新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 14707|回復: 29

[CAS] RIP CD

工人姐姐幫忙RIP CD 碟,2日rip咗50張快靚正

評分

查看全部評分

le d 都算日常家務..
回復

我次次RIP都好小心,附近唔可以攞重野,行來行去之類,一定要放雲石上Rip, 唔會叫其他人代勞, 我次次RIP都唔俾人行近,近年用AK RIPPER II + AK380 RIP WAV (最低速1 X 速來RIP)
回復

kinghung 發表於 2019-4-2 18:38
我次次RIP都好小心,附近唔可以攞重野,行來行去之類,一定要放雲石上Rip, 唔會叫其他人代勞, 我 ...

Ak ripper ii好聲嗎?
回復

racewong 發表於 2019-4-3 01:05
Ak ripper ii好聲嗎?

自己覺得唔錯,因為極慢速(1X), rip一張CD要30-60分鐘, 慢過張碟本身時間,慢會少D出問題! 而且用AK簡單,無電腦既野干擾
回復

kinghung 發表於 2019-4-3 07:57
自己覺得唔錯,因為極慢速(1X), rip一張CD要30-60分鐘, 慢過張碟本身時間,慢會少D出問題! 而且用AK簡單 ...

Hiendy好少用AK RIPPER RIP碟, 希望多D分享
回復

racewong 發表於 2019-4-3 08:58
Hiendy好少用AK RIPPER RIP碟, 希望多D分享

我買AK RIPPER II 因為佢可以用慢速來RIP 碟(1X),我覺得無論個軟件點好,都不及慢速來RIP好, 等同燒碟一樣, 愈慢愈好
而市場上我搵極都只有AK RIPPER  I及II 可以選慢速RIP碟

評分

查看全部評分

回復

Rip cd碟 最重要是电源處理是否干淨
回復

請教:小弟我用iTunes WAV格式 RIP  CD,然後將JPG格式封面拉入RIP 好的文件夾,點解匯入i/odata soundgenic之後,識別唔到封面?唔知道邊位師兄可以賜教小弟?
回復

magidyna 發表於 2019-4-4 15:01
請教:小弟我用iTunes WAV格式 RIP  CD,然後將JPG格式封面拉入RIP 好的文件夾,點解匯入i/odata soundgenic ...

WAV 格式係唔 support 加入封面呢類資料,可用 AIFF or FLAC,同樣都係無損。
回復

原來係咁!多謝師兄教路,睇來又要熬夜了!我記得iTunes係有選項支持FLAC ?返去睇睇先。
回復

我用pc notebook itune rip完出到文字及歌仔,但出唔到封面如何解決呢?隻hard disk仔每首歌都有唱片封面的、 C859F28E-64D1-4DA2-ACB1-A7077B91DB9B.jpeg
回復

xlarge 發表於 2019-4-6 12:21
我用pc notebook itune rip完出到文字及歌仔,但出唔到封面如何解決呢?隻hard disk仔每首歌都有 ...

PC 我幫你唔倒。
回復

magidyna 發表於 2019-4-4 15:01
請教:小弟我用iTunes WAV格式 RIP  CD,然後將JPG格式封面拉入RIP 好的文件夾,點解匯入i/odata soundgenic ...

我用PC dbpower rip CD 去wav format ,然後放入 Soundgenic ,係ipad fidata app 出到封面相及資料。你封面相名稱是否folder.jpg?
回復

用免費的MP3tag 自己加封面上去,又可以改資料
回復

Rip 碟前有消磁就消磁先,有除靜電就除靜電先,有神仙水就神仙水先,電腦已一早接好地盒,power line 有 filter。 Rip 做 wav,File 內不可有相,會衰聲。Have Fun!
回復

chhlau 發表於 2019-4-6 17:48
我用PC dbpower rip CD 去wav format ,然後放入 Soundgenic ,係ipad fidata app 出到封面相及資料。你 ...

說來話長,師兄希望不覺得我啰嗦,也希望對其他人有少少幫助。一、小弟的CD封面都係用掃描儀scan成PDF格式,然後發送到三星note8手機,用智能筆截圖生成JPG格式,容量一般500KB—2.3M之間。二、用iTunes 的AIFF 格式RIP CD后,將JPG格式封面拉入文件夾——結果匯入soundgenic後竟然沒有封面(因為通過QQ發送到電腦已經RIP好的CD檔案,圖片名稱的組合有中文、數字、英文字母非常長!)!一時傻眼O嘴!以為10樓師兄亂教路。三、翻開之前一個網友(版主)分享、成功匯入的2018年HK音展入場附送的CD檔案(WAV格式,JPG封面名稱:cover.jpg),於是幫每一張CD封面改名……。三、同時又看了在淘寶買的高清音樂檔案(來路不明的24/192KHz格式,話唔定係電腦軟件模擬調音台用“推子”推出來的)裡面用掃描儀scan出來的JPG格式的封面、封底,名稱很多是:folder。於是將每張CD封面名稱又改為folder。這一次匯入soundgenic以後,14張CD檔案只有“蜚聲百代 羅文 我的挑選十三首”(JPG圖片容量大約1.3M)無法識別……。四、本人為了家裡八百張CD RIP入soundgenic,買了三部光驅:一部係用“先鋒”電腦藍光光驅改裝的(用獨立火牛供電12V/3.5A)、一部“三星”光驅(USB接口供電)、一部Apple專用光驅(USB接口供電),好可惜,始終有十幾張CD無法完全識別歌曲名稱和封面,例如“蜚聲百代 羅文 我的挑選十三首”這個CD,可以識別大碟名稱,不過所有歌曲的名字都係:蜚聲百代 羅文 我的挑選十三首。別無他法,才想到在iTunes RIP完之後才用USB手指匯入soundgenic。五、soundgenic RIP CD可以選擇手動、RIP速度(標準/高速),但係iTunes就沒有RIP速度可以選,小弟覺得RIP的精度不如soundgenic自帶軟件。幾個不眠夜的經驗啰啰嗦嗦了一段話,不妥之處,希望師兄們指正指教。
回復

magidyna 發表於 2019-4-6 21:25
說來話長,師兄希望不覺得我啰嗦,也希望對其他人有少少幫助。一、小弟的CD封面都係用掃描儀scan成PDF格 ...

Fidata app 可以加封面及更改曲目資料,所以rip碟取不到CD資料時,我會手動遂首歌改
回復

請問諸位,有沒有價廉物美的外置燒碟機介紹呢?
回復

呢個問題一直困擾小弟,唔知道師兄可唔可以簡單講下教程?小弟曾經係“文件管理”揾出RIP入的音樂檔案然後改名,但係係主界面就唔會顯示已經修改過的歌名……至於導入封面就完全唔會——由於小弟買入的soundgenic係日本版,所以對於日文菜單基本是靠估……
回復