新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 17709|回復: 43

[官方測試報告] Racewong report-極毒Argento Flow 系列

Argento這品牌在香港已經出晒名好聲, 我都好耐無玩Argento了。 對上一篇Argento既報告應該係佢個拖板。

Hiendy就是一個香港人發燒友既時間囊, Argento新代理絃聲音響在Google Sreach 到多篇Argento既報道都喺Hiendy出現, 所以佢地聯絡我問我有無興趣玩番Argento?

講真我對Argento係有些偏愛, 用過既發燒友都不得不承認Argento有著一份極毒味道。 佢份味道係好易令人中毒: 當中既簽名式浪漫, 柔情, 連貫性與氣氛, 一聽難忘。

絃聲音響今次除了拎左Argento這品牌外, 對下出名超性價比既Organic都做埋代理。

IMG_20190403_090634-1459x1094.jpg IMG_20190403_090630-1459x1094.jpg

而Argento我試當然試Flow 電源線啦, 想當年我玩過2008 & 2012奧運版電源線, 聽說就是Flow的級數, 但偏偏我就係無玩Flow.  所以我上兩個星期拎左條Flow PC返屋企煲佢兩星期先再慢慢試聽。

以我玩Argento既經驗, Flow其實可以插所有位置, 包插訊源, 前後級及拖板。 不過我自己嫌佢插後級後簽名音色太濃, 如果我玩緊前後級的話, 我一定會將Flow插入前級, 可借我依家已轉玩合併機Chorate, 所以今次試條Flow我就將佢插入Nagra VPS 唱放。

開聲頭三十秒, Argento既味道已出晒黎。 聽軒仔隻Pink Dahlia 黑膠, 人聲的分析力與水份偏厚暖多水, 空間感比較美國出名線材品牌並不輸蝕, 當低頻一出時, 其量感與超低層次都偏向豐滿型, 講真, Flow就不是以音效為主既線材, 佢既可愛之處就是令人有份越聽越想聽耐D既吸引力, 你可以說這就是音樂感啦, 但我會形容這毒力為有糖衣既氣氛凝造力。

當我再將另一古典Vivaldi 5 Cello Concertos黑膠放上Anna log上。 落針一刻我才明白, Argento這品牌根本就是就音樂而生, 質感, 連貫性, 堂音極其豐富, 而我再次強調既音效並非賣點, 但在聽這Cello時, 音場大少深闊, 高低伸延等等都無令我失望。  當中尤以低頻既下潛力與超高既空氣感最是討好。

我諗黎緊Hiendy 新俱樂部都會於幾條Flow比大家一齊欣賞下Argento既毒力了。

代理: 絃聲音響
價錢: $20100

評分

查看全部評分

好似啱用喎
回復

Organic 是同廠入門系列?
回復

bigpun1975 發表於 2019-4-3 16:13
Organic 是同廠入門系列?

係, 都係Argento廠
回復

racewong 發表於 2019-4-3 17:08
係, 都係Argento廠

Orangic 好似係純銅,Argento 有銀?
回復

如果同Viard Platinum比, 兩間廠音色在質素上有甚麼分別?
回復

ttthhhkkk 發表於 2019-4-3 18:01
如果同Viard Platinum比, 兩間廠音色在質素上有甚麼分別?

咁又無直接比較喎。

我自己就無玩過Organic.

如只以記憶, Platinum較中性高清, 爽快D。
ARGENTO FLOW就偏優美, 堂音豐富D。
回復

bigpun1975 發表於 2019-4-3 17:17
Orangic 好似係純銅,Argento 有銀?

Argento好多型號都係銀
回復

小弟好中意argento, 十年前入咗兩條,粗嘅比power bra, 普通粗的比transport! 印象中argento全部都是含銀的。而organic就銅。
回復

myself 發表於 2019-4-4 08:27
小弟好中意argento, 十年前入咗兩條,粗嘅比power bra, 普通粗的比transport! 印象中argento全部都是含銀的 ...

係, 我都好鐘意Argento.

遲少少等我試埋對Flow speaker cable先

評分

查看全部評分

回復

organic我一直在用,銅聲好扎實
回復

Congard 發表於 2019-4-4 15:04
organic我一直在用,銅聲好扎實

有冇用organic SC? 想問下organic 低頻如何?
回復

回復

Vhs, 你要用FMR
回復

I once tried FMR on Eso K-1.  

Really really 'kin'.  

So smooth, musical and revealing.  When my friend (owner of FMR) and I listened to Eva Taylor's Papa De-Da-Da in "音響羅盤 Audio Compass (HKAVE 2018)" SACD, we could actually 'feel' her smirked a little.  

KO my PC within seconds.  

I gotta unplug it immediately after a few songs.  Too poisonous
回復

rocco1113 發表於 2019-4-5 08:55

你想自殺嗎? Argento已經有毒, FMR更是毒中之毒。 不過FMR太貴, 我都係玩番Flow已好滿足了
回復

好毒
回復

rocco1113 發表於 2019-4-5 08:55

小弟毒完你條 pachanko 之後,依家比你毒番條 FMR
回復

vhs 發表於 2019-4-5 11:24
小弟毒完你條 pachanko 之後,依家比你毒番條 FMR

可以先試Flow

評分

查看全部評分

回復

Yes.......
回復