新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 9844|回復: 20

[電源處理器] 越貴的Dac是否受髒電的影響越細?

相反如果用靚電供便宜dac係唔係有機會追到靚dac 質素? 可能追到一兩萬差價既dac?
係電源,不是電影,快些改番啦。

靚機一樣受影響
回復

hksarac 發表於 2019-5-1 14:48
係電源,不是電影,快些改番啦。

靚機一樣受影響

受髒電影響  ,加返個'的'字
回復

請看CKKeung和vhs兄吧。可以的話,電處一定多過1-2萬。
回復

在相同供電情況下, 高班 DAC 會比次級嘅有更好表現,其它器材亦一樣。

玩音響一環扣一環, 一個 weakest link 會影響全個系統表現。 但電源/供電始終吾算core components. 廠商亦吾會搞份豆腐渣供電連累自己。 所以我會要求從 MCB 走幾條獨立電缐已算是合理嘅供電條件, 器材應該可以好好發揮。  Power Conditioner , Isolation Transformer 係錦上添花嘅手段, 但一個超級嘅電源亦吾會令到一件平庸嘅器材靚到曉飛。

回復

Sa683s 發表於 2019-5-1 15:17
請看CKKeung和vhs兄吧。可以的話,電處一定多過1-2萬。

又唔-定,我全部用平嘢,幾隻Keces BP-600, 分番開220V, 230V 及100V用,就咁都好好效果。
不過都有加再生電等...主要是拆開佢分開用。

評分

查看全部評分

回復

AS881 發表於 2019-5-1 16:24
又唔-定,我全部用平嘢,幾隻Keces BP-600, 分番開220V, 230V 及100V用,就咁都好好效果。
不過都有加再生 ...

贊成, 補品量力而為则可, 吾使吓吓補到流鼻血嘅。
回復

我的經驗是越高級器材,任何器材不只是解碼器,越受電源影響。

理由好簡單,高級器材分析力一定比較高,電源上少少的雜音都會表現出來。

評分

查看全部評分

回復

ThomasLi@FB 發表於 2019-5-1 18:37

理由好簡單,高級器材分析力一定比較高,電 ...

agree...
回復

再生電隔離牛可唔可以並用? 還是有反效果? 如果並用再生電放前面還是隔離牛放前面比較好?
回復

Ginxx 發表於 2019-5-1 23:37
再生電隔離牛可唔可以並用? 還是有反效果? 如果並用再生電放前面還是隔離牛放前面比較好?  ...

牆電入P20再入蛇王V3再入QR  請問閣下是否為vhs兄鋪路?

評分

查看全部評分

回復

Sa683s 發表於 2019-5-2 00:25
牆電入P20再入蛇王V3再入QR  請問閣下是否為vhs兄鋪路?

回復

ThomasLi@FB 發表於 2019-5-1 18:37

理由好簡單,高級器材分析力一定比較高,電 ...

Totally agree!!
回復

手上幾部DAC, Chord的完全無受電源影響, Mytek 最受影響, 立即唔同聲 (AB可以聽得出)
回復

正確的,全部器材都受電源的影響
一部好的電處,帶來清潔的電可去救起全家
值得投資多一點落電到
回復

想刀仔鋸大樹

從來不輕易

投資可能和直接升級DAC差不多
回復

我的中古Goldmund -套買返來時曾用-些靚電源線紿他們。但都不合他們原廠電源線的表現。
回復

nicktam 發表於 2019-5-2 22:28
想刀仔鋸大樹

從來不輕易

邊個唔想刀仔鋸大樹
回復

一個水桶可以裝幾多水,係由最短果塊板決定
前輩曾經說過
別指望只更換音響其中一樣可以救全部
而且系統永遠表現的是最弱環節的聲音

評分

查看全部評分

回復

Sa683s 發表於 2019-5-1 15:17

回復