新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: bsuper

[擴音機] YBA同好會

zealhifi 發表於 2013-4-8 22:18
想請問一下IA350大約幾錢

$54000
回復

多謝提供,thank you
回復

ckw3031 發表於 2013-4-9 09:06
$54000

新款都好抵玩,比舊款300平,重要有DAC,夾埋450真係超值
回復

一無閒 發表於 2013-5-8 10:49
新款都好抵玩,比舊款300平,重要有DAC,夾埋450真係超值

係呀,我就係睇中佢内置DAC,又可慳返條IC錢,份DAC仲要唔係普通DAC。
夾450 CDT用cat 7行I2S,又慳埋digital cable。
但慳慳埋埋D錢就去晒買CD度。
回復

家訪ckw3031兄後,有少少個人感受,想在此分享分享。

老實講,我一向覺得ckw兄玩音響,玩得極度認真投入,要求極高。說實話,就是有點吹毛求疵之境地,換機、換線以致週邊附件都不斷替換、升級,就好像換了以後,也從不滿足,就連我家訪了幾次都覺得,唔多夠平衡。以往,聽人聲小品可以好動聽,毒性極高,但播其他類型樂章,則可免則免,顯得手軟腳軟,力不從心似的。

直到數天前的一次家訪,發現除了一對揚聲器外,全套器材已改頭換面,用的是合併機,線材及其他附件亦返撲歸真了不少,但表現比之前的系統,調效得平衡自然得多,出來的效果更是令我最稱心的一次。

數小時的聆聽過程當中,我刻意從中挑出一些缺點(畢竟挑剔別人總是最容易....哈哈),但由我最初"挑機"的心態開始,逐步改變為享受音樂,由奏嗚、協奏、到交響,全部過關。在聽柴協時,當響起小提琴絃聲,琴音立體浮現,音色亦很嬌媚,相當悠揚悅耳。隨後聽馬勒交響2,在最初樂章開始,已表現出應有的氣勢及厚度,中段大編制樂段,各頻段亦清楚交待,整體效果理想。

最後,我留意到ckw兄聽歌喜好也改變不少,聽多了古典樂,亦崇尚舒服自然,在此希望ckw兄多留意一下高格式音樂,因在古典交響樂中,高清格式確實更趨向現場效果,再次感謝安排家訪,讓我增進不少交流後的體會。

評分

查看全部評分

回復

fmtuner 發表於 2013-8-7 12:51
家訪ckw3031兄後,有少少個人感受,想在此分享分享。

老實講,我一向覺得ckw兄玩音響,玩得極度認真投入, ...

多謝你的意見!
其實自從我接觸古典後,對音響的睇法也改變不小,應該係話幫助了不小,使我在音響上慢慢走入正軌!
此外,YBA也使我感受到甚麼係聽音樂,而唔係聽音效。
線材方面,以前我會選擇一些音效線,用互補不足的方式去調音,其後發現這樣是不行的。
其後接觸了vovox及swisscables的線材後,認識到平衡在成套系統的重要性,最後也用了swisscables,因為佢比到平衡、音質、音色、音樂感我。現在可以安定下聽音樂,告別被音響玩的過程!!
回復

ckw3031 發表於 2013-8-7 15:14
多謝你的意見!
其實自從我接觸古典後,對音響的睇法也改變不小,應該係話幫助了不小,使我在音響上慢慢 ...

你的聆聽環境,還要考慮更換3路揚聲器方為上策。
回復

fmtuner 發表於 2013-8-8 17:58
你的聆聽環境,還要考慮更換3路揚聲器方為上策。

中條六合彩先再考慮
回復

今日見到自己部AMP個内籠
回復

YBA CDT, Pre and Power
回復

ckw3031 發表於 2013-8-9 20:16
YBA CDT, Pre and Power

音箱系乜嘢箱?
回復

新款Atohm GT 1
回復

新系列Genesis部合併amp到了港,搵日去試下先!

http://www.ybahifi.com/genesis.html
回復

剛聽咗新YBA IA3,用CT450同軸出比IA3,同IA350有距離,音色同新Passion一樣,力量方面也ok,夠推GT1,由於新機未煲透,連貫度末得,有D急及不夠穩定,過多三個月再試下先。
回復

IA350靚仔好多wor
回復

哦……級數唔同
回復

YBA新穿梭機
回復

購入A100煲左一個月,鼓個kick還原度很高,各方面有質感厚度又有動態,好岩聽
回復

Yba有咩cdp可給推介?
回復

Cyrustam 發表於 2016-6-19 17:57
Yba有咩cdp可給推介?

CD 430
好高密度
回復