新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: Lauchiwangjason

[其他] 黑店

sumchung 發表於 2019-3-16 13:56
類似經歷都有遇過, 都係想問佢部解碼實價幾錢, 佢就係都話係唔係買, 我就話問問價, 到最後仲要係對方拍書落 ...

咁激,開佢名啦
回復

geekee 發表於 2019-3-17 12:47
唔開名啦,代理在港島網店promo一部合拼$29800.出開旺角見嗰棟嘢有兩個dealers, 去其中一間問。先報$43800, ...

同你預到嘅一樣.
旺角報俾你最平但其實去港島買都仲可以平八千銀~~!
回復

ddlkh 發表於 2019-3-24 20:18
同你預到嘅一樣.
旺角報俾你最平但其實去港島買都仲可以平八千銀~~!

仲之海鮮價到不得了,嘔血!
回復

唔係咁黑啊嘛~
回復

旺角嗰兩幢樓,好啲嘅售貨員都去哂大行做。
回復

地庫我幫襯過成20皮,阿二我又幫襯過成30皮,他們的服務態度對我真係好好,買完我會反轉頭再買。
回復

上去受氣
回復

怕怕,我只去代理showroom,有保障又唔使受氣。
回復

代理商的陳列室大都在港島,而且營業時間只到下午七點,一些九龍或新界居民人吐苦水,說不太方便。
會不會是藉口?
回復

講真係有D唔方便,我會禮拜六先去。
回復

AS881 發表於 2019-3-21 22:13
好難! 咁要人就範? 我會報警! 因為比訂張單有寫名買咩Item, 冇就退訂好正常合理!  ...

以前冇手機,冇咁易報警,特别係一條冷,出左去揾到電話報左都冇用,返轉頭乜單薄都收走晒,果個年代,響朵有效好多
回復

chaucer 發表於 2019-3-22 09:27
80年代賣大路hifi手法層出不窮,回望但覺好笑。除了落訂後冇現貨一招,其時有店家將自己冇貨cassette dec ...

咁已經好有良心,買 cassette 機冇磁頭,要加 $300,然後俾個磁頭你自己裝,仲要個磁頭係 mono 嘅!
回復

wilmerworkshop 發表於 2019-4-10 10:41
以前冇手機,冇咁易報警,特别係一條冷,出左去揾到電話報左都冇用,返轉頭乜單薄都收走晒,果個年代,響 ...

當年到旺角買音響器材必須小心認清哪幾家是黑店,否則武功高強的人才可全身而退。
回復

全座樓得二間我係買得落手,最谷鬼氣果次係嘩X條友叫我返屋企上網睇清楚要乜先再返上去試. 大佬我買喇叭上黎唔係試聽你叫我返去睇?睇可以知道D聲係點既咩?
回復

benwongkk 發表於 2019-4-17 17:46
全座樓得二間我係買得落手,最谷鬼氣果次係嘩X條友叫我返屋企上網睇清楚要乜先再返上去試. 大佬我買喇叭上 ...

轉頭上去話佢知youtube聽過都唔係咁好聲
回復

R33-Ng 發表於 2019-3-19 12:33
阿二以前OK,而家就…
事緣我以前都多幫襯阿二,近十年八年無上去。有位同事(斯文大叔)最近發燒迷上金仔 ...

我上年去阿二度試老麥,試C53同C2700兩部機換來換去,聽咗兩個鍾,冇買到就走,個後生啲嘅Sales都冇態度差。隔咗3個月我又搵返個後生Sales又試返老麥,當中仲換過其他喇叭,個Sales都冇炸形,可能個別Sales係有問題。

但在友誠7樓就遇過不快經歷。我想買部Marantz CD機,上到去喺大廳,我問部CD機幾錢,跟住就試機,個Sales駁好機,我就拎碟俾佢試,聽到第3隻碟,個Sales話我試來試去都係呢啲就收埋部機,(我試3首歌都係人聲嚟)其實我都有其他碟的,但佢咁嘅態度都冇再試落去,唯有去第二間買。佢老細就慘,請著佢真係倒米大王
回復

blover 發表於 2019-3-16 08:34
請問係HiFi房入面抑或出面?

I had same experience too, but it is at outside area, not inside the HiFi room.
回復

pclai2000 發表於 2022-6-21 06:24
我上年去阿二度試老麥,試C53同C2700兩部機換來換去,聽咗兩個鍾,冇買到就走,個後生啲嘅Sales都冇態度 ...

好耐之前我去某間店見到對有興趣嘅喇叭想叫佢開來聽吓(佢已經駁定晒), 只叫佢開聲聽吓,佢就叫我出外面試聽啱就番來俾個靚價我!
我出去試完人地肯 service 我,就算個價貴少少我都會幫佢買!我唔係淨係一味要平,平就得架!你連開都費事點解仲要幫襯?
這是元朗一間獨立店,唔知而家執咗未!
回復

呢間嘢古古惑惑,
小心陳例機當全新機,
要買Wai達野不如直接
去代理買,佢個價又唔平,
問佢幾錢,條Ki弟仲問返你
想幾多錢,未見過咁Ki弟,
真以為自己係羅索街有幾個地舖,
回復

銅鑼灣原音唔錯呀! 價錢都好公道服務又唔差!
回復