新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 9238|回復: 31

[測試報告] 嚴選十萬元前後級之(三)Music Culture

新年雖然公私兩忙,但換玩具計劃也不可以停下來,上星期到北角雅詠總壇收下料,正好老闆「大鳥哥哥」在場,我亦表明來意..... 大鳥也感嘆道:「現在百物騰貴,過住人家在找五萬元前後級組合已經不錯,現在一倍價錢也沒有太多選擇。」
正想走頭之際,大鳥說也有些好東西可以介紹給我,莫非是近期大熱的soulnote?他説:非也,是歐洲牌子,還要是來自以精工細琢的德國,真的有那麼「筍」?

所講的是MC - Music Culture, 相信不少發燒友也聽過他們與另一M 牌的傳聞,所以在此也不作詳述;MC 工程師大多擁有超過三十年高級音響研發及生產的經驗,總部定都於德國柏林;公司理念是希望設計出一些外觀優雅而恆久的產品,除了功能完備之外,質量及性價比亦要高,希望能成為各用家心目中的經典產品。

今次大鳥哥哥介紹是旗艦Reference Line 對下一級Elegance Line, 前級型號為MC 601, 後級是MC 801. MC 601 及 801 用上現今少有的「黑魂」外殻,以CNC 車床製造,車功一流,拎起來扎實而重手,不只機背的端子是全部使用鍍金製作,601 前面板所有按鍵都是單晶銅同鍍金而成,黑金相襯,非常之有氣派; MC 601 前級有兩組RCA  輸入, 一組XLR, RCA 及XLR 輸出都有,另外有bypass 及fixed out, 可配合家庭影院及超低音使用。

Volume Control 使用了不少大廠都採用的日本 ALPS ,以電動摩打控制,可仔細的調校音量。放大使用了昂貴的WIMA電容,Analog Device 的 AD797 芯片,四組full balance 放大,模擬供電分開了兩組,使到干擾可以進一步減低。

MC 801 後級與601 外觀一樣纖巧,不過重量有15公斤,絕對不能看少,801 高度只有14.2 cm , 對寸金尺土的香港家居可謂十分適合,個子雖少,但801 最高輸出可達500瓦,以8ohm 負載時每聲道有120瓦輸出,4ohm 有185瓦輸出, damping factor 達 300( 4ohm ), 不過德國機控制力一般都不用擔心,以601 及 801 的配搭,應付一般座地喇叭都沒有問題。

正式試音,先以Soulnote CD1 CD 機作訊源,配合Lawrence Audio Dove Diamond喇叭, Dove Diamond 為一對二路三單元喇叭,功率需求由50-150瓦,在MC 601 及801 推動之下, 聲音輕易地填滿近三佰呎的試音室;有別於一貫德國聲的感覺,MC 出來的聲音竟然是十分醇厚有肉,聽泰迪羅賓好有味道,雖然Dove Dinaond 是鑽石高音,但是和MC夾起來一點也不過火,高音伸延非常之好,且具有貴氣;另外MC 另一強項竟然是弦樂,聽Musica Nuda 大提琴質感極之強烈,擦弦的微動態清晰可聞,琴腔聲木味豐盈,撥弦彈奏爽快,收放自如,再試鋼琴及古典音樂,MC 水準依然極之高,對我而言印象非常討好。

真聲及古典都吸引,Pop 及電子音樂又如何?同行的Racewong 想聽聽不同種類的音樂,正好雅詠新代理了NAD, 在場正好有NAD M50.2 Music Server, 配合Soulnote D2 解碼,有TIDAL 海量歌曲支援,相信可充分滿足了race; 我在旁一直聽著,首先NAD M50 夾Soulnote D2 寧靜度極高,毛噪極少,細節及分析力都顯然在CD1 之上,當然價錢上存在分野,有差別是正常不過,至於MC古典強, 聽pop rock 又會否又慢又濛呢?答案是否定的,MC 601 + 801 推動力一流,瞬變強,以大音量狂轟都不會腳軟,依然能保持聲音形體和線條,是一貫德國機的高效能風格。

DSC_0110.JPG DSC_0105.JPG

總結:
以聽古典及Jazz 為主的我,MC 601+801 的組合非常之合心水,聲音像真,而且醇厚耐聽,流行音樂亦難不到她,以德國精工製造,外觀一流,定價不到九萬其實是非常吸引,再加上穩扎穩打的聲音,唔....
看來我真的要認認真真的把她們考慮了。

