新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 12374|回復: 27

[喇叭] Q acoustics Concept 300-好耐無喇叭令我有驚喜的感覺

我玩音響年資只有十幾年, 在這十幾年裡, 音響既喇叭設計離不開箱體結構, 用料, 單元用料等等變化。  估唔到喺2019年, Q Acoustics 對新Concept 300會使用彈弓來浮起對喇叭, 還有一對勁 Cyber既腳架。

這對300仔未到貨前, 我聽代理說這對新喇叭一定係Q牌頂峰之作, 除了上述兩項新設計外, 還將佢地旗艦500既技術下放。 即係音箱使用三層木, 每層木更有吸震啫喱。  

IMG_20190301_130533-1094x1459.jpg IMG_20190301_130334-1459x1094.jpg IMG_20190301_130513-1459x1094.jpg

如以唱盤結構來說, 這是軟盤設計唷。 究竟這對300仔既取向會否好似軟盤咁有音樂味呢?

經過上星期既300仔發佈會後, 我今曰專登走上Guru Acoustics, 自己一個慢慢品嘗這對書架喇叭。

推動這300仔係使用一套CEC中價CDT TL2N與Dac DA3N, 前級係Airtight 入門前後級 ATC-3與ATM1S.

IMG_20190301_130653-1459x1094.jpg IMG_20190301_130702-1459x1094.jpg IMG_20190301_130712-1459x1094.jpg IMG_20190301_130716-1459x1094.jpg

全套機大約十幾萬咁上下。 啱晒依對300仔既價位。 測試軟件係我千辛萬苦咁訂左三個月既CD.

一隻係Kent Poon介紹既Kat Edmonson - Way down low. 這張碟主要測試背景寧靜度, 中頻水份與全頻線條夠唔夠實淨。

今次喺Guru Acoustics 聽這張大碟,300仔播放 Kat既獨特人聲有份好特別既張力, 就好似在你前面慢慢咁, 細細聲咁唱歌比你聽, 當中既所有細節與情感, 你好容易會接收晒。 依把人聲分析力, 我諗只有A字頭既喇叭才能比美。

之後就試埋第二張 Eivor - Live. 測試器材,

我最喜歡就是使用演唱會。 當中既空間感, 好易就聽得出器材線材有無能力還原到現場一樣的感覺。 而依張碟最正就係第一首 Min Mooir. 如果你地有玩Tidal既話, 一定要試下搵搵。 包你立即愛上。

Min Mooir開始既低頻已經好有衝擊力, 包圍感好強。 最正就係去到中段既超低頻, 除了測試空間感外, 低頻層次都可以試到對喇叭既包圍感與低頻表達方式。 喺Airtight與300仔既演繹下, 低頻既包圍感令到這400尺廳變左現場一樣。 Airtight獨有既快速膽味亦都能夠表現出黎。  而亦因為佢最新獨有設計, 其甩箱能力超強。 我聽左咁多首歌, 都未聽到有一粒音係從喇叭單元而出。 整個音場平均分佈會喇叭既前後位置。

試完兩張碟, 我覺得這對Concept 300喺音場既還原能力, 低頻既量感都有明顯優勢, 就算比較一些十萬元級別既書架喇叭, 都一樣唔會失禮。  不過今次既組合以膽為主, 在人聲中頻會比較著數。 如果下次有機會再聽多次既話, 我諗我會要求以石機Mono咁推爆這300仔, 看看佢既能耐可以去到咩級數。

你地如果要試聽這300仔連腳架既話, 我諗要等到四月先有得試了。 因為今次Q acoustics只送了對腳架黎香港, 而這對Concept 300又即將要送到大陸發佈會了。

依。。。計計下, 咪即係Hiendy俱樂部開張果段時間?

評分

查看全部評分

咩價位?
回復

$32800。 連腳架。
回復

好想試
回復

幫你排緊隊。 等腳架一返貨, 就送對去你屋企測試

評分

查看全部評分

回復

Made in England ?
回復

問緊, 有消息再覆你
回復

期待攪返場試聽會!
回復

官方答案:所有Q牌型號,设计及硏發均為英國設计團隊處理,零件為在全球各地靜心採購,成品並於中國组裝 , 所有組裝成品均由 英國廠房專門委派 的品管人員到中國 廠方進行高水平的品管檢查 方可出廠 售賣, 由此可見產品已達到相等於在英國生產 的產品質量, 由此可見 Q牌 大部分產品能獲獎無數的國際認可超高性價比的榮譽, 由今年2019開始, 所有Q牌產品, 廠方很有信心地 把產品的保用期延至三年, 由此可見廠方對自家 的產品有多大信心!
回復

sumchung 發表於 2019-3-5 13:22
期待攪返場試聽會!

未返大貨呀
回復

HIENDY夜總會幾時開張呀?  
回復

racewong 發表於 2019-3-6 12:31
官方答案:所有Q牌型號,设计及硏發均為英國設计團隊處理,零件為在全球各地靜心採購,成品並於中國组裝 , ...

Thank you.
回復

dekiller 發表於 2019-3-6 20:09
HIENDY夜總會幾時開張呀?

4月中啦
回復

正好四月中必須回來。
回復

dekiller 發表於 2019-3-7 18:29
正好四月中必須回來。

擺靚個皇帝位等你

評分

查看全部評分

回復

很特別的喇叭腳架,非常似相機用的三腳架
書架(小型喇叭)的腳架對聲音影響非常重要,呢對咁特別的真係要聽過至知
回復

黑膠迷 發表於 2019-3-7 21:33
很特別的喇叭腳架,非常似相機用的三腳架
書架(小型喇叭)的腳架對聲音影響非常重要,呢對咁特別的真係要聽過 ...

一定有機會, 因為Hiendy俱樂部開張後, Guru會send對300仔過黎測試
回復

開夜總會。
回復

好多人想聽對300仔喎
回復

几靓仔,脚架比较占地,期待有机会试下
回復