新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: vhs

[黑膠系統] 玩黑膠升級之路

PhantomGTR 發表於 2019-2-16 23:20
你試下disable hyper threading後再嚟多次。看看如何?

好,最後一輪測試會再試試。

回復

小弟覺得細節多才是正路,在這個環境下盡量調整周邊減燥將會有新境界

評分

查看全部評分

回復

darkfrank 發表於 2019-2-16 23:34
小弟覺得細節多才是正路,在這個環境下盡量調整周邊減燥將會有新境界

細節重要呀.....對呀.......

不過,取平衡是暫時只能做到。

其實在 1.6 GHz 已經聽到好多弱音,對比最高3.2 GHz ,只是少了少許而已。

底噪好明顯來大部份來自 CPU, 暫未知道怎可解決,只能調低 CPU 頻率。
回復

vhs 發表於 2019-2-16 23:39

玩深入少少你會發現ROON Core assign落唔同CPU Core聲音會完全唔同

我自己係: Core 4最偏中高>Core3>Core2 最多低音最平衡

PS: AudioLinux新ver有得assign core所以可以即時對比,Windows可用lasso process

評分

查看全部評分

回復

darkfrank 發表於 2019-2-16 23:34

Totally agree!!!!

評分

查看全部評分

回復

vhs 發表於 2019-2-16 23:39

That's from Hyper Threading

評分

查看全部評分

回復

darkfrank 發表於 2019-2-16 23:46
玩深入少少你會發現ROON Core assign落唔同CPU Core聲音會完全唔同

我自己係: Core 4最偏中高>Core3>Cor ...

請教:怎樣 將 Roon assign 落 particular core ?
回復

darkfrank 發表於 2019-2-16 23:46

我自己係: Core 4最偏中高>Core3>Cor ...

https://bitsum.com

小弟試試
回復

PhantomGTR 發表於 2019-2-16 23:47

小弟會再試試 disable...
回復

vhs 發表於 2019-2-16 23:48
請教:怎樣 將 Roon assign 落 particular core ?

熄HT先
Right Click on task bar>Task Manager>詳細資料> Find Roon.exe> 設定親和性> 選core 1-4 任一

評分

查看全部評分

回復

darkfrank 發表於 2019-2-16 23:53
熄HT先
Right Click on task bar>Task Manager>詳細資料> Find Roon.exe> 設定親和性> 選core 1-4 任一 ...

小弟會作最後一輪測試,然後再作分享
回復

vhs 發表於 2019-2-16 23:50
https://bitsum.com

lasso process 係可以set profile,唔駛開機次次手動set
等你手動試左聽下變化再裝不遲

評分

查看全部評分

回復

darkfrank 發表於 2019-2-16 23:56
lasso process 係可以set profile,唔駛開機次次手動set
等你手動試左聽下變化再裝不遲 ...

好的
回復

好想跟你SET CPU,我都3.2
但唔識點SET,
好似搞BIOS好難甘....
回復

merida86 發表於 2019-2-17 00:57
好想跟你SET CPU,我都3.2
但唔識點SET,
好似搞BIOS好難甘....

首先要看看你的 motherboard 的 Bios 可不可以降頻先...

你用甚麼Motherboard 及 CPU ?小弟幫你看看
回復

小弟關了 HT, 將 CPU 的 頻率 調至最大的 3.2 GHz, 看看 HT 的影響有多大。

初部結果:人聲企番前左,音場濶左,聲音冇咁噪,冇咁硬。分析力非常高,約音突出。掂

再試下在 Vivaldi DAC 的輸出調低 1.5 dB (註:本身已 set 6V 輸出及前級輸入増益 調低) , 效果初部感覺良好,好平衡。聲音密度仍然超高。

回復

PhantomGTR 發表於 2019-2-16 23:47

小弟親自測試中,好大機 Hyber Threading 是 CPU 高頻時 底噪的元兇
回復

vhs 發表於 2019-2-17 12:18
小弟親自測試中,好大機 Hyber Threading 是 CPU 高頻時 底噪的元兇

And some another bios settings, too.  Take your time, enjoy!

評分

查看全部評分

回復

PhantomGTR 發表於 2019-2-17 13:10
And some another bios settings, too.  Take your time, enjoy!

回復

merida86 發表於 2019-2-9 14:32
師兄,我跟足你咁SET ROON同裝Fidelizer.

一裝完開聲真係升級左唔少..

回復