新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 13220|回復: 23

[合併擴音機] 請教marantz sr5010有畫無聲

早幾年買的marantz sr5010, 一直把中,左右聲道pre-out 到後級接嗽叭出聲, 早幾天穾然聽聽下無聲, 以為後級有問題,如是把中,左右嗽叭線直接駁去sr5010, 都是有畫無聲, 想問師兄是否sr5010聲音晶片壞了. 如果拿去維修, 去原廠整或樂聞整較化算?, 有冇其它師兄有同樣情況,維修多少錢.  其實今次對marantz質素有些失望, 因部機用了秖是2-3年, 而且不是經常用, 之前用onkyo 用了8年都無問題. 請Ching給些意見. thanks
師兄,我向代理方面查詢過,你可循以下方法處理...

先試返回出廠設定,做法: 在關機狀態下同時按 Tuner Preset <+> 和 Tuner Preset <-> 不放手並同時開機。假如都沒辦法弄出聲音,請致電 28878612 與 SU 維修中心聯絡。
回復

pepsiman 發表於 2019-3-12 18:14
師兄,我向代理方面查詢過,你可循以下方法處理...

先試返回出廠設定,做法: 在關機狀態下同時 ...

謝謝版主
回復

set機時都無聲?
回復

bigair 發表於 2019-3-13 18:03
set機時都無聲?

reset 了, 都是有畫無聲. 看看張單, 原來是16年5月買, 甘快報銷, 直有些失望
回復

eddytt 發表於 2019-3-14 15:55
reset 了, 都是有畫無聲. 看看張單, 原來是16年5月買, 甘快報銷, 直有些失望

直接用部馬仔推前置有冇試過?
回復

開蓋睇下有無地方燒了或斷了線之類
回復

bigpun1975 發表於 2019-3-14 16:41
直接用部馬仔推前置有冇試過?

版主,是否指把馬仔當後級用?
回復

bigair 發表於 2019-3-14 18:35
開蓋睇下有無地方燒了或斷了線之類

要周末才有空拆開看看
回復

有時d機太少開,反而唔好,易受潮,可以試下用風筒吹下佢先用
回復

eddytt 發表於 2019-3-14 18:51
版主,是否指把馬仔當後級用?

你部是合併機,不要作pre out, 直接推喇叭
回復

bigpun1975 發表於 2019-3-14 21:52
你部是合併機,不要作pre out, 直接推喇叭

已直接將嗽叭線駁marantz sr5010推喇叭, 都是有畫無聲.
回復

咁可能壞左底板,打開機蓋睇下有無異樣先
回復

eddytt 發表於 2019-3-18 10:48
已直接將嗽叭線駁marantz sr5010推喇叭, 都是有畫無聲.

有無純前級mode 可以開關?
回復

bigpun1975 發表於 2019-3-18 13:11
有無純前級mode 可以開關?

"有無純前級mode 可以開關?"應該無
回復

bigair 發表於 2019-3-14 20:27
有時d機太少開,反而唔好,易受潮,可以試下用風筒吹下佢先用

今日有空搬部機出來,用CD 機經rca 缐直插落部sr5010, 再接嗽叭,選direct 模式,都是無聲,再用風筒吹,都是無聲,不知是聲音晶片或後級壞了,用了2年多報廢,請問有無師兄有經驗,如果拿去原廠整,驗查費多少?而這情況又多少維修費?謝謝
回復

eddytt 發表於 2019-3-24 15:14
今日有空搬部機出來,用CD 機經rca 缐直插落部sr5010, 再接嗽叭,選direct 模式,都是無聲,再用風筒吹, ...

原廠我估要最少2千落樓,淨檢查都要幾百。

我之前部av amp都壞過後級部份,然後拎去深圳華強北到俾人維修,800人仔搞掂,佢會即場報價,唔岩可以拎走唔整
回復

eddytt 發表於 2019-3-24 15:14
今日有空搬部機出來,用CD 機經rca 缐直插落部sr5010, 再接嗽叭,選direct 模式,都是無聲,再用風筒吹, ...

係咪只有前置無聲,其他聲道有聲呢?
回復

bigair 發表於 2019-3-25 02:07
係咪只有前置無聲,其他聲道有聲呢?

不是,應該全部
回復

我買了 Marantz 7012 約一個月後, 壞機
維修了 兩個月
回復