新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: CKKeung

[CAS] SOtM sNH-10G Network Switch x2 : 超越頂峰!

paulkwan 發表於 2019-3-29 18:29
即係將 Sotm switch 當做 FMC (Fiber Media Converter) 用

試過將clones switch 加 sotm,
效果明顯但性價比低
IMG-20181204-WA0067 (1).jpg
回復

Keane0828 發表於 2019-3-30 10:30
試過將clones switch 加 sotm,
效果很好但性價比低

回復

講性價比,我用緊隻8舊水 Netgear gaming switch,2千蚊內我用過幾隻 switch 同 FMC,以呢隻最靚聲,唔怪得有人去 mod 做發燒 switch…

先此聲明,我用 Uptone JS-2 + ifi DC iPurifier 供電,唔知用跟機牛會否差d…
回復

paulkwan 發表於 2019-3-30 15:38
講性價比,我用緊隻8舊水 Netgear gaming switch,2千蚊內我用過幾隻 switch 同 FMC,以呢隻最靚聲,唔怪 ...

“唔知用跟機牛會否差d…”

試下咪知......

估計跟機牛對你其他器材干擾較大....

小弟試過插隻跟機牛在 Hifi 拖板,即刻要熄機
回復

greenleo 發表於 2019-3-29 23:42
我也看了那個post。我用fiber是看Roy的post之前的,而且之前SOtM已經出了pdf叫他人串聯sNH-10G。
Roy的做 ...

反而我想知道並聯嘅效果係點,之前有師兄試過並聯 4 對 LAN 線加隻普通 switch 都好掂,足足 8 條都頗重皮,好彩 Supra 同埋 ViaBlue 散線都唔算貴:

https://audiophilestyle.com/forums/topic/30376-a-novel-way-to-massively-improve-the-sq-of-computer-audio-streaming/page/523/?tab=comments#comment-927951
https://audiophilestyle.com/forums/topic/30376-a-novel-way-to-massively-improve-the-sq-of-computer-audio-streaming/page/523/?tab=comments#comment-928056

不過 NUC 得一個 LAN port,要加嘅話就要玩外置 DC 5V 供電嘅 JCAT NET Card FEMTO 轉 M.2 或者行 USB:

http://www.iocrest.com/en/product_details571.html
https://detail.tmall.com/item.htm?id=543750880680
https://item.taobao.com/item.htm?id=574912124303

假如 server 同 client 兩邊都有 JCAT 嘅話都幾過癮:

https://audiophilestyle.com/forums/topic/56033-computer-storage-best-practices/?tab=comments#comment-942776
With the JCAT card, I am finding that the media storage device no longer matters.  At all.

評分

查看全部評分

回復

tleonard 發表於 2019-3-30 22:46
反而我想知道並聯嘅效果係點,之前有師兄試過並聯 4 對 LAN 線加隻普通 switch 都好掂,足足 8 條都頗重 ...

tleonard兄 :
咁你家中的 network config 為何?  
試了咁多唔同 configs, 請你品評下吧。
回復

tleonard 發表於 2019-3-30 22:46
反而我想知道並聯嘅效果係點,之前有師兄試過並聯 4 對 LAN 線加隻普通 switch 都好掂,足足 8 條都頗重 ...

如果romaz單純用張jcat femto netcard加個靚線電就話NAS同local storage冇分別,咁就只能懷疑佢係木耳

評分

查看全部評分

回復

darkfrank 發表於 2019-3-31 12:18
如果romaz單純用張jcat femto netcard加個靚線電就話NAS同local storage冇分別,咁就只能懷疑佢係木耳 ...

小弟也唔信,係冇可能!
NAS 要追上 Local Storage 唔係唔得,但係超難!

評分

查看全部評分

回復

如果romaz單純用張jcat femto netcard加個靚線電就話NAS同local storage冇分別,咁就只能懷疑佢係木耳 ...

發覺得咁遲?

評分

查看全部評分

回復

Romaz係木耳的成數非常之低。佢係某些公開的HiFi的聽力比賽是得第一名的。

評分

查看全部評分

回復

CKKeung 發表於 2019-3-31 12:32
小弟也唔信,係冇可能!
NAS 要追上 Local Storage 唔係唔得,但係超難!
  ...

最好睇睇Romaz嘅network topology。雖然佢冇post,但是Rajiv是有post出來的。Rajiv也有同感的:NAS和local的分別已經不大。另外他們的聽感是隨著系統改變的,早期Romaz覺著mR已經很好,現在mR已被平價的NUC拿下。這件事令到Sonore和他在post中有一定的磨擦,但是不少CA(現在是AS)用家試了Romaz的提議,有不少人實試後是認同的。

本地的師兄可以試試建立他們的系統,除了火牛之外事實上大太貴。有相同的系統作參考或對比會容易得多。只要把network的noise減少到少於local storage的noise,NAS要追上local storage 是可能的。另外,在相同的系統,如AudioLinux,RAMBoot用local storage 更好聲,應該是有Hiendy 的師兄實証過的。之後unplug USB又比較聲,都是有Hiendy 的師兄實証過的。
回復

期待本地玩家多d實質交流互相扶持進步!cas不代表一切要虛擬進行呢!

