新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 35149|回復: 111

[請教] dartzeel 的表現如何?

請教眾位師兄 , dartzeel前後級的聲音表現如何?
好像很少看到這牌子的開箱文
是推廣的問題?還是這品牌其實soso 而已
有朋友說這牌子故障率高 ,不推薦??
謝謝發表一下對這品牌的意見
我自己覺得Dartzeel 前後很不錯, 音樂味道好!但由於推力不十分出色, 選喇叭要小心! 播放大型音樂因此很多時也未必能具氣勢. 但Jazz, 小品, 室樂等是一流的!
回復

AS881 發表於 2019-3-27 19:07
我自己覺得Dartzeel 前後很不錯, 音樂味道好!但由於推力不十分出色, 選喇叭要小心! 播放大型音樂因此很多時 ...

同意, 就算去到458 mono, 與同級其他品牌比較, 推力唔算最強, 但味道就真係殺死人
回復

racewong 發表於 2019-3-27 20:48
同意, 就算去到458 mono, 與同級其他品牌比較, 推力唔算最強, 但味道就真係殺死人 ...

咁似Nagra 嘅
回復

Dartzeel NHB108 model1的高中非常討好,幼細,富音樂感,非常靜!只是推力會細些少,最好配搭靈敏度比較高的喇叭,播大棚交響曲時會比較吃力,高音壓下會覚得低頻不足,但整體上非常滿意!

雖然model1已經出多年了,台灣劉漢盛先生剛出了報告
https://www.audionet.com.tw/thread-11484-1-1.html

希望有師兄入手model 2吧

評分

查看全部評分

回復

同意的Dartzeel欠少少推力,在講求瞬間變化的樂奏中欠動力/爽朗
可是其特有音色就非常吸引同Kondo一樣聽小品一流
回復

唔似...Nagra比較清甜, 推力相比Dartzeel大得多, classic power機仔細細但力水絕不講笑! 成300 000 µFcap, 唯一相同是屬瑞士那種非常細緻清淅的音質!
回復

AS881 發表於 2019-3-28 00:14
唔似...Nagra比較清甜, 推力相比Dartzeel大得多, classic power機仔細細但力水絕不講笑! 成300 000 µFca ...

嗰排cap係幾誇
回復

我之前係別超聽過Dartzeel CTH8550係暫時覺得十二萬元内最好声的石機,声音甜美非常有音樂感,音色好迷人。

如當年識這新牌子, 一定唔買Burmester, Jeff Rowland同Goldmund熱門牌子合併機。

評分

查看全部評分

回復

starhifi 發表於 2019-3-28 07:38
我之前係別超聽過Dartzeel CTH8550係暫時覺得十二萬元内最好声的石機,声音甜美非常有音樂感,音色好迷人。 ...

依家有新機推出了
回復

racewong 發表於 2019-3-28 09:52
依家有新機推出了

據聞有排未到港
回復

達蕭是我認為其中一個最好的瑞士品牌,能與傻佬信、南瓜、Weiss 等一併!!但近年在香港銷售策略麻麻,所以先覺得好似唔係好受歡迎。
回復

1) Dartzeel NHB-18NS 前级好似只有一組balance 輸入, 對於需要2組balance input 的用户是冇計了嗎?

2) 若Dartzeel 後級推力麻麻, 咁用NHB-18NS 配 Pass Labs X350.8 效果如何?

THX
回復

MM622 發表於 2019-3-28 11:11
1) Dartzeel NHB-18NS 前级好似只有一組balance 輸入, 對於需要2組balance input 的用户是冇計了嗎?

2) 若 ...

我睇文章話達蕭個設計師認為RCA 好聲D,所以XLR 都係比一個你就算
回復

bigpun1975 發表於 2019-3-28 11:33
我睇文章話達蕭個設計師認為RCA 好聲D,所以XLR 都係比一個你就算

原來如此, 謝謝!
回復

可能model2會有些改善
回復

MM622 發表於 2019-3-28 11:11

2) 若 ...

多年前試過8550+Dan d
回復

Dartzeel NHB-18NS前級百搭嗎?聲音特色如何?
他們家的前級好像可以選用不要phono 的版本 , 會多一組平衡輸入
師兄好像都只談到他們家的後級推力問題
回復

Dartzeel 8550開箱,7年前了
https://www.hiendy.com/hififorum ... hread&tid=36676

Dartzeel NHB 108剛玩

Dartzeel preamp就未玩過

評分

查看全部評分

回復

darTZeel部前級最好試清試楚先好買,要接受佢不太靜的特性,但聲音確實是不容置疑的。

評分

查看全部評分

回復