評分

回復

白痴仔 發表於 2019-2-3 22:28
師兄 我也和你一樣 有一只喇叭近牆和后面廚房拉習膠門 但要慢慢調較

咁d 聲ok 嗎? 其實我唔確定是否完全係喇叭位置還是其他問題。
回復

electronic 發表於 2019-2-3 22:27
唔太識形容, 高低音都唔上唔落咁, 唔感人, 無特色, 聽落似全套 2~3萬組合咁, 去影音鋪未聽過咁嘅 2c ...

我家衰聲時會覺得音像唔立體,聲音沙,音場亂和壓縮。以上聲音通常會在8-10pm發生,10pm 後就開始好聲 - 層次好,背景靜,聲音鬆容自然。

我家都是右面係牆,左面係飯廳和電視。
回復

Electronic兄,可以拎開壓著Isol 8 HC電處的機嗎?
電處(龍頭位)現在壓死左 聲音變得呆板毫無活生感的
回復

如非注波問題,可以用DSP修正房間特性。軟或硬件方式都有。但發燒友都不怎麽喜歡。但如果只調整低音部份,基本全部Hiend厰家都推薦。
回復

electronic 發表於 2019-2-3 22:32
咁d 聲ok 嗎? 其實我唔確定是否完全係喇叭位置還是其他問題。

Ok 有音場和定位
回復

樓主,請諒我講句實話,我睇你講咁耐,你並不是玩唔好,玩唔靚聲,只係你唔肯去試一啲你唔想去試嘅嘢,就好似只係郁郁對喇叭咁少事,而就希望買粒甚麼買件那麼返嚟,一插會變靚聲,坦白講,世上冇嘢可以唔受物理所限。唔好甚麼都著眼於 "買",靚聲有一部份並非買就可以得到。
回復

frankyching 發表於 2019-2-3 22:51
樓主,請諒我講句實話,我睇你講咁耐,你並不是玩唔好,玩唔靚聲,只係你唔肯去試一啲你唔想去試嘅嘢,就好 ...

無錯的, 因為喇叭放前d 位置上的確唔可行, 長方廳分兩邊, 只能用一邊, 聽歌位前後只有 9尺闊, 如喇叭拉前, 加埋sofa 厚度, 耳至喇叭距離只有約1米, 但兩個喇叭距離太闊(距離有2.5~ 3米, 唔對稱) , 所以我的確無試過拉前, 如果要找原因的確可以一試。
回復

Willwing 發表於 2019-2-3 22:38
Electronic兄,可以拎開壓著Isol 8 HC電處的機嗎?
電處(龍頭位)現在壓死左 聲音變得呆板毫無活生感的{:5 ...

剛試過, 比較過兩隻歌, 聽唔出聲有分別。
回復

frankyching 發表於 2019-2-3 22:51
樓主,請諒我講句實話,我睇你講咁耐,你並不是玩唔好,玩唔靚聲,只係你唔肯去試一啲你唔想去試嘅嘢,就好 ...

我同意首先要調校心態,其次是屋企人的包容度,玩hifi 同踢波一樣,天時地利人和最重要
回復

electronic 發表於 2019-2-3 22:06
其實已經有玩 dap +耳機, 不過咁多機用了咁耐, 好難完全放棄, 而且聽喇叭和耳機完全兩回事, 耳機最to ...

要看你要的是音色還是音場了。
回復

師兄放喇叭的地台是實心的嗎?

評分

查看全部評分

回復

mic2mic 發表於 2019-2-3 23:29
師兄放喇叭的地台是實心的嗎?

應該唔係實心, 但裝修師傅用夾板硬正少少。
回復

frankyching 發表於 2019-2-3 15:44
三份一只係參考,唔一定用尺度三份一就係三份一,好多其他嘢會影響,我拉出推入都幾年,最後先搵倒個尚算 ...

我個廳係約10乘15,喇叭只能擺三份一,如果要去到中間其實我都想,
但若果要咁樣我會訓出街而唔係喺房
回復

electronic 發表於 2019-2-3 23:37
應該唔係實心, 但裝修師傅用夾板硬正少少。

有方法可以放在地上嗎?試試也可以吧!

希望可以有改善
回復

從樓主所提到,如果冇理解錯,應該係現時的聲音不耐聽,或冇音樂感,所以唔吸引,並且有時離開正中座位聽時,感覺聲音會係“嘈”,所以而家最唔滿意嘅地方,應是首要在音色或音樂感,反而音場/定位會是其次,對嗎?

還有,其實樓主聽咩類型音樂多呢?

評分

查看全部評分

回復

Trueno184 發表於 2019-2-3 16:36
不過現實都係 .空間比器材更加重要
當然兩樣都有咁就最好啦  ...

環境先決
回復