三人行必有我師,三打人就更不得了

評分

查看全部評分

回復

greenleo 發表於 2019-3-31 18:37
最好睇睇Romaz嘅network topology。雖然佢冇post,但是Rajiv是有post出來的。Rajiv也有同感的:NAS和loca ...

greenleo兄,
唔好意思, 實話實説, 小弟和毒友們玩咗 CAS 近十年, 其間建造了亦聴過 N個 CAS systems。

若要話只加線電落個 NAS 和加張缐電 JCAT Femto Network Card 便可追及 local storage, 未免太天真了。

唔係唔得, 但在 network pathway 還要需大量的 gadgets 和微調, 絶非如此容易的呀。

回復

mahi 發表於 2019-3-31 18:42
期待本地玩家多d實質交流互相扶持進步!cas不代表一切要虛擬進行呢!

三人行必有我師,三打人就更不得了 ...

回復

CKKeung 發表於 2019-3-31 19:50
greenleo兄,
唔好意思, 實話實説, 小弟和毒友們玩咗 CAS 近十年, 其間建造了亦聴過 N個 CAS systems。

CK兄:
"唔好意思, 實話實説,"
不用客氣,有話直說就好。我們都只是求真和求進步。

"network pathway 還要需大量的 gadgets 和微調, 絶非如此容易的呀。"
事實上Romaz的系統也需大量的 gadgets 和微調,在此他和你的方向並無不同。
他剛又mod了某NUC的endpoint的clock,覺得有好處;Hiendy的某師兄也試了,也覺得有好處。

"若要話只加線電落個 NAS 和加張缐電 JCAT Femto Network Card 便可追及 local storage"
我開始明白你覺得的間題所在。但是Romaz那裡說了這些話?

評分

查看全部評分

回復

greenleo 發表於 2019-3-31 21:10
CK兄:
"唔好意思, 實話實説,"
不用客氣,有話直說就好。我們都只是求真和求進步。

Greenleo兄,
哦, Romaz 還有其他的功夫放落在他的 network pathway 的嗎?
請 share share。

BTW 相信你指的那位找 SOtM mod 了 NUC clock 的 hiendy師兄, 小弟也是認識的。不過他的 NAS 也是只作 backup, 平時都是聴放在 HD drawer 內的 local storage HD 的呢。

若用兩部 Audiolinux NUCs 行 Roon Core/Endpoint, 點解唔放 music files 在 Core NUC, 而要放在 NAS 中再 stream 到 Core NUC 呢?
那條 side pathway 要再花金錢腦汁去優化, 不太值得吧。
回復

CKKeung 發表於 2019-3-31 22:58
Greenleo兄,
哦, Romaz 還有其他的功夫放落在他的 network pathway 的嗎?
請 share share。

CK兄:
事實上,用兩隻SOtM的Post,Romaz在3月25日已經出了。

https://audiophilestyle.com/foru ... streaming/page/542/

他的post也指出了兩隻switch比一隻更好,也就是這thread的標題的SOtM sNH-10G Network Switch x2的setup。據我的理解,你這thread的clock應是用op20,比他的Mutec Ref 10更優質。但是在用更佳的switch時會有更好的SQ這一點是毫無二致的。他的post沒有直接指出他的network topology,需要看另一位ASer的post才可以大概看出其大概。

我只是想指出我找不到Romaz有提出"單純用張jcat femto netcard加個靚線電就話NAS同local storage冇分別"這個說法。相反,出post評價sNH-10G的優點應是他在CA(當時還是叫CA的)第一個提出的。需要用到audio switch就表示"有其他的功夫放落在他的 network pathway",用兩隻sNH-10G串聯也表示"有其他的功夫放落在他的 network pathway"。這是我的理解。
回復

greenleo 發表於 2019-3-31 23:21
CK兄:
事實上,用兩隻SOtM的Post,Romaz在3月25日已經出了。

雙switches加用光纖咪就係好多人唔鍾意話光纖唔好聲嘅玩法囉,只不過太多人用完tplink multimode 膠光纖之後就否定呢個玩法之嘛。
回復

diamondblack 發表於 2019-4-1 00:17
雙switches加用光纖咪就係好多人唔鍾意話光纖唔好聲嘅玩法囉,只不過太多人用完tplink multimode 膠光纖 ...

所引我的帖文是回應CK 兄“還有其他的功夫放落在他的 network pathway 的嗎?”

可以把你帖中的意思理解為
認同用Audio grade switch 和用雙switch 也算是“功夫放落在他的 network pathway”嗎?

回復

我不想這帖被 hijacked 了。否則浪費了CK 兄這帖。

首先我不覺得應該在這裡探討Romaz 的setup。其次我也不是他的護航者。我只是一個簡單尋真的音樂愛好者。若依然有師兄想follow up 他的setup ,可以自行看我之前post 過的link,或是pm 我,就可以把這帖keep clean。

我期望有更多的壇友在此分享他們對這個CK 兄這個setup 的聽感,或是用這個聽感PK 過自己的setup 之後的聽感,也包括CP 值之類。可以對Hiendy 更有益處。

評分

查看全部評分

回復