新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 10313|回復: 83

[請教] 與家人同住, 怎聽音樂?

大家與家人同住,音響入倒屋已是萬幸。成日整勁套機, 一星期大家有幾多時候用充份的音量去聽音樂呢?
我未有小朋友,  也要互相。我通常等老婆唔係屋企,或者傾好一個時段,我就可以用充份的音量。

有小朋友, 又怎聽hifi呢? 怎教小朋友唔好去整爛套機呢?

評分

查看全部評分

小朋友未懂事之前最高危。已有一对喇叭遭到毒手。

評分

查看全部評分

回復

另外,有人时候找些安靜的音樂。

評分

查看全部評分

回復

有條件SET一間獨立房就可以大玩特玩

評分

查看全部評分

回復

我囝囝細時我同佢講HiFi係爸爸玩具,叫佢唔好搞。
爸爸又唔會搞佢嘅玩具,大家相安無事。

評分

查看全部評分

回復

我個女一出世佢只要爬進我d機同喇叭我就同佢講no 爸爸嘅. 依家2歲了. 咩事都冇. 仲成功教識佢咩玩具係爸爸嘅咩玩具係bb嘅. 記得教嘅時候語氣眼神表情都要堅定.

評分

查看全部評分

回復

有小朋友頭3至4年唔使諗,開hifi会嚇親佢,呢幾年要暫時退燒,忍耐期過後廰房都set up一套音响,廰做主力,房可以止住咳,家人不在就在廳欣償大hifi,家人在就入房玩,經濟好就考慮慢慢升级

評分

查看全部評分

回復

唯一可行的方法,投其所好, 冇孩子時, 就細聲播老婆喜愛的音樂(順便毒一毒她). 有了小朋友, 當然要播Mozart 和兒歌啦. (註: 其間可安插自己喜愛的音樂)

評分

查看全部評分

回復

ericleung1572 發表於 2019-4-1 08:23
有小朋友頭3至4年唔使諗,開hifi会嚇親佢,呢幾年要暫時退燒,忍耐期過後廰房都set up一套音响,廰做主力, ...

我想像倒如果自己有小朋友, 可能要被迫退燒了...

除非租個工廈單位去玩 :P

評分

查看全部評分

回復

ericleung1572 發表於 2019-4-1 08:23
有小朋友頭3至4年唔使諗,開hifi会嚇親佢,呢幾年要暫時退燒,忍耐期過後廰房都set up一套音响,廰做主力, ...

Delos 出咗一set 發燒classical cd! 可以親子齊齊聽。
回復

我有個2歲的小朋友, 平時都係開住JAZZ/ CLASSIC 俾佢聽, 但唔可以大聲

so far 都無問題, 老婆都鐘意聽音樂, 所以都無問題

器材怕俾佢整爛的話, 都係得2個方向.

1. 換D平的器材
2. 用圍欄圍起佢

評分

查看全部評分

回復

連屏風都過到大人嗰關入到屋
其實呢個世界已經再無事可以難到你去聽歌
回復

Hungmo 發表於 2019-4-1 10:40
連屏風都過到大人嗰關入到屋
其實呢個世界已經再無事可以難到你去聽歌

其實屏風幾慳位的, 我聽完就推埋佢, 幾簡潔的. 個樣佢又覺得OK.
平時睇Netflix, 甚至連TVB我都用屏風出聲, 等佢都習慣左用佢.
回復

我又插嘴吹吓水
自己有兩個小朋友, 分另已上中學及小學, 細細個時侯當然要教, 不過小朋友始終有好奇心, 冇可能百份百叫到佢完全唔掂啲hifi野, 所以啲小朋友仲細既時侯, 對喇叭買普通野, 督壞咗就由得佢(督爛咗一隻Celestion), 平野由得佢(心裡面), 但自己要扮一個好嚴肅及好唔開心既樣比個細路睇到......
機就問題不大,安全起見,抆咗總電開唔到,最多抆咗粒音量制出來玩(當年部AV amp經常比個仔抆咗出來玩).
大大吓佢知道唔可以亂搞, 就可以部處 upgrade.....

另外, "大人"(最高領導人)就容易接受玩hifi聽歌呢樣野, 因為比較黐家掛(反而有時話同d fd出去兜風遊吓車河, 就唔多like囉)

至於有家人時侯開咩音量, 自己就等老婆仔女入咗房, 咁就可以開大少少, 不過其實長時間開到大大聲, 自己耳仔都好辛苦.....

評分

查看全部評分

回復

dekiller 發表於 2019-4-1 00:38
小朋友未懂事之前最高危。已有一对喇叭遭到毒手。

我都中過招
回復

澳門客 發表於 2019-4-1 03:07
有條件SET一間獨立房就可以大玩特玩

有條件嘅終極玩法係獨立屋, 偷挖一個地庫, 點玩都得
回復

好彩我家三口子都喜歡聽音樂
我小兒同我一同去音響展添
回復

其實細細聲聽也過癮, 也是對套機的一種考驗~~

評分

查看全部評分

回復

我兩個小朋友由細到大從未破壞過我任何一樣器材,因為我地兩公婆自小教佢地愛惜身邊所有東西,佢地D圖書,玩具用完都會整理好,所以有孩子不用擔心,只要花多少少時間教導。
至於大細聲問題,當然要隨時間調節,基本上可以放心繼續發燒。

評分

查看全部評分

回復

Simplythere 發表於 2019-4-1 10:10
我想像倒如果自己有小朋友, 可能要被迫退燒了...

除非租個工廈單位去玩 :P ...

都識幾個fd喺工廈開壇作法, 點玩都得, 有得玩之餘, 個單位仲可升值.
不過當每次玩完散場後仲要花時間翻屋企就.....
回復