新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 29811|回復: 86

[解碼器] dCS Bartok

中性微暖的聲音,每個結象都有一定質感肉地伴隨,而結象分隔度高,喜歡聽管絃樂團的特別受用,人聲 + 鋼琴唱到激昂時 結象音色都保持穩定,互調失真感好低的,弱音餘音分析力好高,鋼琴鍵按下未放手的餘音首次聽到咁長…

音響特性上不是特別搶耳,但音質各方面總覺得恰到好處的平衡,細節挖得深又不是推到你面前,呢種特質去械鬥同人抽可能會輸,唔係人人會聽得咁細微…

Bartok 用單隻藍色牛,Rossini 用雙藍色牛,那環牛係買 headphone amp option 才有。

直推合併機的後級都好好聲,不用特別名貴線材已表現良好…

Roon MQA optimization 一流,操作超順無半點問題,玩咁耐 CAS / Roon,首次 set sync delay 做0都可任 skip jump 都得…

對墊材敏感,加入 CMS CS2 如虎添翼,已抽唔番出黎,佢同 dCS 一樣 subtle,不會大改音色,似係退去了墊板的不良音色,令器材優點自然釋放…

對 switch,lan 線都有反應…

我有用 Cybershaft 鐘,聽得出用咗係有分別,但內置鐘都幾 musical 並唔難聽…

加地盒效果係我經驗中相對細少少,可能佢設計好,又或者我用蛇皇 Denali + Alpha NR 有點幫助…

Power Supply Board
Left : Bartok. Right : Rossini
底板設計大致一樣,用料有不同。

不要問我加幾萬上 Rossini 又點比,我只盡力買到自己啱聽的器材就享受音樂算了…

仲想講一體機並無不妥,設計得好加上大廠持續有 firmware update,及往往有新功能表現良好…

此乃係我的雞機組合上的感受分享,report pencil。

評分

查看全部評分

依部DCS都唔平喎
回復

你直接插個10M鐘入bartok?
回復

diamondblack 發表於 2019-4-13 06:41
你直接插個10M鐘入bartok?

佢機背的 panel 同 Rossini 係完全一樣的,我都係 Cybershaft 入 Mutec 才入 Bartok 的 World Clock 1。

回復

paulkwan 發表於 2019-4-13 06:54
佢機背的 panel 同 Rossini 係完全一樣的,我都係 Cybershaft 入 Mutec 才入 Bartok 的 World Clock 1。
...

i see 有用 mutec。
回復

老遠處有部好大嘅synology
回復

好毒呀
回復

Bartok ㄧ件過而內臟和表現都不錯, 在市場上有大殺傷力!

小弟聴聞 Kinder兄 的 retail shop 有靚價㖭。
https://www.hiendy.com/hififorum ... mp;highlight=Bartok

回復

正野
回復

dCS 冇買錯,一定不會失望!dCS 係一家好有 heart 的公司。

評分

查看全部評分

回復

DCS
回復

對我來說一定係
回復

diamondblack 發表於 2019-4-13 08:07
老遠處有部好大嘅synology

那套 Synology 713+ 及 DX513, data 同 music file backup 放 DX513 的 RAID5, 有行 MinimServer 同 music file 放 713+ 的 single disk.  若只用 MinimServer uPnP 播歌, DX513 可保持休眠, 只有 713+ 中一隻 HDD 轉動.
回復

Rubycon vs NIC(唔知咩牌子)
回復

pageup 發表於 2019-4-14 11:30
Rubycon vs NIC(唔知咩牌子)

Nippon Industries Co, LTD,NIC都係㗎仔電容,都有幾十年歷史。
不過,我哋比較熟悉NCC,Rubycon,Nichicon,Elna等等品牌吧。

評分

查看全部評分

回復

聽聞Naim有位資深網絡工程師過咗去dCS,如屬實,咁就係我哋用家嘅福氣啦
回復

dCS是止痕的良藥⋯⋯(除vhs病毒)
回復

Sa683s 發表於 2019-4-14 16:40

你屋企大把良藥啦
回復

Sa683s 發表於 2019-4-14 16:40

唔覺。要發揮到dcs嘅潛力,唔係容易事。
回復

la1209 發表於 2019-4-14 14:31
聽聞Naim有位資深網絡工程師過咗去dCS,如屬實,咁就係我哋用家嘅福氣啦 ...

Naim嘅電腦嘢........... 我係粉絲都係咁話。

評分

查看全部評分

回復