Music Culture Official Website
https://music-culture.com/

價錢:
-MC601 preamp HK$44800
-MC801 poweramp HK$43800
-Soulnote C1 CD player HK$17980
-Soulnote D2 DAC HK$47800
-NAD M50.2 HK$33980

Aria Audio Limited 雅詠音響有限公司
http://www.aria-audio.com/

Specifications
MC601 Preamplifier

Inputs
        XLR
CD (2X)
High Level (2X)
Processor (1X)
Option (1X)
Outputs
        RCA (2X)
Balances (1X)
Frequency Range

CD, High Level
        DC-600 kHz
Output Level
        1Veff-10Veff max.
Output Impedance
        100 Ohm
Noise Distortion (1 kHz, 2V)
        <0.0007%
Input Sensitivity (High Level)
        315mV
Signal to Noise

CD
        98/101dB, 1V/25 Ohm
High Level
        105/108 dB, 1V/25 Ohm
Maximum loading Level
        10 Veff
Input Impedance

CD
        10 kOhm
High Level
        50 kOhm
Processor
        10 kOhm
Channel Separation (High Level)
        100dB
Power Consumption
        20VA max.
Line Voltage (factory setting)
        230/115 Vac, 50/60 Hz
Dimensions (WxHxD)
        450 x 120 x 410mm
Weight
        11kg

Specifications
MC801 Power Amp

Peak Pulse Power
        500 W
Rated Power
        8 Ω 2 x 120 W
4 Ω 2 x 185 W
Output Voltage max.
        35 V peak
Output current max.
        20 A peak
Input Impedance
        10 kΩ, RCA
10 kΩ, XLR
Input Sensitivity
        1,5 V, 185 W, 4 Ω
S/N ratio (unweighted)
        111 dB
S/N ratio (A-weighted)
        115 dB
Frequency Response (Mono/Stereo)
        DC - 130 kHz
Distortion
        <0.006 %, 4 Ω, 1 kHz, 50 W
Damping Factor
        300 (4 Ω)
Power Consumption
        4 VA sleep mode
47 VA (Idle Mode)
450 VA (max.)
Line Voltage (factory setting)
        230 / 115 Vac, 50 / 60 Hz
Dimensions (W x H x D)
        450 x 142 x 440 mm
Weight
        15 kg

延伸閱讀:
嚴選十萬元前後級之(一)Rogue Audio
https://www.hiendy.com/hififorum ... D%E5%BE%8C%E7%B4%9A

嚴選十萬元前後級(二)SIMAUDIO
https://www.hiendy.com/hififorum ... &extra=page%3D1

評分

查看全部評分

MC啲機好平實..價錢以 德國貨嚟講又唔算太貴
回復

wildmanhk 發表於 2019-2-12 08:06

601+801超值好聲

我記得801仲可以Mono添
回復

##所講的是MC - Music Culture, 相信不少發燒友也聽過他們與另一M 牌的傳聞,所以在此也不作詳述##
##所講的是MC - Music Culture, 相信不少發燒友也聽過他們與另一M 牌的傳聞,所以在此也不作詳述##

你唔方便講就等我講啦 。多年前我見過Music Culture 個老總。 佢嚟香港示範佢嘅喇叭同埋擴音機。佢嘅班底就係德國MBL, 即係大燈籠喇叭嗰間廠。喺hifi好景嘅時間MBL比人高價收購咗。 佢哋代咗筆錢,出嚟之後就搞咗呢間Music Culture, 宗旨係走中價路線, 但品質就係高價嘢。我當時聽過佢哋十幾萬連喇叭嘅組合聲音都唔錯。 佢哋當然唔可以用個燈籠喇叭嘅設計。 佢哋嘅喇叭音箱分開低丶中丶高而高音係用網唔用箱來方便擴散。

評分

查看全部評分

回復

momei 發表於 2019-2-12 11:19
# ...

一定要加分
回復

wildmanhk 發表於 2019-2-12 08:06

真係好聲。     
回復

回復

佢重係咪德國設計,強國製造?
回復

saltman 發表於 2019-2-12 19:12
佢重係咪德國設計,強國製造?

