新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 12226|回復: 24

[CAS] 請教各位推薦 Roon 的 NAS

大家好,小弟剛入坑玩 CAS,乜野硬件都未買就買左 Roon 一世 ~
現在只係用部 Alienware R5 黎做 Core > KEF LS-50W,近期上網睇緊有邊部 NAS 可以做 Core,
但好似太多選擇,想請問現有用緊既師兄,有無實例或推薦?AMD 定 Intel CPU 好?16 GB Ram 夠唔夠?
睇緊部 Qnap TVS-882BR-i5-16G, 但出面賣緊 2 皮野有多。。。
請問有無邊間買有折扣呢?

唔該定各位師兄先!小弟乜都唔識,請指教!
NAS 做 core未必夠快, 如果多歌, roon會很慢.  NAS入面亦非常多嘈音. 不太建議.

你可考慮用電腦做core, 加個roon end point+LPS.

評分

查看全部評分

回復

好多時忽略了 Roon end point + LPS 是壓軸,這部份絕對令音效更上一層樓。
回復

如果你主打用roon, 不如用佢地自家嘅Nucleus好過啦
https://review.u-audio.com.tw/reviewdetail.asp?reviewid=1557
回復

Roon Labs official recommendation is run Roon ROCK.  They prefer you to use it with local files instead of NAS.  A suitable configuration is this:
NUC8i7BEH, 8GB RAM, m.2 small SSD (for Roon database), 2.5" HDD for music.  Also consider Akasa Plato X8 fanless chassis and LPS.

https://kb.roonlabs.com/Roon_Optimized_Core_Kit
回復

Simplythere 發表於 2019-4-8 14:50
NAS 做 core未必夠快, 如果多歌, roon會很慢.  NAS入面亦非常多嘈音. 不太建議.

你可考慮用電腦做core,  ...

請問 roon end point+LPS 係乜來呢?
因為如果唔用 NAS,咁 d 歌放在那呢?電腦?
因為我部 NAS 買番黎諗住專 for Roon Only,
但 NAS 同電腦有乜分別呢?如果我買部電腦,需唔需要 Server 級數既黎做 Roon Server?
歌的話,大約 1TB 左右既 Flac \ Wav,其實算唔算多?

唔好意思,真係唔識,可能問埋 d 白痴問題,請各位師兄指點下小弟。
回復

kankan821 發表於 2019-4-8 16:37
如果你主打用roon, 不如用佢地自家嘅Nucleus好過啦
https://review.u-audio.com.tw/reviewdetail. ...

望望先,唔該師兄,我見佢入門級係 i3 黎,但有 i7 版,8GB Ram,
其實我用 NAS 最主要係
1. 獨立左 Roon 出黎,唔會阻住做其它野
2.可以行 raid,保護資料唔會唔見

回復

hkzerocool 發表於 2019-4-8 16:47
請問 roon end point+LPS 係乜來呢?
因為如果唔用 NAS,咁 d 歌放在那呢?電腦?
因為我部 NAS 買番黎諗 ...

ROON endpoint 是連接DAC的那電腦。
LPS是線牛。

ROON可以用File Server 把音檔傳給ROON endpoint。這就是一個2-box solution。會好聲的。至於音檔在那裡,關乎於你的系統的設計。
感覺上師兄腦中想的是Single box ROON 系統,一般而言會無咁好聲(超高價的系統不在此限)。

師兄最好先瞭解多一點你心目中的系統的架構。然後再作決定。其他人好難完全幫你設計,或者你鈔其他人的系統會比較簡單。我怕我越講你越亂。
回復

greenleo 發表於 2019-4-8 17:14
ROON endpoint 是連接DAC的那電腦。
LPS是線牛。

因為我的喇嘛是有源的 KEF LS50W,所以我都無買到 DAC,
所以都只係諗住 NAS(Roon Core) > 喇叭,

如果要加部 DAC,係咪即係買部如 LUMIN D2 果類?

