新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: Lauchiwangjason

[其他] 黑店

R33-Ng 發表於 2019-3-19 12:33
阿二以前OK,而家就…
事緣我以前都多幫襯阿二,近十年八年無上去。有位同事(斯文大叔)最近發燒迷上金仔 ...

明恰你同事斯文
回復

阿二以前OK,而家就…
事緣我以前都多幫襯阿二,近十年八年無上去。有位同事(斯文大叔)最近發燒迷上金仔 ...

。正。經典故事,但冰山一角。
回復

阿二以前OK,而家就…

咁嘅態度...真係唔志在做生意...
回復

都唔算黑呀,,,,,都無捐失,,,,,,係態度差d咁啦,,,,,
回復

海鮮價同態度算係常態, 但都要睇係邊個sales同係咪熟客啦 (其實都已經夠令新手卻步). 又未去到屈人買貴價次貨既.
回復

chrischris 發表於 2019-3-19 15:06
都唔算黑呀,,,,,都無捐失,,,,,,係態度差d咁啦,,,,,

真正黑店係以前西菜街地鋪,入去買部手提踢力屎,先收五百訂入倉取貨,跟著話無貨叫你轉買簫化雙卡式,不過要加錢因為要配隻火牛!要定唔要?訂就無得退喇!
回復

阿二以前OK,而家就…

咁誇...近年我都小上去了,多數去樓下的姊妹店,貪佢種類多D,多D嘢睇,加上燈光又正常D,唔會似阿二有D暗...可能阿二現在剩做熟客及HiEnd嘢!金仔合併已經唔入流了,好在上次買DP560是在樓下買,招待又係唔錯喎!
回復

Dennis 發表於 2019-3-19 16:10
真正黑店係以前西菜街地鋪,入去買部手提踢力屎,先收五百訂入倉取貨,跟著話無貨叫你轉買簫化雙卡式,不 ...

若果八九十年代已經玩 Hi Fi 的人應該很多都經歷過西洋菜街 D黑店,
回復

偷呃拐騙
回復

真正黑店係以前西菜街地鋪,入去買部手提踢力屎,先收五百訂入倉取貨,跟著話無貨叫你轉買簫化雙卡式,不 ...

我就係當年小六果陣想買踢力屎,但最後變咗部東芝!中一果陣想買踢力屎唱盤,但最後變咗部c.e.c.,好在冇落閘放狗!
回復

Haaaa 發表於 2019-3-19 19:06
我就係當年小六果陣想買踢力屎,但最後變咗部東芝!中一果陣想買踢力屎唱盤,但最後變咗部c.e.c.,好在冇 ...

所以師兄那時的才能叫做黒店
而家D某些沒有教養的、狗眼的、等炒的個別收銀員只是樓主或其他人仕不幸遇上吧!
其實香港都有一些敬業樂業的專業售貨員,好似我呢D難身難世加個背包的人(收銀員最憎見到呢D)上到去都同樣有傾有講,從來沒有比我覺得要我買嘢開單,真正做生意一定要有遠見
回復

消失的木瓜 發表於 2019-3-19 18:35
若果八九十年代已經玩 Hi Fi 的人應該很多都經歷過西洋菜街 D黑店,

我同學都試過,當年地鋪阿英落閘.
最後佢要揾大佬,先發覺大家係同字頭的.哈哈.
回復

Dennis 發表於 2019-3-19 19:41
所以師兄那時的才能叫做黒店
而家D某些沒有教養的、狗眼的、等炒的個別收銀員只是樓主或其他人 ...

小弟都喺難身難世短褲波鞋加個背包去試聽,冇遇過不愉快事件。
回復

阿二以前OK,而家就…

我又係想買金仔(E470/480), 除阿二仲有邊間介紹?
係銅鑼灣間原X問過E480, 4萬中
回復

我上過去呢間店好多次,認真要求試聽有三,四次,未曾試聽後有下文,都是拍兩拍便走,店員態度正常,沒有黑臉或硬銷。

廿幾年來只幫襯過買一條幾千蚊線。
回復

其實亦好視乎個別店員,某幾個真係唉........
回復

好難! 咁要人就範? 我會報警! 因為比訂張單有寫名買咩Item, 冇就退訂好正常合理!
回復

AS881 發表於 2019-3-21 22:13
好難! 咁要人就範? 我會報警! 因為比訂張單有寫名買咩Item, 冇就退訂好正常合理!  ...

那些年買嘢邊有而家咁有規矩吖,而且一齊去的同學都係十零歲,D黑狗蝦靚仔唔敢出聲啫!當時我地話冇貨咁唔要喇,回水啦!隻黑狗就入咗後欄消失咗!十幾分鐘後其他黑狗問我地想要咩?好似無事發生過咁!
我地旺角大嘅點會唔知點做吖!同學拿著手寫單在鋪等,我出去報警,轉頭返嚟同學水已回!回想起來真的好彩無比人落閘放黑狗 我地呢D平民百姓只是想聽下音樂啫,唔使又黑又白嘅
回復

Dennis 發表於 2019-3-22 00:06
那些年買嘢邊有而家咁有規矩吖,而且一齊去的同學都係十零歲,D黑狗蝦靚仔唔敢出聲啫!當時我地話冇貨咁 ...

80年代賣大路hifi手法層出不窮,回望但覺好笑。除了落訂後冇現貨一招,其時有店家將自己冇貨cassette deck 磁頭塗上透明指甲油,對比下,自己有貨的聲音好好多。例如TEAC, AKAI正常聲,中道就好衰聲。

當年不快經驗造成童年陰影,從來沒有買過Teac, Tannoy,以至 Accuphase等產品

回復

好似海味店呀。。。。。
回復