新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 11120|回復: 16

[CAS] 初試威馬 Black Beauty USB 線

本來諗住插馬 sir 呢條新 USB 線落機去聽下乜嘢聲先,然後拎返公司煲返一兩星期再試。點知插咗落去個種音效真係令我打個突。

話說呢條線我係馬 sir 未出 Hiendy post 之前,佢係 FB 出 post 後買的。我只因見佢係 FB 到寫住「兩組 OCC 雙絞單支銅,阻抗衡定結構令線身達到 USB 工業標準 90ohm,DATA +/- 和 V+/GND 獨立繞組各自獨立屏蔽,外層再加上鋁箔及銅網,一共 3 重屏蔽,接頭採用真正台灣銅制 3u 鍍金音響級品種」。咁堅?!問下個價我都仲 afford 得到,咁就入手見識下啦。

原來,post 中寫的「聲音自然大氣,温暖飽滿,動態凌勵,音樂感豐富但不失分析力及傳真度」都係堅的,堅過石堅。一插入去時,第一個感覺的確音場好大好深好響,比我上個月入手玩的那條淘寶USB 大幾多同深幾多。其次係呢聲係幾有萬馬奔騰,瀑布飛瀉的氣勢,但就如未馴服的野馬咁亂衝亂撞。細節分析真係好高,再聽多咗多啲嘢同弱音,呢一點真係令我有點驚喜。不過呢聲就冧冧地,中低頻幾重手,但 punch 係幾好,又應又重手。當晚 playlist 輪到播 Theme from Star Wars The Last Jedi (24/192) 時,小弟以上的那些聽感就表露無遺。同埋,呢聲係滑D,通透的,但少了一點原有的質感。高音少了一些東西,滄桑感亦少了很多。就如塗咗層厚叻架咁,係通透同反光,但有點唔自然。或如搵咗個小白臉去演洪七公咁。不過新線一般都會係咁。這是第一晚的聲,我已經唔捨得拆返佢出嚟,就由得佢插住係到。

之後幾晚,都係煲線例牌過程咁反反覆覆,不過整體係越嚟越「自然」,三頻分佈越嚟越好,個層叻架好快就已經消失了。如是者過了五六天左右,聲音突然豁然開朗,出然了那「大氣」的感覺。那亂衝野馬已收放自如好多,要起就起,要收就收,「動態」真係好「凌勵」下,都幾過癮。係第七晚就開始聽到一 D 微動態出現及聲音中微細的變化,看來條線真身的「分析力」開始嚟料(不是指聽到齒音尾音個種分析力),令唔同歌者的唱腔變化更明顯及樂器開合表現更像真,整體表現有感情好多。「音樂感」真係「豐富」了不少,聲音開始聽要剛則剛,要柔則柔,又真係比以前更「傳真」喎。

至於係咪「温暖飽滿」,我覺得係比以前厚聲咗,可能仲要一 D 時間先能夠體會,「溫暖」呢 D 感覺始終都係幾個人同主觀的。不過有一點好肯定的,係聲音的密度同質感都好高。

So far, 我覺得呢條線好啱我用,唔錯唔錯!

評分

查看全部評分

搞到我心思思都想入返條添!
回復

我之前都買咗威馬sir條無相真龍usb線,煲咗幾小時生硬唔得,再煲數十小時再聽都係唔得,冇理由吖,於是放在電腦唔理佢24小時不段抄file播歌,過年前煲到過年後,冇800都有600小時,再聽原來是另一個世界,好彩無放棄。

評分

查看全部評分

回復

ericleung1572 發表於 2019-4-18 08:26
我之前都買咗威馬sir條無相真龍usb線,煲咗幾小時生硬唔得,再煲數十小時再聽都係唔得,冇理由吖,於是放在 ...

要咁耐?!?!師兄有無係煲到百幾二百個鐘時試過呢聲點樣?
回復

PhantomGTR 發表於 2019-4-18 10:54
要咁耐?!?!師兄有無係煲到百幾二百個鐘時試過呢聲點樣?

其實唔使咁耐,只是過年時候唔得閒継續煲住先,等有時問再聽。
回復

ericleung1572 發表於 2019-4-18 11:15
其實唔使咁耐,只是過年時候唔得閒継續煲住先,等有時問再聽。

咁你那時應該去咗旅行啦
回復

轉頭又過了一星期,呢條線煲埋今晚應該先煲得差不多一百個鐘吧。
早兩晚呢條線再發力,尤其是係呢微動態,e.g. 人聲起伏,清脆的鋼琴聲係出聲同收聲個下,下下清楚,肯定而準確,比未用之前做得更乾淨俐落,聲音像真好多。最攞命係條線出嚟既聲係比以前更響,個種響法係,要響既地方就更響,要靜既地方更靜,我諗你地知係邊種響法的。咁攪到乜嘢歌乜嘢音樂都好聲咗好多,就算好多舊歌都好似新錄音咁,同埋呢 16/44.1 全部都好似高清 file 咁有密度同 dynamic,爽呀!!

評分

查看全部評分

回復

PhantomGTR 發表於 2019-4-24 20:41
轉頭又過了一星期,呢條線煲埋今晚應該先煲得差不多一百個鐘吧。
早兩晚呢條線再發力,尤其是係呢微動態,e ...

和之前的一百元淘寶usb相比有何出入?
回復

nicktam 發表於 2019-4-24 21:08
和之前的一百元淘寶usb相比有何出入?

之前那 YYTCG USB cable  絕對係超 C/P 值!但除了呢樣,所有 performance 都比馬 sir 呢條新線拋離甚遠,有好些 aspect 係一拔走 YYTCG 換入馬 sir 條新 USB 時馬上已分了高下,不用AB 都知。個時諗住新線,講乜都唔公平同唔可靠,所以煲得一排先出拙文分享下!
請恕小弟一萬幾千級數的名器未玩過,所以不敢話馬 sir 呢條線有幾好的 C/P,但我可以話,佢絕對俾到我前所未有的好聲!
回復

sumchung 發表於 2019-4-18 02:03
搞到我心思思都想入返條添!

師兄心思思成點呀?條線要煲喎,早買早享受呀!
回復

PhantomGTR 發表於 2019-4-24 21:56
師兄心思思成點呀?條線要煲喎,早買早享受呀!

心思思都無用, 因為荷包乾硬化!
回復

sumchung 發表於 2019-4-24 22:48

whatsapp 同馬 sir 傾傾啦
回復

sumchung 發表於 2019-4-24 22:48

一千幾百,尤如垃圾,你有嘅

記住暫時只做 1M,唔夠長可以唔洗痕

評分

查看全部評分

回復

wilmerworkshop 發表於 2019-4-26 09:48
一千幾百,尤如垃圾,你有嘅

記住暫時只做 1M,唔夠長可以唔洗痕  ...

我真係要1.5M呢, 可以唔諗住了!
回復

sumchung 發表於 2019-4-26 11:39
我真係要1.5M呢, 可以唔諗住了!

回復

早幾再拎幾條舊愛出嚟比較,呢條usb 真係比其他USB線響啲,好得意。
回復

PhantomGTR 發表於 2019-5-16 16:53
早幾再拎幾條舊愛出嚟比較,呢條usb 真係比其他USB線響啲,好得意。  ...

Ohm 數啱(90ohm),損耗少,信息量足,所以會感覺響左

可惜手工線始終有精準度限制,依家只係做到 1M

評分

查看全部評分

回復