新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: hkp1196

[影音組合] hkp1196 的 SM 7.2 私人影院

火.. [複製鏈接]
大毒梟朋友借咗 Kharma Supreme Reference Powercord 俾我, 聽完即刻奶嘢,
把心一橫, 諗住直上 Grand Reference, 點知大毒梟朋友阻止我, 佢話一係直上 Enigma,
否則用 Supreme Reference 已經足夠, Supreme Reference 與 Grand Reference 無論粗度,
重量, 線芯幾乎一樣, 只係蔽屏與頭尾插唔同, Supreme Reference 係用自家制的入門頭尾插,
Grand Reference 至 Enigma Signature 都係用 Oyaide 046 頭尾插, 換個 Oyaide 046 頭尾插,
條 Supreme Reference 同條 Grand Reference 有 99%相似, 但係價錢平一半,
既然大毒梟朋友咁錫住我銀包, 一於 Supreme Reference + Oyaide,
不過唔係 046, 而係再上一級的 004...........

Oyaide 004

Kharma Supreme Reference Powercord

線芯都好粗下

手術成功

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?新用戶註冊

回復

呢牌個個都換牆蘇, 我都唔執輸換番個古河銠白金先..............

本帖子中包含更多資源

回復

i wanna try this furutech too ....but my highs was too strong already
回復

i wanna try this furutech too ....but my highs was too strong already
claero 發表於 2010-9-2 20:54

遲下可能會買多隻, 到時借俾你試下先.................
回復

遲下可能會買多隻, 到時借俾你試下先.................
hkp1196 發表於 2010-9-2 21:04

i want to try too ..thank you so much

its really hard to get well balance , i don't want sound "bill" noamatter what because the "bill" + powerful dynamic come suddenly can hurt my ear.
回復

話說尋日試咗條 Kharma Supreme Reference Powercord,
一開聲就已經沈出強烈的淳厚的高貴音色, 呢一刻,
我知道我有少少鍾意咗佢..............
除了音場窄咗之外, 其他各方面都 KO 條氣浮,
今日將條 Supreme Reference 換上 Oyaide 004 頭尾,
一開聲, 連西毒都 '嘩' 一聲, 話要即刻返去將條 Emigma Signature 換哂 004,
換咗004之後的 Supreme Reference, 分析力大大提高,
再加上古河銠白金牆插, 分析力以幾何級數提升,
每一個音符都清晰地出現眼前, 音色更圓潤, 連音場都闊番哂,
低頻量多而有彈跳力, 平衡度非常之高..........
睇嚟終於搵o岩條線俾部天龍喇...............
回復

樓主家麻雀雖小,五臟俱全。
回復

好事就成雙呢, 一人一個唔駛爭...............

本帖子中包含更多資源

回復

PK 勒, 換咗條蟹粉10週年, d低音好似誇張咗d添................
回復

PK 勒, 換咗條蟹粉10週年, d低音好似誇張咗d添................
hkp1196 發表於 2010-10-6 23:25

十週年d低音係加咗料(d線粗d)喎....
回復

條卡馬神祕金銀潤終於到手,今晚收工至post相.......
回復

今日終於喺個大隻佬手上搶咗條傳說中的金銀潤番嚟玩................

呢條金銀潤其實係 Kharma 專為其家庭影院而造的, 市面上唔會有得買, 唔知點解有d用剩咗的線頭線尾俾有緣人執到............
一插之下, 發現極之好聲, 原來其線芯與 Enigma 所用線芯係一樣, 都係金+銀, 不過無咗成吋厚的閉屏, 線芯股數較少, 線身幼好多,
當日同條大佬一比, 竟然有7-8成相似, 但只需大佬1/20的身價, 聽講全港只有4對, 有緣人本來想向Kharma廠大手買入, 點知Kharma廠有錢唔賺, 相信以後都唔會有得賣.................

