新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: st33

[後級] 終於要換啦!請問有沒有Octave RE320用家?

Thanks Ching, I have heard this old english brand and where to look at it please?
回復

新漢陳Sir 發表於 2019-5-6 09:53
何不電2489 2269與新漢陳列室同仁預約試聽?

是在灣仔嗎?
回復

睇spec,320嘅力水應該是非常ok的。不過香港好似少見黑色。
回復

灣仔駱克道188號兆安中心5樓。試音請先預約,電話:2489 2269。
回復

新漢陳Sir 發表於 2019-5-6 12:30
灣仔駱克道188號兆安中心5樓。試音請先預約,電話:2489 2269。

Thank you
回復

st33 發表於 2019-5-6 02:58
是的,部320的售價差不多要十萬,但Nagra嘅膽後我記得豈止十萬!

睇價錢網NAGRA 300P差不多12萬, 實價幾多就唔知了, 我估十零萬倒吧, 你可以問下凌智, 不過如果你octave既本身都不錯既!
回復

Thank you C-hing for the information, but I wont consider 300B at the moment, plus 100K really well over my budget!
回復

st33 發表於 2019-5-6 12:30
睇spec,320嘅力水應該是非常ok的。不過香港好似少見黑色。

黑色可以訂購。
我們三年前試過在富豪酒店400方呎展廳用RE 320推靈敏度只有84dB的PMC fact.12也有足夠功率和動態餘度。
回復

回復

st33 發表於 2019-5-6 14:25
Thank you C-hing for the information, but I wont consider 300B at the moment, plus 100K really well  ...

提開300B,好似Octave會係黎緊既Munich Hifi show debut 部300b amp?
回復

really!
回復

but I don't think it will be cheap la!
回復

300B好似要幾十萬
回復

300B膽機除了機箱外全都有數計。亦冇什么特別電路可言。不過市場上大多用上不合的。  
回復

新漢陳Sir 發表於 2019-5-6 14:36
黑色可以訂購。
我們三年前試過在富豪酒店400方呎展廳用RE 320推靈敏度只有84dB的PMC fact.12也有足夠功 ...

現用嘅前級唔係Octave,唔知部Re320會難夾嗎?Thanks
回復

St33兄,你用緊咩前級?
回復

Luxman tube pre
回復

st33 發表於 2019-5-7 21:50
現用嘅前級唔係Octave,唔知部Re320會難夾嗎?Thanks

所有真空管功率放大器的輸入阻抗都甚高(>50 kOhm),容易匹配,晶體管前級除外。
回復

Thanks 陳sir,但想問多聲你所講的膽後輸入阻抗>50 kOhm是指RCA輸入? RCA 跟 XLR 的是不一樣,但我看到re320的输入阻抗是 220 kOhm RCA; 20 kOhm XLR,XLR是<50 kOhm。
回復

C-hing, where can I see the EAR please? I like its EAR912 pre-amp, looks classic! Thanks.
回復