新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: ahkai

[喇叭] Focal diablo utopia color evo, sopra no2

N3 會好好多
回復

朋友用緊N2就非常滿意, 他係试過B&W804D3同幾隻同價坐地先買N2, 仲話靚声過飛我用緊的Marten Miles 5.

他話804D3個中音得5.5寸,N2係6.5寸,低音804D3得6.5寸,N2係7寸,N2声箱係三個獨立箱,804D3係一個串連箱有串音聽。N2同804D3比,804D3中低音冇力量兼濛冇分析力,低频潛唔深冇刺激,804D3只得高音稍勝N2, N2级數應同14萬803D3同级。他說N2音質高贵過804D3較通透,越煲越喜歡N2.

以上幫轉達朋友對话,B&W用家不喜勿插

評分

查看全部評分

回復

starhifi 發表於 2019-3-27 07:27
朋友用緊N2就非常滿意, 他係试過B&W804D3同幾隻同價坐地先買N2, 仲話靚声過飛我用緊的Marten Miles 5.

他 ...

唔係啩靚聲過Marten?不過你都講得啱B&W 真係噉嘅聲,個中低音我都覺得麻麻地,好似成日都唔夠深,我唔係要啲好勁低音嘅人,但係我都覺得B&W所有系列個中低音都麻麻地。

評分

查看全部評分

回復

bmonkey999 發表於 2019-3-27 07:49
唔係啩靚聲過Marten?不過你都講得啱B&W 真係噉嘅聲,個中低音我都覺得麻麻地,好似成日都唔夠深,我唔係要啲 ...

每個人聽感唔同,他覺得N2靓声過Miles 5也出奇,我覺得冇買錯Marten咪得。

至於B&W, 宝华的classee機根本食不住804D3個低音,我之前用B仔推805s好声過係陳列室多多声個805s低音係屋企潛得深過陳列室。B&W個低音其實好好。只是陳列室錯配classee Audio.
回復

N2同B&W 804 D3個size差好遠,N2大對好多,中低音都大過B&W,自然出黎的聲好D
N2應該同803D3比若果我玩就會B&W的波頭靚聲超多

804D3個Size系非常修身,有咁的聲音質素非常適合現在的窩居玩
回復

真正用家意見值得參考
回復

要喺同一個空間 同一套器材 兩對喇叭ab比較 你就自然會知 到有何分別, 唔係喇叭大對就代表佢好聲
804個量 當然唔夠對n2好 但是 出嚟嘅質其實804係好過n2 當然想再好啲可以玩803
回復

我都覺得N2 vs 804d3 係兩個唔同level產品來嘅, 價錢: 折實~10皮 vs ~6皮, 設計: 獨立箱 vs 一體箱, 冇乜野好對比
又講車 , 即係攞架歐洲車vs日/韓車鬥砰門聲, 邊架好聽

不過.....如果N2 vs 803D3, 803D3又冇競爭力, 因為以同級計數, 貴過N2. 聲就唔講啦, 好個人
回復

再睇吓佢地個spec
回復

starhifi 發表於 2019-3-27 08:10
每個人聽感唔同,他覺得N2靓声過Miles 5也出奇,我覺得冇買錯Marten咪得。

至於B&W, 宝华的classee機 ...

見到showroom用緊Gryphon推對白色804D3喎
回復

shooter 發表於 2019-3-27 09:35
我都覺得N2 vs 804d3 係兩個唔同level產品來嘅, 價錢: 折實~10皮 vs ~6皮, 設計: 獨立箱 vs 一體箱, 冇乜野 ...

朋友就去代理问Focal N2面价都系90K.
回復

starhifi 發表於 2019-3-28 21:59
朋友就去代理问Focal N2面价都系90K.

N2抵玩好多
回復

racewong 發表於 2019-3-23 19:22
係呀, 睇下你既環境而考慮N2/n3吧。

鎗王兄,已入手N 2
回復

多謝各位保貴意見,整體表現,KO 咗 我對Liuto
回復

我聽落都有幾成似Scala Utopia Evo,自我感覺良好,haha
回復

jjtiger 發表於 2019-4-6 12:28
多謝各位保貴意見,整體表現,KO 咗 我對Liuto

恭喜師兄
回復

jjtiger 發表於 2019-4-6 12:26
鎗王兄,已入手N 2

正呀, 快D出多個開箱post啦
回復

等ching report,香港應該唔多人玩Focal
回復

sunseeker 發表於 2019-4-6 20:56
等ching report,香港應該唔多人玩Focal

以前Diablo 好多
回復

"路過"

我都發覺而家好似冇乜人玩Focal 咁? 我都係用緊Diablo, 其實都唔錯啊?! 點解而家Evo 好似直頭冇人講咁嘅?! 因為我都諗緊仲有咩選擇如果想轉會/升級對Speaker?
回復