本帖子中包含更多資源

回復

放咗條1010, 至入手呢條鑽石, 所以無直接比較, 只係憑記憶去比較, 初步報告, 畫面好有層次感, 立體感好強, 有一種菲林味, 黑位比1010更細緻..............
聲音方面, 由於太夜, 只細細聲試, 感覺低音多過1010, 高音相對少過1010, 聲音密度亦比1010高少少, 遲d試清楚再出報告...............

本帖子中包含更多資源

回復

好羨慕啊...
回復

天氣涼咗, 幫條金銀潤着番件衫, 梳過靚頭先................

本帖子中包含更多資源

回復

最頂級個隻古河碳纖頭?
回復

最頂級個隻古河碳纖頭?
kachow 發表於 2010-10-23 19:20

Yes...............
回復

明哥,正啊...
回復

早幾日ANDY88, KLEEHKG版主上嚟寒舍, 真係多謝哂ANDY哥咁辛苦攞部A1UD俾我玩, A1UD真不愧係旗艦, 未用DENON LINK已經殺底部OPPO...........
用埋DENON LINK, 成間屋好似大咗3成, 真係威力驚人, 不過部A1UD實在太貴, 都係得個恨字.............
高佬KEN就攞咗條JMR SINGLE-RUN俾我試下, 見條JMR咁幼, 好聲得去邊, 不過即管試下無妨.............
點知一開聲, 高音好亮麗, 好清爽, 低音下潛更深, 控制力明顯更好, 係中頻人聲簿咗D..........
聽講行DOUBLE-RUN可以改善中頻弱的缺點, 咁岩見到R33有人放條JMR DOUBLE-RUN, 仲要係西毒所造, 仲要係用古河銠白金义, 仲要價錢...............
條DOUBLE-RUN好新淨, 仲要煲好哂, 唔駛再煲, 中頻真係厚番D, 高低音伸延更盡, 分析力同音樂感都無得頂.................
於是即刻搵西毒造多條俾中置, 咁岩古河最新GTX牆蘇有貨, 又攞兩個玩下先...........
呢個GTX係全新設計, 夾實插頭同導電的PARTS係分開, 可以緊緊夾實個插頭, 插住兩條大碌嘢都可以保持90度角.............
用咗GTX, 一貫的超強古河分析力, 不過最明顯的改善係力水, 可能插得實咗, 導電效率大大提升, 聽歌睇戲都鬆容不迫, 睇戲要收細2DB.............

本帖子中包含更多資源

回復

玩咗部4010幾時候出下report, 先講開機時間, 4010的待機模式有3個選擇, 1)正常模式, 2)省電模式, 3)快速模式,
省電模式最省電, 不過開機時間最慢, 而快速模式的開機時間最快, 不在OPPO之下, 我呢D心急派當然選舉快速模式...........
而LOAD碟時間就比OPPO慢好多, 入碟後可以去沖個杯麵先..............
畫面方面, 4010的黑位同對比度都比OPPO好少少, 黑位更加結實, 更有層次, 不過就沒有OPPO咁銳利,
聲音方面, 未開Denon Link之前, 與OPPO相比, 低頻的控制力稍為好少少, 動態亦有增強, 不過實際亦不是相差太遠,
不過當開啟Denon Link之後, 可以話係另一個世界, 一D細微的聲音出番哂嚟, 動態大幅提升, 如果 A1UD 有100分, 4010亦有95分.........
再試下聽兩聲道, 雖然只係行AL24, 及不上A1UD的AL32般清晰細緻, 不過人聲的結象及清晰度, 都比OPPO更勝一籌, 樂器聲好離箱, 定位更準.........
總括而言, 部4010聽歌明顯輸俾部A1UD, 不過睇戲同樣用上Denon 4th Link, 其實真係無太大分別, 不過價錢就相差成萬銀有多, 岩哂我呢D窮人...............

本帖子中包含更多資源

評分

查看全部評分

回復