新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: bigpun1975

[測試報告] 嚴選十萬元前後級之(三)Music Culture

TOMONEWS 報導(無中文字幕)天宮2號可能取代現在美國控制的ISS International space station
https://youtu.be/12Qim5N2OnA
回復

momei 發表於 2019-2-13 09:29
首先我要聲明我都係 made in Hong Kong,讀番書亦都唔睇大陸報紙。
好似以前嘅日本一樣,大陸嘅技術已經 ...

師兄, 下圖係小弟銀包, 佢同老虎啲手袋一樣都係寫明法蘭西製造喎.
Hermes Made in France.jpg
回復

嚦嚦 發表於 2019-2-14 09:44
師兄, 下圖係小弟銀包, 佢同老虎啲手袋一樣都係寫明法蘭西製造喎.

回復

多年前有朋友的朋友在意大利替Hermès 縫製 Birkin手袋,所以我估計呢啲手袋唔會寫Made in Paris。
也許好似圖中的Dior 袋,寫
Christian Dior Paris  然後寫 Made in Italy。
回復

momei 發表於 2019-2-14 16:25
多年前有朋友的朋友在意大利替Hermès 縫製 Birkin手袋,所以我估計呢啲手袋唔會寫Made in Paris。
也許好 ...

回復

dandylinpsst 發表於 2019-2-13 17:23
http://www.my-hiend.com/vbb/showthread.php?367-【2008】美國CES/page3

官方回覆:

對~MC booth圖片裡有MC廠其中一位投資者,當然MC公司還包括之前是M公司的wolfgang meletzky先生

C7FE1C69-8711-4CBB-B463-AB952370D0F9.jpeg 01568999-A42C-4ABC-A4CD-A554F1798574.jpeg
回復

momei 發表於 2019-2-13 09:29
首先我要聲明我都係 made in Hong Kong,讀番書亦都唔睇大陸報紙。
好似以前嘅日本一樣,大陸嘅技術已經 ...

另外都請大家唔好再OT喇,無端端變左講手袋
回復

momei 發表於 2019-2-12 11:19
##所講的是MC - Music Culture, 相信不少發燒友也聽過他們與另一M 牌的傳聞,所以在此也不作詳述##
# ...

https://www.stereophile.com/rmaf ... _wolfgang_meletzky/
回復

bigpun1975 發表於 2019-2-14 22:34
官方回覆:

對~MC booth圖片裡有MC廠其中一位投資者,當然MC公司還包括之前是M公司的wolfgang meletzky ...

回復

買 Hifi 野,個人喜好黎,只要自己親自試過,覺得啱聲,價錢又覺得ok, 部機可靠性又ok, 自己又鐘意,間Hifi 店招乎又好,就可以去馬喇。諗咁多會自尋煩惱。邊度造有乜所謂呢,性價比高又如何呢,將來冇二手市場又點姐,自己鐘意咪得囉,又唔喺要同人比,大多數都喺自己享受,最緊要啱自己。

小弟玩車,其中有一架十七年既德國車,都唔知喺唔喺全部零件在德國組裝,亦不會浪費時間去查證,唔識車既人話佢錢七,識車既人話佢經典,不過小弟非常喜愛,實在太好揸,理得佢錢七定經典,每年維修,車位等等駛十幾皮都要 keep 住佢,自己鐘意又負擔到咪得囉。

比你買到幾百萬器材,全部瑞士製造又如何,個個都比個 like 你又如何,不過原來唔喺自己想要既聲音,自己又唔識配搭,咁玩 Hifi 冇乜意思。

如果你聽你套 Hifi 時不會令你投入同感動, 重播效果就算做到同現場百分百一様,同錄音師想帶出既野百分百一様又如何 (基本上冇可能)。

Hifi 同車都不是必需品,興趣黎,唔駛咁執着。

評分

查看全部評分

回復

以前D發燒友稱為金耳朵。現在的改行做金眼睛。  
回復

dekiller 發表於 2019-2-16 23:18
以前D發燒友稱為金耳朵。現在的改行做金眼睛。

咪喺囉,Hifi 用來聽架嘛,車用來揸架嘛
回復