新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: paulkwan

[解碼器] dCS Bartok

我用冇head phone amp 版。clock 就用一直用開的Puccini UClock.  我覺得Bartók 會是我系統未來5年的digital 心臟.  試過rip MQA CD 放uniticore streaming replay - 掂!
下一步玩lan cable + router isolation.

價格....其實落訂一刻掙扎一段時間。naim ndx2 或Bartók 。沒錯Bartók 身價高些,但naim一但身痕加555ps... 所以選了Bartók

缺點....有的。  個app真的非常一般。希望未來update會有進步

評分

查看全部評分

回復

尋日用影碟機 -> Mutec -> Bartok,播 CD 更上一層樓,好聽到停不了。

評分

查看全部評分

回復

Sa683s 發表於 2019-4-14 16:40
dCS是止痕的良藥⋯⋯(除vhs病毒)

回復

paulkwan 發表於 2019-4-15 18:47
尋日用影碟機 -> Mutec -> Bartok,播 CD 更上一層樓,好聽到停不了。

回復

用 Bartok 直推 Esoteric F-03a 30w class A 合拼的後級輸入, 比接入 source input 更純淨及醇厚.
dCS 高級型號及優質前後級用家當然另作別論

日常聽歌已不需要用 Esoteric 既搖控了, 亦不用再按 Bartok 機面任何掣了, 係 iPad Roon apps 可開關 dCS 及調校其音量, 超方便又好聲

評分

查看全部評分

回復

paulkwan 發表於 2019-4-19 14:41
用 Bartok 直推 Esoteric F-03a 30w class A 合拼的後級輸入, 比接入 source input 更純淨及醇厚.
dCS 高 ...

回復

dCS 高 ...

退燒的話一定要加dCS transport (vhs語氣)

評分

查看全部評分

回復

玩得 dCS 緊係用 Roon 喇,咁至發揮最大功能。

用跟機 software 簡直自討苦吃。

評分

查看全部評分

回復

Sa683s 發表於 2019-4-20 01:29
退燒的話一定要加dCS transport  (vhs語氣)

你又毒人
回復

jimmyihv 發表於 2019-4-20 02:30
玩得 dCS 緊係用 Roon 喇,咁至發揮最大功能。

用跟機 software 簡直自討苦吃。 ...

小弟試緊不同播放軟件,稍後分享。
回復

邊到有得試下?
回復

dcs無買錯
回復

dCS 高 ...

wo wo wo~ 咁即係話Bartok份前級做得有板有眼啦~
回復

shitwong 發表於 2019-4-22 17:58
wo wo wo~ 咁即係話Bartok份前級做得有板有眼啦~

Yeah, 但 dCS DAC default 2v output, volume control in digital domain, 係無獨立前級的.
回復

坦白講,dCS個digital volume好一般...
回復

diamondblack 發表於 2019-4-14 17:16
唔覺。要發揮到dcs嘅潛力,唔係容易事。

對, 我試了4條 lan, 3條 PC, 3條鐘線, 幾款墊 ...
digital filter 又 3 4 5 6 ...
試到暈 但幾過癮

天籟
回復

diamondblack 發表於 2019-4-22 22:53

同意.....
回復

paulkwan 發表於 2019-4-22 22:59
對, 我試了4條 lan, 3條 PC, 3條鐘線, 幾款墊 ...
digital filter 又 3 4 5 6 ...
試到暈  但幾 ...

要慢慢試,只是換其中一條線材已不同聲,dCS 好敏感
回復

Default output 2V or 6V?  玩呢個都有排玩
回復

diamondblack 發表於 2019-4-22 22:53

可能我部合併既前級部份更一般啦

不過我隱約 feel 到音量不是 fix 係 0 dB 時係聲音係有一點不同,但這差別同 pre amp 的誰大誰好,就可能好多變數…  而我比較確定既係我已經乾塘
回復