新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 14995|回復: 22

[解碼器] Weiss Dac520 or Dcs bartok

Weiss Dac520 or Dcs bartok 邊部好?

聲音取向不同,這級數我上dCS,因factory software support 好好加上接口齊全。

評分

查看全部評分

回復

價錢有分別.  10萬樓下DAC502贏, DSP功能多.  個人覺得開咗room eq 即時打高兩班. 兩部都有4pin headphone amp.   用耳機的話可以等埋dac502 個headphone dsp update先決定.
回復

回復

Sa683s 發表於 2019-5-9 17:17
這樣的support
https://m.facebook.com/notes/data-conversion-systems-ltd/dcs-launches-mosaic-a-powerfu ...

回復

本人器材Atm1s + Atc5 價錢計好似Weiss Dac520啱比例多啲正確嗎?
回復

gab1215 發表於 2019-5-10 14:41
本人器材Atm1s + Atc5 價錢計好似Weiss Dac520啱比例多啲正確嗎?

恭喜你! 你這樣問,表示你沒有染上vhs病毒 其實Weiss和dCS的演繹方式完全不同,可以看看那個識得自己口味先作決定。這級數也不是買了之後需要隨便更換的,但dCS可加SACD transport,軟件支援更是一絕。十年內應該不需要再升級。
回復

Sa683s 發表於 2019-5-10 14:57
恭喜你! 你這樣問,表示你沒有染上vhs病毒 其實Weiss和dCS的演繹方式完全不同,可以 ...

Weiss柔和溫暖,質感強。

dcs分析力與及中性。

真係睇你鐘意邊款聲底
回復

明白謝謝
回復

Sa683s 發表於 2019-5-10 14:57
恭喜你! 你這樣問,表示你沒有染上vhs病毒 其實Weiss和dCS的演繹方式完全不同,可以 ...

回復

racewong 發表於 2019-5-10 15:32
Weiss柔和溫暖,質感強。

dcs分析力與及中性。

如果屋企空間太細. 但買佐BW804 完全發揮唔到, 低頻出唔到. 咁係咪可以話屋企依家系統太清? 用Weiss會好d呢?
回復

hscar 發表於 2020-3-1 15:59
如果屋企空間太細. 但買佐BW804 完全發揮唔到, 低頻出唔到. 咁係咪可以話屋企依家系統太清? 用Weiss會好 ...

唔關事喎, 330推804絕對無問題。
回復

hscar 發表於 2020-3-1 15:59
如果屋企空間太細. 但買佐BW804 完全發揮唔到, 低頻出唔到. 咁係咪可以話屋企依家系統太清? 用Weiss會好 ...

你用咩訊源?
回復

用緊synology ds918+ 行roon.  Audioquest diamond usb 入Sony headphone Dac TA-ZH1E, 用siltech 35週年rca 入330. Speaker cord係siltech 35週年. 我估就估係sony最弱. 又或者係線材太多銀.
回復

hscar 發表於 2020-3-2 00:12
用緊synology ds918+ 行roon.  Audioquest diamond usb 入Sony headphone Dac TA-ZH1E, 用siltech 35週年 ...

I think the bottle neck is the USB out from Synology.

You should consider a network streamer like Auralic G2 or consider Weiss DAC 502 which is roon ready.
回復

gab1215 發表於 2019-5-10 14:41

直接答案,你要較 analog 味道,舒服耐聽,Weiss

你要分析力高,密度高,高清,dCS

我就一定揀 weiss
回復

wondun 發表於 2020-3-2 00:16
I think the bottle neck is the USB out from Synology.

You should consider a network streamer like ...

我都係咁認為. 因為部Sony只有USB 輸入係可以連接到部Nas. 所以都考慮過係咪應該還過部Dac steamer

Auralic G2 or Weiss 501係我依家考慮緊嘅. 不過真係買都要等等. 依家經濟太差. 之前洗太多要等等. 唯有做多d research 先
回復

hscar 發表於 2020-3-2 00:23
我都係咁認為. 因為部Sony只有USB 輸入係可以連接到部Nas. 所以都考慮過係咪應該還過部Dac steamer

Aura ...

換source 會好d
回復

意思係咪暫時唔換usb 同 Sony headphone Dac. 先換一部真正嘅Roon core source steamer?  因為應該應付唔到一次換曬咁多野. 所以就算換佐steamer 我都要繼續用usb去connect 部steamer 去dac
回復

hscar 發表於 2020-3-2 15:28
意思係咪暫時唔換usb 同 Sony headphone Dac. 先換一部真正嘅Roon core source steamer?  因為應該應付唔 ...

我會換dac 先。

spk 線都其實係好重要的一還
回復