回復

你最好查清楚佢D貨係咪全部德國制造,
佢以巳前D貨係強國制造,
如果好似樓主閣下之前推介隻所謂希臘無源前級就???
回復

saltman 發表於 2019-2-12 23:00
如果好似樓主閣下之前推介隻所謂希臘無源前 ...

首先我要聲明我都係 made in Hong Kong,讀番書亦都唔睇大陸報紙。
好似以前嘅日本一樣,大陸嘅技術已經唔係吳下阿蒙。以前我哋成日講日本嘢係[池早丸]而家個個都話要買日本版嘅音響機,CD碟。大家都知道iPhone 都係鴻海喺大陸同蘋果做嘅。大家亦都知道大陸嘅嫦娥四號同埋玉兔2號現在仍然喺月球背面,連搭載佢地嘅長征火箭都係大陸做嘅。仲差啲畀美國嘅數據累死,話晚上係零下170度C, 而實際係零下190度C,兩隻嘢一連14日喺呢個溫度有機會醒唔返。大陸嘅北斗導航和天宮二號有可能替代美國嘅GPS 同太空站。
講返產品喺邊度做。歐盟同美國係揸得比較緊,如果寫Made in Germany 就真係要符合歐盟的定義和標準先寫得落去。法國嘅愛瑪仕Birkin 手袋,賣幾十萬一個,都唔可以寫Made in France因為係外判比歐洲其他人做。

評分

查看全部評分

回復

回復

saltman 發表於 2019-2-12 23:00
如果好似樓主閣下之前推介隻所謂希臘無源前 ...

作為傳媒,我地嘅責任係客觀報導,人地寫得出響個機身,響個網頁,我地就夠膽寫落篇文,如果師兄仲係有懷疑的話,你應該去問下間廠,問下代理,又或者問下海關;
我唔知Hiendy 係咪得罪咗師兄你,令你三番四次咬住我地唔放,如果係我誠心向你致歉,
不過我都提醒你,你不少言論已經犯了版規,如果再係無中生有,講埋啲誹謗嘅言論,我地會依版規行事,謝謝!

https://www.hiendy.com/hififorum ... &extra=page%3D1
回復

亞生, 呢度純風花說月,吹吹水, 唔好字裡行間含政治愛國色彩
重有, 你強調自己MADE IN HONG KONG, 但照咁睇你係新香港人,唔係傳統香港,因為你思想含有我的國利害了。
不過如果閣下認為風花說月,吹吹水唔過癮,我隨時奉陪。

回應閣下幾點 -

日本產品掂,係人家努力本事,唔係?睇咁多愛國人士用行動去証明一切,口講打倒人家,同時瘋湧去人家國家乜叉都搶購

鴻海係大陸生產IPHONE, 係佢自己同蘋果掂, 佢哋只不過利用大陸廉價土地同勞工,
但唔等同大陸掂,人家賺間廠,大陸賺粒糖,人家生產廠房唔一定係大陸,邊到環境好就隨之而遷徙。

月球背面,差啲畀美國嘅數據累死,呢D只怪自己天真,貪方便信人,唔嚴謹去憑自巳本事,引申俾人垢病走精面,貪方便,,科研同科技係要從實際實幹努力出來,唔係由偷呃拐騙特出嚟。

大陸嘅北斗導航和天宮二號有可能替代美國嘅GPS 同太空站 - 唔該讀多D關於呢方面學術性資料文章,唔好淨睇網上打飛機吹牛文章。只會令你覺得自我陶醉同自我膨脹,屬於報喜不報憂.

回復

saltman ching
睇嚟你都好耐無了解過租國,不如了解下先
回復

RE: 嚴選十萬元前後級之(三)Music Culture

日本產品好,接受,但有好多日本產品報告被揭發長期做假係事實!
北斗及天宮係真有其事,嫦娥4號成功降落月背全世界都祝賀,美國佬都無話可說.
(如果下次失敗或許會有小撮人感覺開心!)
好事當然要讚,壞事就要遣責!
何謂報喜何謂報憂,標準要分清楚,公道在人心!
回復

回復

北斗有個優點現時GPS未有, 就係有限度雙向。例如船隻在大海遇難或者有人在森林迷途,就可以上載自己嘅位置上北斗,幫助拯教人員準確咁搵到遇難者位置。
回復

打個什麽地方造又如何。大陸生产成本已超過好多歐美日地方。
回復

回復