新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 7589|回復: 13

[附件] 想買hifi架,求推介

有沒有ching用過sound magic hifi架,唔知香港邊有賣度?或類似款式,THX.
差不多款式,Taoc MSR 吧
回復

回復

回復

TA0C係好野,不過晤知仲有冇其他選擇呢?
回復

國聲或馬sir 嘅產品都可以考慮下
回復

bigpun1975 發表於 2019-2-10 20:12
國聲或馬sir 嘅產品都可以考慮下

Thx ching
回復

回復

回復

bigpun1975 發表於 2019-2-10 16:13
差不多款式,Taoc MSR 吧

早幾年新居入伙時想搵一個係咁樣 3 x 2 的 hifi rack,諗住係 Taoc 出品,所以係幾個類似產品中揀咗佢。

唔好意思,因為小弟見識少,或因為放咗部49吋電視機上去,或已經係呢個價位中最好聲的,但我覺得我座 MSR 唔多好聲,俾佢玩咗我兩年幾先發現之前我呢聲唔好,呢個架佔好大比例。我一早都發覺最頂個層係明顯有諧震,我以為係咁樣設計。直到上年年中我開始放咗第一塊竹砧板上去先知原來我套機可以出到好唔同既聲。

放第一塊竹砧板係下層中間個格已經有很大變化,但我覺得應該仲有很大改進空間。結果我一塊一塊咁加上去嚟 damp 住佢。仲未得,仲要再加紅 A 膠砧板做 damping + isolate。都仲未得,最後加埋彈弓腳先好D。其實幾年前我都有係呢個架配彈弓腳晾機,如果唔晾,呢聲係濁好多,focus 同 定位又差。但加咗又急又促又無 bass。反反覆覆俾佢玩咗我兩年幾,原來現在加咗竹砧板再加紅A 膠砧板後,用返呢彈弓腳又無當年問題,而且兩極伸延更好之餘,質同量都比無彈弓腳更好。死未?

本來好地地一座 hifi rack,現在要攪到加咁多嘢........

評分

查看全部評分

回復

PhantomGTR 發表於 2019-2-15 10:51
早幾年新居入伙時想搵一個係咁樣 3 x 2 的 hifi rack,諗住係 Taoc 出品,所以係幾個類似產品中揀咗佢。
...

如果可行的話最理想分開三個架
回復

bigpun1975 發表於 2019-2-15 12:59
如果可行的話最理想分開三個架

多謝意見!當年都有咁諗,但係我到唔可行,sorry!
回復

PhantomGTR 發表於 2019-2-15 10:51
...

多謝呢位兄分享
回復

greens 發表於 2019-2-20 16:52
多謝呢位兄分享

You're welcome!
回復