謝謝你的詳細解釋,感謝。
回復

hkzerocool 發表於 2019-4-8 17:37
因為我的喇嘛是有源的 KEF LS50W,所以我都無買到 DAC,
所以都只係諗住 NAS(Roon Core) > 喇叭,

看來師兄的不單有源(即是有 Amp),也連DAC在內。那麼,把你的endpoint直接連在KEF 就可以。應該有USB頭的。
回復

greenleo 發表於 2019-4-8 17:47
看來師兄的不單有源(即是有 Amp),也連DAC在內。那麼,把你的endpoint直接連在KEF 就可以。應該有USB頭的 ...

LS50W 有 PC USB 頭的 ~ 但我諗住全 Network 行 Cat6 cable,可以嗎?
因為我買左隻 ASUS GT-AC5300,同買左隻 Cisco 2960 switch,
諗住全部都經 Network 黎玩。
回復

hkzerocool 發表於 2019-4-8 17:53
LS50W 有 PC USB 頭的 ~ 但我諗住全 Network 行 Cat6 cable,可以嗎?
因為我買左隻 ASUS GT-AC5300,同 ...

師兄:

在這點我不敢多言。因為CAS是很system dependent。只可以說一些基本的方法。

1. 先找出你的DAC的那一個input最好聲。有些DAC是有「公認」的最佳輸入端子的,就會免了一些麻煩。你的電腦需要有這個端子。

2. 找出自己想要的topology(故且譯作連接方式吧),常見的例子:
   a. 1-box Foobar2k,音業檔和sw player 都放在同一部電腦,這電腦連接DAC。
   b. 2-box HQP + NAA,音業檔和sw player 都放在同一部電腦,兩部電腦用LAN連接,NAA連接DAC
   c. 3-box ROON。技術上,ROON 是用MVC model 的,這是一個很常見和方便的模式。三部「電腦」以「LAN」連接。但是對初心者會有比較steep的learning curve。
      * ROON是可以行1-box 和2-box的。
每一隻topology都有優點和缺點,要看用家的需要和budget。

這裡也有師兄用QNAP某NAS作CAS的,師兄最好自行參閱。
回復

Roon backup 可以不在roon core位置

You can use a smaller and better LPS for the roon endpoint for better SQ.

If you insist on an nas as server. Linger audio had a ocxo clocked qnap nas. Or you can buy some music server without nas function like sonictransporter, innuos, aurender etc for better SQ.

回復

回復

其實如果師兄不熟電腦,又有兩皮budget ,不如考慮一下Music Server比較簡單啲
呢個價位師兄可以選擇Antipode, Auralic, Lumin, innuos.....
回復

rocmanb 發表於 2019-4-9 01:59
其實如果師兄不熟電腦,又有兩皮budget ,不如考慮一下Music Server比較簡單啲
呢個價位師兄可以選擇Antipo ...

買部NUC加隻大容量SSD玩住先
回復

greenleo 發表於 2019-4-8 18:25
師兄:

在這點我不敢多言。因為CAS是很system dependent。只可以說一些基本的方法。

謝謝師兄詳細解釋!那我再看多幾編資料先!感激!
回復

ttty 發表於 2019-4-8 19:29
平平地https://www.hiendy.com/hififorum/forum.php?mod=viewthread&tid=124391&extra=page%3D5

其實我最主要想資料安全,所以應該 OS 同歌都會行 raid1 同 raid5 or 6
回復

hkzerocool 發表於 2019-4-9 09:16
其實我最主要想資料安全,所以應該 OS 同歌都會行 raid1 同 raid5 or 6

RAID 5 和6 好noisy.若是用到這個規格的redundancy, 一般是用作於工作的。會否考慮用某部電腦只作音樂播放?
退一步,師兄知道它們三者在運作上的分別嗎,知道如何設定嗎?或許我是為師兄過慮了。
回復

greenleo 發表於 2019-4-9 11:15
RAID 5 和6 好noisy.若是用到這個規格的redundancy, 一般是用作於工作的。會否考慮用某部電腦只作音樂播 ...

你是指行 raid?
Raid0 就全部 hdd 加埋哂當一隻
Raid1 就鏡
Raid5 就可以死一隻
Raid6 可以死兩隻
係咪大約係咁?
就我所知,NAS 應該行 hardware raid, 我應該唔諗住行 software raid.

咁如果唔行 raid黎保護 d 歌,是旦死隻 hdd 咪好甘?師兄有乜計呢?
回復