新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: electronic

[請教] 救命呀, 點解我買乜嘢d 聲都差? 請指教

electronic 發表於 2019-2-4 18:54
我裝修前無打算玩音響, 否則環境會好d.  

鋁板? 是否 symposium 個d?

實心鋁板.旺角新填地街或淘寶有得賣.不過你可以買
你講個件.值得一試.仲可以加落我所說的物料.
鋁板買飛機鋁.
回復

electronic 發表於 2019-2-4 18:52
好, 可否透露邊到有得賣?

上面不是很清楚注明了嗎?
回復

dekiller 發表於 2019-2-4 19:14
上面不是很清楚注明了嗎?

加埋淘寶給大家
https://item.taobao.com/item.htm ... &id=36390196730
回復

luxman 509u + AH GP1 推英國喇叭 , 我6年前都係咁既組合
回復

faihim 發表於 2019-2-4 19:32
luxman 509u + AH GP1 推英國喇叭 , 我6年前都係咁既組合

當年唔少人都係依個組合
回復

Harwood 發表於 2019-2-4 19:19
加埋淘寶給大家
https://item.taobao.com/item.htm?spm=a1z0d.6639537.1997196601.4.149f7484mTp27i&id=3 ...

直頭送佛送去西。  
回復

electronic 發表於 2019-2-4 20:18
當年唔少人都係依個組合

因時制地啊.你抄人都要抄十足.真係只要買呢兩件野就好聲?
回復

electronic 發表於 2019-2-4 10:36
請教點check 相位? thx

日本機力士/金仔既相位同 其他牌子唔同 我部力士後級有個反相制可以按
再唔係試下喇叭+ - 互換聽下
回復

electronic 發表於 2019-2-4 10:26
套組合就係咁, 對面係 sofa. 個台應該係有d 問題, 但已無得解決, 入牆的    ...

Ching,
圖中有兩個高櫃完全擋住兩隻喇叭中間,靠野墊喇叭就算有幫助,都未必幫到咁多。
如果我係你,會將對喇叭放地玩,再慢慢找出理想擺位。
又唔洗再洗錢再買野。
回復

electronic 發表於 2019-2-4 18:57
有問題就放棄唔試解決嘅話, 是否消極左d?  如果我咁樣工作都唔會有錢玩音響了。  ...

十分同意樓主積極面對,相信不斷進步既聲音㑹到來
回復

Icefalling 發表於 2019-2-4 21:24
Ching,
圖中有兩個高櫃完全擋住兩隻喇叭中間,靠野墊喇叭就算有幫助,都未必幫到咁多。
如果我係你,會將 ...

這是唯一方法了
回復

Harwood 發表於 2019-2-4 19:09
實心鋁板.旺角新填地街或淘寶有得賣.不過你可以買
你講個件.值得一試.仲可以加落我所說的物料.
鋁板買飛 ...

Segue都唔係好貴啫
回復

各位ching,  多得大家提點, 睇返說明書, 有新發現了, Lumax 機身有電源相位 detect,  手指摩吓亮就係反相, 確定是電源反相了。

下次攪完試吓聲, 希望有好結果

評分

查看全部評分

回復

大年初一收禮物, 原來係電處線嘅 powercon 頭內的火線中線接反了 amp 和 player 電源全部反相晒, 俾條線害左 3年多了!! 剛接返好, 開聲高低音明顯了, 有返音樂感, 雖然仲係差過影音鋪嘅聲, 但好聲好多了, 收貨!! 1點仲試機, 愈聽愈大聲, 兩對門隔住睡房, 但老虎都聽到要出來投訴太大聲

雖然喇叭放落地聲音更好, 但自己都過唔到自己太阻地方, 聽到咁嘅聲都夠玩了。

多謝晒各方高手嘅提點, 有機請食飯!

評分

查看全部評分

回復

electronic 發表於 2019-2-5 01:14
大年初一收禮物, 原來係電處線嘅 powercon 頭內的火線中線接反了  amp 和 player 電源全部反相晒 ...

恭喜哂

終於攪掂

新的一年有運行了
回復

大年初一收禮物, 原來係電處線嘅 powercon 頭內的火線中線接反了  amp 和 player 電源全部反相晒 ...

Ching你今年肯定有運行啦。辛苦少少,以后就玩走鬼檔吧。  恭喜恭喜。  
回復

恭喜 Electronic兄找到問題根源。

採取走鬼方法,平時喇叭放地台上。可以長時間和認真坐定定聆聽時,搬喇叭落地放。地台如果造得唔實淨(或內部有空間)會有諧震,組合櫃又有諧振,兼阻住喇叭底部出氣口。離牆放係可以改善音牆和定位。在你的情形,把喇叭放地上,相信可以大幅改善低音分析力。低音出得乾淨清晰,高音同時會得到大改善。

評分

查看全部評分

回復

恭喜恭喜electronic兄

終於搵到解決辦法

也贊成EDS60兄所提出的玩走鬼方式,能在阻定與能享受改善聲音質素所帶來的樂趣之間,取得平衡

我以前也試過如週六,可以較長時間聽音樂時來玩走鬼,把對喇叭,由橫擺係廳一邊(係差不多貼實幅牆),搬到廳中間,打長擺,喇叭後可有8,9呎空間,聲音之改善,尤其是聽大棚古典音樂時嘅表現,音場,聲音嘅層次,分析力,開揚感,跟喇叭貼牆擺,跟本係兩個世界,當時係每次都聽到好唔想搬返回原位的

評分

查看全部評分

回復

eds60 發表於 2019-2-5 03:22
恭喜 Electronic兄找到問題根源。

採取走鬼方法,平時喇叭放地台上。可以長時間和認真坐定定聆聽時,搬 ...

非常贊同eds60的建議.只有放地是最好方法.不過你一條問題我地
Hiendy十幾個上.相信我地Hiendy各位師兄應該都有運行.自助助人嘛.呵呵.....

評分

查看全部評分

回復

師兄,還有的是,試下將塊Symposium板從Luxman 底抽走,你會發現出番好多細節!因為套機你現在咁放,整套共震得幾厲害,先抽走,或再考慮墊釘在部機下! 同埋對喇叭-定要拉出,-邊貼櫃好難唔局住。
回復