新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: jackt

[CAS] 討論 RAMRoot 的效能 (適用於 Roon Server) #102 測試碟

vhs 發表於 2019-3-21 10:40
AO 2.2.....not good though....

所以我離開了Windows。嘻嘻。
現在好像是2.3。
最高手的是用nano server行RAM boot,不過我冇見過walk through。唔知有冇師兄見過?
回復

PhantomGTR 發表於 2019-3-21 10:22
很可惜你仲未得閒去試 SO。

一定會試的,是時間的問題。只是若SO 一定要用internal disk 的話,對我就有一定的阻力了。

基本上我的Computer Audio System 的電腦都已經diskless。這個做法是對SQ 的追求、使用上的方便、高性價比和將來系統的延續性和upgrade ability 的weighted optimal。用慣了沒有internal hard disk 的系統,要再裝回一隻disk 作為試軟件之用,今天的衝動就真的不如之前的大了。就好像千方百計把家中的線減少一條,要回頭草就……
回復

vhs 發表於 2019-3-21 10:41
AudioLinux should be good......

師兄你兩者都無用過,請問如何得出這結論呢?
回復

greenleo 發表於 2019-3-21 12:49
一定會試的,是時間的問題。只是若SO 一定要用internal disk 的話,對我就有一定的阻力了。

基本上我的C ...

其實師兄只係雖然多一隻 bootable 的 USB 來接收 SO 的 installed verison,咁就已經試到可不可以 ram boot 了。不是嗎?
不過師兄的顧慮小弟明白的,我想我不會再提此事,就此作罷。
回復

我已經試過Server 2016 Core mode + AO 2.2 + RamBoot了

行USB disk grub 去load vhd file

要有16G Ram, 入到windows load完application後剩大約5G Ram左右

評分

查看全部評分

回復

PhantomGTR 發表於 2019-3-21 12:50

just guess....
回復

greenleo 發表於 2019-3-21 11:59
所以我離開了Windows。嘻嘻。
現在好像是2.3。
最高手的是用nano server行RAM boot,不過我冇見過walk th ...

回復

darkfrank 發表於 2019-3-21 13:08
我已經試過Server 2016 Core mode + AO 2.2 + RamBoot了

any good...? please share
回復

darkfrank 發表於 2019-3-21 13:08

效果如何?行 Roon core 的嗎?
回復

blau.vol 發表於 2019-3-21 11:57
Windows is very very difficult to make RAMBoot OS,  

for Linux easier if it is NAA as the ROON me ...

如果有 Linux Roon core RAM Root 手指,我都會一試…
回復

blau.vol 發表於 2019-3-21 11:57
Windows is very very difficult to make RAMBoot OS,  

for Linux easier if it is NAA as the ROON me ...

Windows 都可以做 RAM Boot,有師兄已經講咗用 vhd load 入 RAM 嘅方法,台灣某個網站有講點做,佢地叫 RAMOS。小弟也試過用佢嘅方法做過出嚟,效果都幾好,不過開機要 load 成 10GB 嘢入 RAM,太花時間,後來轉咗行 Linux,所以冇再用。

Linux 做 RAM Boot 相對比較容易,而且用 RAM 又少啲,值得一試。

如果用 RAM Boot 做 Roon Server,我都諗緊個 Database 點放,放 NAS 又慢,放 HDD 又沒有只用 RAM 嘅好處,放 RAM 又要諗點抄番出嚟,有啲複雜。

做 NAA 比較簡單,Remote Boot 又得、Local USB/HDD Boot 又得,2GB ~ 4GB 已經足夠。

小弟也試過用 Windows PE 做 RAM Boot,只係 400MB~500MB 左右,不過有個問題,就係 PE 唔預俾人長開,每三日會自動 reboot,因為麻煩,所以又停用。
回復

greenleo 發表於 2019-3-20 17:45
Jussi 告訴我它是不預算用家把USB手指挪開的。

剛才試過,只要 unmount 咗隻 USB 手指,基本上冇問題 (其實唔 unmount 都應該冇乜問題)。

1) 開機後,見到 login,打 "root" <Enter> login
2) 之後打 "umount /dev/sda1" <Enter> (sda1 係手指名,可以係其他名)
3) Unplug 手指,完。

唔好同 Jussi 講呀⋯

評分

查看全部評分

回復

jackt 發表於 2019-3-21 15:17
Windows 都可以做 RAM Boot,有師兄已經講咗用 vhd load 入 RAM 嘅方法,台灣某個網站有講點做,佢地叫 R ...

我部 Roon core server 只有一隻 2T SSD 做哂 C drive NTFS,Win10 / Roon core + database / music files 全放上,若做 Linux RAM Root access 到嗎?
回復

PhantomGTR 發表於 2019-3-21 12:50

I tried AO2.2 on Windows Server 2016.....no good

回復

paulkwan 發表於 2019-3-21 15:42
我部 Roon core server 只有一隻 2T SSD 做哂 C drive NTFS,Win10 / Roon core + database / music file ...

如果 RAM 多,可以考慮行 RAMRoot,但可能同唔行 RAMRoot 分別不大,始終用 RAMRoot 就因為唔想有 SDD/HDD 嘅干擾,所以要諗清楚係咪適合。
回復

jackt 發表於 2019-3-21 15:27
剛才試過,只要 unmount 咗隻 USB 手指,基本上冇問題 (其實唔 unmount 都應該冇乜問題)。

1) 開機後, ...

感謝。又識多個command。唔會同佢講。是Hiendy 的秘技
回復

paulkwan 發表於 2019-3-21 15:42
我部 Roon core server 只有一隻 2T SSD 做哂 C drive NTFS,Win10 / Roon core + database / music file ...

即是one  box music server?
回復

jackt 發表於 2019-3-21 16:33
如果 RAM 多,可以考慮行 RAMRoot,但可能同唔行 RAMRoot 分別不大,始終用 RAMRoot 就因為唔想有 SDD/HD ...

同意。如果ROON 的database 頗大,可能要16GB。
若是一定要連local disk,則Paul 兄要做比較大的電氣優化了。
回復

paulkwan 發表於 2019-3-21 14:58
如果有 Linux Roon core RAM Root 手指,我都會一試…

AudioLinux 有,不過要收費。
回復

greenleo 發表於 2019-3-21 17:20
AudioLinux 有,不過要收費。

AL 加 ramroot 會掂
回復