新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 9637|回復: 19

[官方活動] [花絮及討論區]十週年Soulnote與Spendor A7的完美配搭試聽會

上星期剛完了的SOULNOTE X SPENDOR 試聽會完滿結束, 實在要多謝雅詠音響與輝煌影音提供器材與場地. 等我分享番當天的相片啦.

星期六一連兩場的試聽會喺兩點先開始, 但我已一早到達輝煌影音準備, 當然襯會員未到場, 為示範既器材影靚相先啦.

SPENDOR A7

DSC_7402.JPG DSC_7405.JPG

SOULNOTE C1

DSC_7406.JPG DSC_7407.JPG DSC_7408.JPG

SOULNOTE A1

DSC_7409.JPG DSC_7411.JPG

SOULNOTE E2

DSC_7413.JPG DSC_7414.JPG

LUXMAN PD171

DSC_7415.JPG DSC_7416.JPG DSC_7417.JPG

睇完器材, 講下今次我地為大家安排既節目啦.

開始時先由東哥介紹SPENDOR A7 , LUXMAN PD171與及Acoustic harmony 最新Z系列線材.

SPENDOR A7係最新SPENDOR小型座地, 強項除了SPENDOR簽名式中頻外, 還有超實淨既音箱, 聽東哥講, SPENDOR係使用英國最靚既木材廠, 精選制造出黎. 所以A7既木質極為實淨, 增強穩定性與甩箱感.

LUXMAN DP171係LUXMAN頂級唱盤, 好多行家屋企都係使用這個PD171唱盤呢.

ACOUSTIC HARMONY最新Z系列, 我都係第一次聽, 聽感上這一代既AH除左保持了其中低頻既厚暖與實淨外, 在高頻的伸延,分析力,與通透度都提升不少.
遲D一定要借番一套番俱樂部慢慢測試.

介紹完就東哥為大家打碟, 聽完一首歌後, 就到雅詠代表RINGO為大家介紹下今次SOULNOTE既十週年新成員, A1, C1與E2.

DSC_7422.JPG DSC_7424.JPG DSC_7426.JPG

先講C1, C1係SOULNOTE十週年既入門合併機, 全日本制造, 機身細少, 不過佢使用左SOULNOTE獨家技術無負回輸設計, 解碼使用PCM1792A, 機腳使用左三粒金屬釘, 在後面粒釘係機械接地. 用家唔使再為左佢既墊材而煩腦. 而輸出部份係真平衡線路, 無錯, 萬幾蚊既C1真係平衡輸出.

A1 就以超強推動力為賣點, 不過我就有D好奇, 佢既控制力又如何呢?  丫, 東哥又醒喎, 立即拎左張打鼓既CD出黎比大家再熱下身, 聽東哥講依張碟係SOULNOTE廠方指定要播既CD.

當日在場連埋版主及輝煌員工大約廿人, 喺三百多尺既房間內, 使用這套C1+A1+A7播果張打鼓, 真係個個會員都O晒咀. 無論係衝擊力, 音場深闊, 鼓皮餘韻, 都結結實實咁表現出黎.

再次多謝雅詠RINGO為我地咁詳盡介紹今次示範既產品, 跟住落黎就到我鎗王介紹D靚CD比大家聽, 順便當然係測試下這套SOULNOTE既極限能耐啦.

大家睇下幅相, 個個會員都好滿意喎.

你地聽CD都咁開心? 播埋黑膠仲得掂? 不過講到SOULNOTE E2既強項賣點, 我又要交番比RINGO為大家介紹.
在於我黎講, 這部E2真係堅好玩.  以佢既價位, 以佢既功能, 再加埋佢既聲音表現. 我暫時真係諗唔到邊部PHONO可以比佢更強.

先講賣價, 四萬幾蚊, 有齊正反相, 144種OLD EQ調節杻. 全部設定制喺晒機面, 極方便玩家為你地既唱頭作出微調. 等我再講下果個OLD EQ功能, 簡直係令我愛上SOULNOTE 這E2的原因, 我都未見過有部PHONO可以有咁多OLD EQ比用家選擇. 好玩到不得了. 如果你地擁有大量既舊黑膠唱片, 這部SOULNOTE E2簡直係必入之選.

之後我就介紹左幾張黑膠比大家聽, 仲即場開封幾張新唱片與大家分享.

DSC_7445.JPG DSC_7448.JPG DSC_7455.JPG

最後當然係影大合照啦.  

喺依個POST我要再次多謝輝煌影音全體工作人員, 雅詠音響RINGO. 下次再見大家.

評分

查看全部評分

A1 好聲,A7 都好聲
回復

體積細,價錢平。有咁既效果,十分抵玩。

另外,昨天的碟亦十分好聲,好介紹。
回復

好多謝Hiendy 與雅詠的安排, 東哥和槍王的好介紹。
Soulnote與Spendor A7 都係平價之選。
回復

多謝哂主辨單位,東哥同槍王,好正
回復

軟件都吸引!
回復

唔計部E2, 呢套入門級組合真係超哂班, 好適合地方同預算有限, 但又想玩到靚聲嘅HI--FI友.
而部E2夾A1, 聲音遠勝CD, 黑膠魅力沒法擋. 我諗如果E2+A2+Spendor D7, 小鄧把聲一定會仲好聽.
回復

Benwhli 發表於 2019-4-28 19:31
多謝哂主辨單位,東哥同槍王,好正

多謝大家支持, 最緊要係D歌啱聽。
回復

LuxmanFans 發表於 2019-4-28 21:21
多謝東哥介紹AH線材, 新款AH真係好通透, 令我對AH的產品有更新體會.
A7喇叭在我家的環境很適合, 正考慮換A7 ...

dire straits - Love over Gold
回復

banjo 發表於 2019-4-28 20:48
唔計部E2, 呢套入門級組合真係超哂班, 好適合地方同預算有限, 但又想玩到靚聲嘅HI--FI友.
而部E2夾A1, 聲音 ...

第二場玩洗碟,小鄧把聲升左兩班
回復

bigpun1975 發表於 2019-4-28 21:58
第二場玩洗碟,小鄧把聲升左兩班

東哥部洗碟機好吸引, 又靜又方便.

唔知東哥有無多部洗碟機放喺俱樂部呢?
回復

估唔到咁細隻喇叭,咁細部機,可以有咁嘅能量感,音色都唔錯,底玩!
回復

vclee 發表於 2019-4-29 21:01
估唔到咁細隻喇叭,咁細部機,可以有咁嘅能量感,音色都唔錯,底玩!

都真係幾誇張下
回復

Update左相片啦
回復

LuxmanFans 發表於 2019-5-3 20:21
請問部洗碟機是甚麼品牌?

我部洗碟機太舊, 好噪, 我都身痕想換東哥那部洗碟機。  ...

問下東哥先。   
回復

LuxmanFans 發表於 2019-5-3 20:21
請問部洗碟機是甚麼品牌?

我部洗碟機太舊, 好噪, 我都身痕想換東哥那部洗碟機。  ...

Draabe Nessie Vinylcleaner Pro / Vinylmaster
回復

真係比部soulnote 厄左,甘細部機咁好力,部風佬都掂呀,多謝主辦單位
回復

這對喇叭size細小,很適合香港的家居環境,我也在考慮中。
回復

saiyan 發表於 2019-5-3 21:22
真係比部soulnote 厄左,甘細部機咁好力,部風佬都掂呀,多謝主辦單位

部phono 我好有興趣呀
回復

回復