新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: el188

[CAS] RIP CD

magidyna 發表於 2019-4-4 15:01
請教:小弟我用iTunes WAV格式 RIP  CD,然後將JPG格式封面拉入RIP 好的文件夾,點解匯入i/odata soundgenic ...

唔知你嘅 JPG 用咗咩名,說明書就講到明一定要 Folder.jpg 先得,而且 wav 同埋 FLAC 兩者都 OK:

https://www.iodata.jp/lib/manual/pdf2/rahf_b-manu202515.pdf#page=22

不過佢就無提到個 Folder.jpg 要求嘅解像度係幾多,所以封面變咗走樣法子嘅話都係自己慢慢試啦。

真係搞唔掂就要睇睇 Folder.jpg 嘅 permissions 有無問題:

http://nw-electric.way-nifty.com/blog/2019/01/ionas-soundgeni.html

回復

tleonard 發表於 2019-4-8 01:17
唔知你嘅 JPG 用咗咩名,說明書就講到明一定要 Folder.jpg 先得,而且 wav 同埋 FLAC 兩者都 OK:

https ...

用Foobar最新版 Rip CD 最快最方便﹐而且幾乎99%的CD歌曲名稱自動在網絡系統數據庫都有﹐從舊CD速度慢﹐新CD速度快﹐好象類似EAC有改錯功能。
不過電腦)最好安裝專業Sound Card(包括手提USB 3.1 C to PCIe)而使用44.1Khz外時鐘﹐如此不論用任何軟件RIP出來的CD音色幾乎相同。用電腦 Rip CD必須在電腦電源輸出加入EMI濾波使波紋下降到5MV以下﹐最少要做到房屋內任何一個電燈開或關對CAS系統沒有“能聽到”的影響。

評分

查看全部評分

回復

天下第一刀 發表於 2019-4-9 02:01
用Foobar最新版 Rip CD 最快最方便﹐而且幾乎99%的CD歌曲名稱自動在網絡系統數據庫都有﹐從舊CD速度慢﹐ ...

師兄請問如何做到? (1)必須在電腦電源輸出加入EMI濾波使波紋下降到5MV以下﹐(2)房屋內任何一個電燈開或關對CAS系統沒有“能聽到”的影響。
請指教。
另, 請問 "專業Sound Card(包括手提USB 3.1 C to PCIe)而使用44.1Khz外時鐘" 有何推介? 謝謝
回復

kenchow007 發表於 2019-4-9 10:08
師兄請問如何做到? (1)必須在電腦電源輸出加入EMI濾波使波紋下降到5MV以下﹐(2)房屋內任何一個電燈開或關 ...

New version RME or LYNX PCIe Sound card.

PC PSU output EMI fiter DIY:
https://www.hiendy.com/hififorum ... p;extra=#pid2926407

評分

查看全部評分

回復

天下第一刀 發表於 2019-4-10 10:41
New version RME or LYNX PCIe Sound card.

PC PSU output EMI fiter DIY:

謝謝師兄
回復

簡單rip 碟入NAS 直接後可播放。基本歌名封面大部份都會有。
MELCO N100
MELCO D100

Melco n-d100

Melco n-d100
回復

MELCO N100. + D100

N100+D100

N100+D100
回復

我用foobar将图片直接嵌入音乐档案
回復

专辑文件夹的封面图片名称用cover 、folder都可以