新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 8304|回復: 21

[喇叭線] 喇叭線推介

本人用緊敏力Inakustik LS-1603, ARC Ref 6, Pass Labs X350.8及 WA Sophia 3.
對LS-1603幾滿意, 動態和低頻都十分好, 除了線身太硬無什麽 complain.

請問有什麽喇叭線身夠軟, 好聲, 動態和低頻又好的喇叭線推介? 線身越軟越好, 硬一定唔考慮, 最好侯係蕉去叉 (否則叉去叉也可考慮), 價錢 $15000內 (二手也可). thx
Audiomica Lab 或 Tellurium Q
回復

回復

回復

我之前用1603 silver,都係嫌佢太硬,之後買左lavricables全銀線,比1603 silver更自然純淨,動態低音速度係我套機聽唔出分別,價錢平一大截,線身又軟又輕
回復

推薦蛇皇新款Delta 喇叭線,線身柔軟,質感超強,密度很高,同價首選!
https://shunyata.com/products/speaker-cables/delta-sp/
15D902EF-77F6-4CD2-9A76-DC4B5C87D171.jpeg F066C210-50BA-419B-B2F1-EA828A2A39F5.jpeg
回復

https://www.hiendy.com/hififorum ... amp;highlight=Piano

https://www.hiendy.com/hififorum ... read&tid=106876

https://www.hiendy.com/hififorum ... read&tid=109125

現貨叉去叉,可以訂蕉去叉,或送一套 Cardas 叉轉蕉 adapter

回復

我朋友最近買咗對二手行貨Siltech 770L都係16K, 770L幾全面,三频平均分析力好低频強,使下出post揾對二手行货770L.

Siltech二手幾多人揾,最近放咗對行貨550L都放到8.5K, 一出post頭一個鐘己有7人回覆话要,接我550L個師兄都非常滿意550L的表現。

如唔嫌550L分析力唔夠770L好低频量唔夠770L多,15K己可買到全新行貨550L,550L都好全面,Siltech線身唔硬。

別超有770L借,可放低按金攞番屋企使聽。

評分

查看全部評分

回復

謝謝各位

二手市場承接力也是要考慮因素, 以前買過一些其實質素不錯的線材及Hi Fi, 但好難放出去, 就算放到都蝕到喊....

評分

查看全部評分

回復

除非嗰件野一心一意玩過世唔駛換(發mo主編金句), 玩hifi梗係要大路野, 二手市場承接好重要.
P.S. 我有個fd對喇叭就係一個例子, 本地牌子, 好唔好聲就見仁見智, 現時身痕想upgrade, 一直冇人問津.......
回復

You may consider Triode of Black Cat.
回復

樓主師兄如果搵到合適SC, 而又放1603的話, 請PM通知, 我有興趣承接
回復

小弟好奇一問,唔好怪我大鄉里,蕉或叉的喇叭線對器材或聲音有沒影響?
回復

輕微
回復

shooter 發表於 2019-2-13 17:16
除非嗰件野一心一意玩過世唔駛換(發mo主編金句), 玩hifi梗係要大路野, 二手市場承接好重要.
P.S. 我有個fd ...

咁又兩睇。首先那性價比必然高才會入。其二,可少換嘢少花錢。其三,想升級必定要貴幾倍才看得上。可止痕。

回復

dekiller 發表於 2019-2-13 19:28
咁又兩睇。首先那性價比必然高才會入。其二,可少換嘢少花錢。其三,想升級必定要貴幾倍才看得上。可止痕 ...

性價比點高都抵受唔住身痕
回復

shooter 發表於 2019-2-13 21:17
性價比點高都抵受唔住身痕

身痕冇葯醫。換吧。
回復

whamo 發表於 2019-2-13 17:34
小弟好奇一問,唔好怪我大鄉里,蕉或叉的喇叭線對器材或聲音有沒影響?

沒大影響, 但我的喇叭只能用叉, 而後級叉蕉皆可, 但我的地方細, 用蕉入後級會方便好多
回復

whamo 發表於 2019-2-13 17:34

接觸面义比較大,而且檸上去個鬆緊可以自己調校
回復

本來對敏力Inakustik LS-2404 Air 或 LS-2404 Air Silver 有與趣, 但擔心都係太硬............
回復