新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 11052|回復: 46

[請教] 新手入門升級的迷思

本身既入門系統
cambridge audio 851n
denon pma 2500ne
elac 244.3
感覺未推得太好對elac 低音唔係好出,小小散,中高小小過強太埋身
如果想升級系統,想換擴音機,35k內有無好推介?
如果edge w>densen b-130xs>Nad m32......其他????
住要聽流行歌>女聲>Jazz....喜歡飽滿同活潑D既聲音
其實咁樣升級會否不智?希望比下新手意見,謝謝!
請先影張全家福上嚟。及乜都唔換,先攪喇叭擺位。

評分

查看全部評分

回復

PhantomGTR 發表於 2019-4-6 21:46

老虎睇緊電視,未影得住... ,擺位好難搞....
回復

KeltonFan@FB 發表於 2019-4-6 21:53
老虎睇緊電視,未影得住... ,擺位好難搞....

喇叭擺位係唔駛用錢,(就係因為唔駛錢,好多人唔認為有好嘅效果)先試吓最大改變改善有幾多,定一或冇先?再去搵出問題所在。
錢駛咗又冇效果,要返轉頭比較難,由其我呢類冇錢花嘅,再變賣又唔見一節。
回復

frankyching 發表於 2019-4-6 22:09
喇叭擺位係唔駛用錢,(就係因為唔駛錢,好多人唔認為有好嘅效果)先試吓最大改變改善有幾多,定一或冇先 ...

意思係家居環境無乜位可以改變
回復

揾烽日音響搞仲好,抵過買釘

https://www.hiendy.com/hififorum ... &extra=page%3D1
回復

“家居環境無乜位可以改變”,除非你已確定而家呢個擺位係皇金擺位,唔係嘅話神仙都幫你唔倒,唔好話換器材。
回復

首先肯定要換櫃。 喇叭放櫃上打了50% 折扣
回復

如果無小朋友又可以的話就買對腳架
擴音機A類或AB類都幾商合
回復

將個櫃變做hifi 架,喇叭「落地」一天光曬

評分

查看全部評分

回復

dynaudio special forty
回復

PhantomGTR 發表於 2019-4-6 21:46

同意 PhantomGTR 師兄意見
回復

bigpun1975 發表於 2019-4-7 01:27
將個櫃變做hifi 架,喇叭「落地」一天光曬

係好緊要呢!
回復

最慳錢先做個quick test,把喇叭放落地,睇下對低音嘅改善效果,是否如樓主想要嘅嘢,如果係,就要先處理好呢個屬於“擺位”/“地方”/攞“批文”的問題
回復

ccli1996 發表於 2019-4-7 10:32
最慳錢先做個quick test,把喇叭放落地,睇下對低音嘅改善效果,是否如樓主想要嘅嘢,如果係,就要先處理好 ...

哈,。hiendy既網友唔係一味叫人買野呢。 哈哈。

樓主個case唔攪擺位真係好難攪得好聲。
回復

可惜個櫃係一體成型,除非重新裝修,睇黎都係無望
回復

喇叭放枱面,神仙都難變。
回復

KeltonFan@FB 發表於 2019-4-7 10:55
可惜個櫃係一體成型,除非重新裝修,睇黎都係無望

你都可以試吓去搵啲有 “空間處理” 嘅器材,雖然唔算 Hi-End,但起碼都聽得舒服自然,好過而家又唔得,兩頭唔到岸。
回復

KeltonFan@FB 發表於 2019-4-6 22:13
意思係家居環境無乜位可以改變

看來師兄呢個局,要拆掉那「電視櫃」,做個左右窄身一點的及每一層都高身一點的櫃來放機,(最好當然係用 hifi 架),好讓喇叭能獨落地,isolate 喇叭傳來的震盪。若然攪不好 vibration isolation,恐怕再換機呢聲只會越怪。
我想即使師兄同意這做法,都要點時日去安排。不如師兄再 post 幾張如何承托喇叭及其他機身的相上來,好讓其他師兄一齊傾下,好嗎?
回復

PhantomGTR 發表於 2019-4-7 11:52
看來師兄呢個局,要拆掉那「電視櫃」,做個左右窄身一點的及每一層都高身一點的櫃來放機,(最好當然係用  ...

呢個應該要過兩年裝修先有機會重組……
回復