新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: vhs

[黑膠系統] 玩黑膠升級之路

Sa683s 發表於 2019-5-21 11:13
三天了,門口可發現紙盒?

要等三年...

三年又三年
回復

vhs 發表於 2019-5-14 22:28
Acoustic Revive COX-1.0TripleC-FM-BNC 及 CLOCK 1.0BNC-TripleC-FM 測試中

Acoustic Revive COX-1.0TripleC-FM-BNC 已煲了差不多二星期 (超過二百小時)。

此條鐘線是 由 Mutec Ref10 Clock 接駁入 dCS Vivaldi Master Clock, 相比起低一級鐘線 Clock 1.0BNC-TripleC-FM, 無論在音埸,分析力及空氣感實在好太多了,完全是脫胎換骨之感覺。

本身系統 加了 Mutec Ref10 Clock 後,音質已全面提升了不少。現在升級上了此條 Acoustic Revive COX-1.0TripleC-FM-BNC 又再提升上另一層次。好過癮。

回復

vhs 發表於 2019-5-29 20:18
Acoustic Revive COX-1.0TripleC-FM-BNC 已煲了差不多二星期 (超過二百小時)。

此條鐘線是 由 Mutec R ...

同一時間插幾個先係夢想,唔好忍住,插Transport 啦

評分

查看全部評分

回復

Sa683s 發表於 2019-5-29 21:47
同一時間插幾個先係夢想,唔好忍住,插Transport 啦

回復

回復

TELOS MacroQ

回復

回復

Acoustic Revive AES 1.0 TripleC - FM 測試中
回復

dCS Vivaldi Upsampler 加了 Telos Macro Q 如有神助
回復

其實你有upsampler做乜仲要用NB?

評分

查看全部評分

回復

diamondblack 發表於 2019-6-1 20:08

NB 冇用了,只放在架上
回復

vhs 發表於 2019-6-1 19:59
Acoustic Revive AES 1.0 TripleC - FM 測試中

初步聽感,相對於 Van Damme (原廠 dCS 跟機 AES 線),微細節增加了,空氣感亦加強,高音有種飄逸感覺,低頻亦潛深了。以這價位,超班。
回復

diamondblack 發表於 2019-6-1 20:08

你快入 upsampler 啦,早買早享受
回復

vhs 發表於 2019-6-1 23:27
你快入 upsampler 啦,早買早享受

唔會。NB第一日來貨嗰日,我喺代理樹同Upsampler比較咗兩個鐘先買。

評分

查看全部評分

回復

diamondblack 發表於 2019-6-2 03:24
唔會。NB第一日來貨嗰日,我喺代理樹同Upsampler比較咗兩個鐘先買。

有冇比較過齋Transport vs Upsampler? 再講,代理以前個CAS都set得唔好⋯

評分

查看全部評分

回復

Sa683s 發表於 2019-6-2 10:03
有冇比較過齋Transport vs Upsampler?  再講,代理以前個CAS都set得唔好⋯ ...

我唔會走回頭路用Transport。況且,我係要比較NB同Upsampler嘅network in,要玩upsampling嘅話,我會offline做晒佢,唔需要real time再搞。代理個computer source係乜嘢水平,同成套dCS Vivaldi set成點,我好清楚。

評分

查看全部評分

回復

diamondblack 發表於 2019-6-2 03:24

回復

dCS Network Bridge 同 dCS Vivaldi Upsampler 在不升頻之下,用同一電源線,同一數碼線直接比較。

評分

查看全部評分

回復

vhs 發表於 2019-6-2 20:42
dCS Network Bridge 同 dCS Vivaldi Upsampler 在不升頻之下,用同一電源線,同一數碼線直接比較。{:5_48 ...

其實dCS出名是解碼升頻技術,dual AES,要人好武功你要鬥書法

評分

查看全部評分

回復

Sa683s 發表於 2019-6-2 22:18
其實dCS出名是解碼升頻技術,dual AES,要人好武功你要鬥書法

對呀,dCS 的解碼已好好,如再加上 dCS 升頻,是另一個世界。

評分

查看全部評分

回復