新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: 史的墳

[CAS] QNAP HS-453DX 第二章:軟件設定(簡易)篇

史sir,想問下,lan線插法
係咪streamer lan位用lan線吉落453後面由左數起第2個lan位,
然後453第1個lan位就駁落去switch?

我家下係streamer lan位直駁switch,然後453直駁switch
回復

waileebear 發表於 2020-4-10 10:39
史sir,想問下,lan線插法
係咪streamer lan位用lan線吉落453後面由左數起第2個lan位,
然後453第1個lan位 ...

其實一條 LAN 由 10G LAN Port 插落 switch 已經得!
回復

史 sir,執咗部二手453 DX,請問用M.2 512GB X2 定用1T X 2 好呢?
回復

goodies 發表於 2020-8-20 20:23
史 sir,執咗部二手453 DX,請問用M.2 512GB X2 定用1T X 2 好呢?

512 x 2 is more than enough
回復

thanks 史 sir
回復

想請教一下史Sir,其實可唔可以唔用Lan線出去Streamer,改用USB 直出去DAC,因為想試下玩泉DAC,謝謝指導
回復

小弟真實個案同 nevermindband 師兄分享吓

小弟就係用開 QNAP HS-251+ 裝Roon Core 經USB 直插泉解碼的多年用家,
發覺聲音絕對收貨有餘,直至部 NAS 死咗
迫住要升級,第一時間梗係同史Sir一樣,借機升級 QNAP HS-453DX 喇

自始問題就出現了
乜都無變,淨係部NAS唔同咗,試過配埋LPS 情況一樣無改善,USB 直入聽歌時有電流聲
不定期不規則出現滴滴噠噠聲 試過好多解決方法:
1. 插 NAS 嘅 USB 2.0 或者 3.0 唔同Port 位試
2. 換條好啲嘅 USB 線
3. 轉雙頭龍USB線(尿袋獨立供電)
4. 加 USB Isolator
5. 加 USB Isolator & Reclock 後,數碼轉用 I2S 輸出駁泉解碼

結果最多只係有少少改善,滴滴噠噠聲依然揮之不去,有如冤鬼纏身
從多方面測試驗證過,發現滴滴噠噠出現機會最多情況,
就係 NAS 嘅 CPU 使用率上升時,我估計係NAS CPU高頻雜訊影響 USB 訊號
咁即係無得救 諗過用 Telos Macro Q 改善 USB 訊噪,
最終覺得如其改善USB 訊噪,不如飛起NAS USB 直駁DAC方式更徹底
所以我最終加咗部獨立 Network Streamer 做 End Point,NAS 專注做 Roon Core
問題終於解決了
回復

philipwg 發表於 2020-11-13 16:15

小弟就係用開 QNAP HS-251+ 裝Roon Core 經USB 直插泉 ...

謝謝師兄分享,睇嚟都係同泉DAC無緣,枱面唔夠放兩部,乖乖地買番有DAC 嘅Streamer 算啦
回復

多謝史Sir分享
回復

philipwg 發表於 2020-11-13 16:15

小弟就係用開 QNAP HS-251+ 裝Roon Core 經USB 直插泉 ...

請問ching用HS-453DX由USB輸出入我部Oppo 105需要set USB輸出音訊嗎?我找不到如何Set,Roon只係認到我部Ipad
回復

bensoncfmak 發表於 2021-1-27 12:29
請問ching用HS-453DX由USB輸出入我部Oppo 105需要set USB輸出音訊嗎?我找不到如何Set,Roon只係認到我部I ...

可能 Roon 認唔喥 Oppo 當解碼器所致,
小弟無用過Oppo 105做解碼,  唔肯定。
回復

philipwg 發表於 2021-1-30 12:48
可能 Roon 認唔喥 Oppo 當解碼器所致,
小弟無用過Oppo 105做解碼,  唔肯定。

Thank you ,唔知係唔係一定要Roon ready嘅機先可以認到
回復

Qiter 係唔係一定要行Raid呢? 我想用儘兩隻HDD, 謝謝
回復