新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 8980|回復: 14

[CAS] 拉光纖線

想由房的router駁一條光纖出廰(接streamer),約15m長,請問除了要買光纖線之外,還要買什麼,有什麼牌子推介和有什麼要住意?
除非你找到網絡公司同你做玻璃纖維線,不然應該比較好的係3M。我想你已有 media converter 吧?佢地都已經有 LPS 供電吧?對嗎?
回復

PhantomGTR 發表於 2019-4-18 22:02
除非你找到網絡公司同你做玻璃纖維線,不然應該比較好的係3M。我想你已有 media converter 吧?佢地都已經 ...

現階段只有一部streamer/dac/player係廳,不排除將來會加 switch (睇過這有關毒文)。本來想拉一條cat7出廰算數,但喉管己有電線,唔夠位容納多條cat7,所以才考慮光纖線。
回復

Buy a single mode fiber extender and order a 20m fiber. Extreme stable and very easy to deploy. Total cost for 1 Gbp is about 200 RMB.

https://www.youtube.com/watch?v=YNE3f6KJra0

https://detail.tmall.com/item.ht ... ns=1&abbucket=5
回復

blover 發表於 2019-4-18 22:12
現階段只有一部streamer/dac/player係廳,不排除將來會加 switch (睇過這有關毒文)。本來想拉一條cat7出 ...

穿光纖的確容易D。

不過又要買轉駁器。
回復

kc7 發表於 2019-4-18 23:46
Buy a single mode fiber extender and order a 20m fiber. Extreme stable and very easy to deploy. Tota ...

多謝師兄的資料,睇完之後對拉光纖線有了初步的了解!
回復

racewong 發表於 2019-4-18 23:52
穿光纖的確容易D。

不過又要買轉駁器。

冇計啦,冇位走線。
回復

多謝各位師的指引,狂睇一輪youtube才了解要買啲乜,已從亞瑪遜訂咗single mode LC 光纖線及一對media converter (包transceiver)。因為個media converter 需要 dc 5v 1A 電,想問下那裡有售usb to dc 頭條?
回復

PhantomGTR 發表於 2019-4-18 22:02
除非你找到網絡公司同你做玻璃纖維線,不然應該比較好的係3M。我想你已有 media converter 吧?佢地都已經 ...

現在未有LPS,但心目中有 Keces p8,能提供 12V+,24V 及 5V輸出,但另端未決定月什麼 LPS,打算用一條USB 去 DC 頭頂住先。
回復

blover 發表於 2019-4-24 20:57
現在未有LPS,但心目中有 Keces p8,能提供 12V+,24V 及 5V輸出,但另端未決定月什麼 LPS,打算用一條USB ...

小弟以往的親身經驗,你呢條接去 streamer 的 optical lan cable,兩個 media converter 的 quality 及供電(包括 LPS & dc cable)會對聲音有很大很大的影響,可以令呢聲生,亦可以令呢聲死晒。請師兄留意! 
回復

PhantomGTR 發表於 2019-4-24 21:07
小弟以往的親身經驗,你呢條接去 streamer 的 optical lan cable,兩個 media converter 的 quality 及供 ...

啊,原來影響咁緊要,今次唔知有冇買錯,不過因為唔知係邊度買才走去亞瑪遜買。
回復

blover 發表於 2019-4-24 21:15
啊,原來影響咁緊要,今次唔知有冇買錯,不過因為唔知係邊度買才走去亞瑪遜買。 ...

師兄又會咁心急,可以係到問下先嘛,有平有貴,豐儉由人。
https://www.hiendy.com/hififorum ... page%3D1&page=3
#603 https://www.hiendy.com/hififorum ... 338&pid=2592073
回復

PhantomGTR 發表於 2019-4-24 21:30
師兄又會咁心急,可以係到問下先嘛,有平有貴,豐儉由人。
https://www.hiendy.com/hififorum/ ...

原來一年前已有相關POST,可能當時自己無咁既需要,所以走漏眼,但如果從未做過功課,亦未必明白各位講緊啲乜嘢。今次要細心了解啲內容,多謝師兄!
回復

blover 發表於 2019-4-24 21:44
原來一年前已有相關POST,可能當時自己無咁既需要,所以走漏眼,但如果從未做過功課,亦未必明白各位講緊 ...

不用客氣,其實係早幾年已開始多師兄留意呢樣同開始玩,所以係 forum 中已累積了很多實戰分享,希望對師兄有幫助。
掉轉嚟講,如果師兄將個 router 擺係 streamer 附近,成件事有可能簡單一點嗎?如果係,你個成本可能會少 D。因為如果個 media converter 不大好,供配又不大好,出嚟既聲會比條短 lan 線更差。

評分

查看全部評分

回復

光纤线必须买50尺以上的,否则是塑胶光纤,3尺塑胶光纤大多声薄,
3尺玻璃光纤跟50尺以上的不知是什么材料的光纤音色相同.
回復