新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: ttthhhkkk

[線材] Zonotone 線之我感

kimchiu 發表於 2019-3-26 14:53
多謝師兄分享
睇完介紹上樂天睇下都好想試下條次旗艦, 價錢都尚可接受, 唯獨係2M短左少少,下次去東京搵搵會 ...

Rakuten 價錢根本不是平!
回復

ttthhhkkk 發表於 2019-3-26 15:51
以我知道有更長,但可能要訂,而我條係DIY 2.5m,用原廠一樣的料,如接頭及分線金屬套.
 ...

東京也不會有2.5m,因standard 版本是2.0m, 如要更長就要預早訂製才有!除非你買散線回來diy,但-來做線較麻煩, 而且用回廠自家的插,熱縮通等計埋價錢跟廠差唔到好多!
回復

ttthhhkkk 發表於 2019-3-26 15:45
師兄請放心在帖中post,因為我目的都是想知多點Zonotone各型號的取向,特別是用家分享.  ...

多謝師兄, 正如師兄之前所講, 用家都較低調, 比較少人分享
回復

AS881 發表於 2019-3-26 17:06
東京也不會有2.5m,因standard 版本是2.0m, 如要更長就要預早訂製才有!除非你買散線回來diy,但-來做線較 ...

我就是看到師兄的6nps 同7nps的評價而買了Zonotone電源線
回復

AS881 發表於 2019-3-26 17:02

如果師兄知道那裏可用更相宜價錢購,煩請指教一下, 先行謝過
回復

ttthhhkkk 發表於 2019-3-26 17:46
我就是看到師兄的6nps 同7nps的評價而買了Zonotone電源線

原來如此 不過我就麻麻地新嗰條neo grandio 5.5, 我覺得有D做作, 唔夠上代條6n底!嗰條性價比真係高! 我而家都仍在用緊佢條7n 5050
回復

AS881 發表於 2019-3-26 19:40
原來如此 不過我就麻麻地新嗰條neo grandio 5.5, 我覺得有D做作, 唔夠上代條6n底!嗰條性價比真 ...

明白,如果有6nps Grandio 5.5入手試下先
Grandio 5.5系快聲d直接d?

師兄對Grandio 5050有甚麼評價?
回復

係內地都好多人用的, 大多數係自己去日本/淘竇買
回復

AS881 發表於 2019-3-26 17:02

Ching請問香港點可以買到平貨
回復

接頭要重新弄一下再用吧
回復

ttthhhkkk 發表於 2019-3-26 19:57
明白,如果有6nps Grandio 5.5入手試下先
Grandio 5.5系快聲d直接d?

新的neo我和6nps Grandio 5.5相比, 舊這條有-種順滑暖聲嘅感覺(相對條neo)Neo行更爽快更直接更高清的路線, 感覺過於人工化,唔太耐聽! 我是以全新run in 了大概2,3拾個鐘後嘅評價! 可能run 耐D會好好多呱! 不過條6nps Grandio 5.5全新插幾小時已好對板了!呢條我是用來插前級, 取代了我的swisscable reference pc, 我自己都有D驚訝!
回復

AS881 發表於 2019-3-27 18:51
新的neo我和6nps Grandio 5.5相比, 舊這條有-種順滑暖聲嘅感覺(相對條neo)Neo行更爽快更直接更高清的路 ...

原來係咁,吾洗再諗Swiss cable,謝謝師兄.
師兄現在條7nps Grandio 5050放左在甚麼位置?
回復

ttthhhkkk 發表於 2019-3-27 19:26
原來係咁,吾洗再諗Swiss cable,謝謝師兄.
師兄現在條7nps Grandio 5050放左在甚麼位置? ...

放在牆去source 用的filter!由於插完好難在轉位,所以冇再試其它位了
回復

AS881 發表於 2019-3-27 19:32
放在牆去source 用的filter!由於插完好難在轉位,所以冇再試其它位了  ...

謝謝師兄!
回復

事源之前手痕買左隻Audioquest牆插,再換其中四隻喇叭插去WBT 681 Ag, 分別真的很大.

之前由Zonotone插換WBT681 cu, 中低係勁左飽滿左,但的聲吾得開揚,頻寬吾闊,再換返Zonotone插,更開揚更靜,兩端延伸更闊而不會薄聲

而WNT 681 Ag, 一接上,有點意外的是能量相當充足,中低結實飽滿,結像更完整,681 cu的結像較鬆較散,681 Ag弱音比cu多好多,一切都表現得更完整,亮度質感優勝很多,細節亦更清晰,消了霧氣,像是升了兩級般,舞台感亦較兩者勝出不少,未買時覺得1516,吾知夾吾夾,又吾平,但換了插後,明白一分錢一分貨,覺得比681 cu,的確係按比例提升,是非常明顯。

如果有要求,681 ag係會比到你一種原來系統是這樣,原來有那麼多細節損失在插頭上。
回復