新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: vhs

[黑膠系統] 玩黑膠升級之路

天下第一刀 發表於 2021-3-19 22:58
PCHIFI 用線電好聲系因為12V﹑5V﹑3.3V三個完全獨立的電源﹐經多次及多人DIY比較過線電沒辦法超越好的開 ...

回復

回復

vhs 發表於 2021-4-4 19:41
https://audiophilestyle.com/forums/topic/58164-building-a-diy-music-server/?do=findComment&comment=1 ...

真係估唔到 GaN based DC DC-ATX 仲掂過 Sean Jacobs 同埋 Nenon 師兄兩位高手嘅雙劍合璧:

https://audiophilestyle.com/forums/topic/58164-building-a-diy-music-server/page/90/?tab=comments#comment-1125535

理論上 EVGA SR-3 DARK 係可以最多分開用四套 GaN 去餵一粒 255W TDP 嘅 Xeon W-3175X,最後就用第五套 GaN 嚟餵 24-pin ATX,咁樣玩 Sub-NUMA Clustering 都幾很強,話晒不惜工本嘅底板用料係足足 16 層 PCB 再加埋 24 相 VRM。

當然粒 CPU 要用咁很多電嘅時候就焗住要玩水冷/液態氮/乾冰先得,哈哈。

不過最近『開心大發現』compile source code 嘅時候係可以用 GaN 牛牛嚟增強 OS 嘅音質,然後 installing OS 同埋 running OS 都一樣係全靠 GaN 牛牛嘅眷顧,所以近排都係比較睇重 software 方面嘅進步空間。

評分

查看全部評分

回復

tleonard 發表於 2021-4-17 04:55
真係估唔到 GaN based DC DC-ATX 仲掂過 Sean Jacobs 同埋 Nenon 師兄兩位高手嘅雙劍合璧:

https://aud ...

回復

全新的 diy music server 已經測試差不多兩個月了, 分享一下:

music server:

Hardware:

CPU: Intel Xeon Scalable 4214 x2 (total 24 cores)
Ram: Apacer Rdimm DDR4 wide temp x12 (total 48G)
Motherboard: ASUS SAGE C621
OS SSD: Optane P4800x 375G
Music Storage: Optane 905P 1.5T
USB card: JCAT XE
LPS for USB card: custom-made 5V4A - La Sound Olympia pc
USB cable: Sablon 2020 1m
Power Supply: Corsair HX1000 - Valhalla 1 pc
Anti-vibration: Thixar Silence

Software:

Music Software: HQP4 - cpu 1
Tuning Software: AO3, Process Lasso, TimerResolution

待續⋯⋯⋯⋯⋯⋯

評分

查看全部評分

回復

vhs 發表於 2021-4-17 14:43
全新的 diy music server 已經測試差不多兩個月了, 分享一下:

容龍洗手大會有期了

評分

查看全部評分

回復

Sa683s 發表於 2021-4-17 17:11
容龍洗手大會有期了

回復

等咗好很多個月,最高可以去到 80 億 tap length(Chord Hugo M Scaler 得 100 萬 tap length)嘅 PGGB 終於都有得玩喇:

• Main site: www.remastero.com
• PGGB: www.remastero.com/pggb.html
• FAQ: www.remastero.com/faq.html
• Guide: www.remastero.com/guide.html
• Onboarding: www.remastero.com/onboarding.html

評分

查看全部評分

回復

tleonard 發表於 2021-4-18 01:52
等咗好很多個月,最高可以去到 80 億 tap length(Chord Hugo M Scaler 得 100 萬 tap length)嘅 PGGB 終 ...

回復

朱總的車尾燈我已經看不見了
回復

同上代有什麼分別?
回復

ttty 發表於 2021-4-23 20:30
同上代有什麼分別?

價錢
金屬外殼改為碳纖維外殻,G5 XL試過先入,現在G6,聲音好似有分別,但沒有ABX test未能確認。
回復

ttty 發表於 2021-4-23 20:30
同上代有什麼分別?

車尾燈之分別
回復

vhs 發表於 2021-4-23 17:12
朱總的車尾燈我已經看不見了

當然,你係前面食燒鵝,點睇尾燈。
回復

Sa683s 發表於 2021-4-24 16:37
當然,你係前面食燒鵝,點睇尾燈。

回復

Jacky820 發表於 2020-10-28 14:24
Win server 2019 will be better

如果 Server 2019 真係咁好,CAS 嘅龍頭一哥 Taiko Audio 就唔會用 LTSC 2019 啦,個 license 嘅價錢對佢哋嚟講根本就無關痛癢。

呢度有個最新嘅 v2104 瘦身版本,包埋 4 月份嘅 Windows Update,成個 ISO 只係 860 MB:

https://archive.org/search.php?query=creator%3A%22ivankehayov%22

當然普通嘅 Windows 10 Semi-Annual Channel 就一定衰聲過 Server 2019。

評分

查看全部評分

回復

vhs 發表於 2021-4-17 14:43

師兄可唔可以指導一下 HQP filter 升頻 DSD256 設定,小弟用 Mac mini M1 - PCM 用 FIR, SDM 用 xtr-mp 2s, DSD5V2,如果升 DSD256 其實乜嘢 filter 設定比較好,多數聽女聲,Jazz 同古典,感謝

評分

查看全部評分

回復

AWRY 發表於 2021-4-26 12:20
師兄可唔可以指導一下 HQP filter 升頻 DSD256 設定,小弟用 Mac mini M1 - PCM 用 FIR, SDM 用 xtr-mp 2 ...

我用 HQP 但冇用它的升頻
回復

Taiko Audio DC-DC ATX
回復

回復