新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 8888|回復: 29

[請教] av amp setting 問題

想請教各位高人  假如部 m 攪完auto set up 所有聲度都在75 分貝 當睇戲時個volume開到-20 已經好夠爆 但相反將所有聲度調高多5db甚至多少少部m個volume只係去到-25夠聲 我想問兩者有什麼分別 係咪部m 開得越大係最好 thanks
我會以中置0 db 黎set, 感覺上動態大D
回復

Channel level 越大對難推的後级 比較有利 高音比較出 比較衡 失真亦比較大 相對容易粗
但有時冇辦法 因為啲基本身力量不大 所以到最後 真係睇你自己要咩

要平衡就75 吧

回復

AV AMP系統好聲與否,「設定」絕對擔起舉足輕重嘅角色,我相信Channel level只係冰山一角嘅問題 。「Hiendy實體影音俱樂部」即將投入服務,到時我會舉辦一d類似研習班,同大家一齊實地體驗各樣設定嘅分別,加深大家對設定上嘅認識...

評分

查看全部評分

回復

pepsiman 發表於 2019-4-8 15:15
AV AMP系統好聲與否,「設定」絕對擔起舉足輕重嘅角色,我相信Channel level只係冰山一角嘅問題 。「Hiendy實 ...

超正!!
回復

AV AMP系統好聲與否,「設定」絕對擔起舉足輕重嘅角色,我相信Channel level只係冰山一角嘅問題 。「Hiendy實 ...

好吖,到時又多個蛇竇,又可以上來學下野!
回復

你會幫我手嗎...
回復

Shadow 發表於 2019-4-8 15:58
好吖,到時又多個蛇竇,又可以上來學下野!

上嚟玩吓可以,學野?我跟你學野就差唔多...
回復

pepsiman 發表於 2019-4-8 16:14
你會幫我手嗎...

我係到一定幫
回復

Support
回復

我想上來學下野
回復

我又要學嘢
回復

我又要學嘢
回復

我都想學野
回復

首先多謝咁多位師兄嘅支持,初步構思小弟所辦之研習班目標為入門新人,比佢地對AV擴音機有基本嘅認識,之後我會邀請不同派系嘅高手嚟同大家分享一D更深入嘅調校獨門技術,希望可以滿足到唔同程度嘅會員...
回復

正呀
回復

百士兄,我第一時間報名
回復

kelvin828 發表於 2019-5-29 00:32
百士兄,我第一時間報名

多謝支持...
回復

andyyung師兄

其實你係auto set up 裏面,set果個係你每一條聲道,每一個喇叭, 到達皇帝位時嘅音量調整, 例如你前面嗰三隻主聲道距離比較遠, 咁你就需要調教大聲啲 ,去到達皇帝位嘅需要

又例如 後置聲道距離皇帝位比較近, 咁就需要細聲少少 去達到每一隻喇叭去到皇帝位時所需要嘅音量

其實就是獨立調教每一隻喇叭,每一聲道嘅聲音 ,去到皇帝位時, 大約應該係75db為原則

而總master volume 係調教全部聲道的大細聲 ,兩者並無直接關係

反而你調教每條channel 嘅音量時個總master volume 應該扭到去0先去調教,才可調教出每一聲到都是75db
回復

調校每個聲道音量,我係用耳仔去聽聲調校,因為家居環境唔同試音室
好多時喇叭擺位未能達到要求,就要邊聽邊校,直至各聲道平衡連貫
如果每隻喇叭都係校75db,未必能達到廠方的要求,當然要多聽多試才能校出自己的口味
回復