新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 16906|回復: 36

[電源線] Acrolink Mexcel 8N-PC8100 vs 7N-PC9700

有冇Ching 用緊Acrolink Mexcel 8N-PC8100 PC? 感覺如何?
8100是否最適合用在CD Player上 ?
8100 的表現與 9700 比較又如何? 比此性格和聲底是否很接近?  廣告宣傳說8100表現比9700好 (???)

依度D師兄會叫你攻頂吧.
回復

racewong 發表於 2019-5-15 13:07
依度D師兄會叫你攻頂吧.

頂? 9700 or 8100?
8100 是 8N銅 (NEW MODEL) 而 9700 是7N銅

https://www.youtube.com/watch?v=F_bokHvIWsk

回復

MM622 發表於 2019-5-15 13:20
頂? 9700 or 8100?
8100 是 8N銅 (NEW MODEL) 而 9700 是7N銅

6N以上銅已經用儀器量度唔到 Marketing成分較大,一定係construction和阻隔物料。
回復

在用新款PC8100,聲場大,聲底純淨透明,頻寬很出色,可以用在轉盤或解碼上
回復

DXDXDXLM 發表於 2019-5-15 14:50
在用新款PC8100,聲場大,聲底純淨透明,頻寬很出色,可以用在轉盤或解碼上 ...

等你出報告分享了.
回復

8100 係難得的好缐、佢出到一浸浸嘅底音、分析力強、有層次,放 source 好合適

我自己用緊 8 條。

評分

查看全部評分

回復

攻頂就係8n-8100, 無論用到9700,9800, 如何結構都好, 7n就係7n, 一個n 分別好大!最主要大分別係低個浸更有層次,但冇9700咁理身, 我更鐘意! 我就係在用8100, 冇得彈!
回復

身為日本三夌稀有極銅 7n 8n 原材料受悳牌子的Acrolink ....我自從兩三年前已成為 Acrolink 的 忠實擁躉。感覺它是一個性價比頗高的日本誠實品牌。我已放棄過往用過超高價的多個品牌多條電源線!現在全用了9700 & 8100 的單一牌子電源缐在我組合中的系統化安排,可能總想達到呼吸和性格一致的目的!玩了 HIFi 三十多年。從未試過單一品牌電源線在整套音響上極滿意的結果!
它從高至低頻盡顯的中性表現。極有能力表達器材本身優點的功能, Mexcel 9700 及 8100 就成為了優美雞美酒式的良好配搭、前者盡在高處萬里無雲空氣感的表達;;後者深不見底而有控制力的下潛...畢竟這兩型號都是這品牌各据 7n 8n 兩電源線山頭的頂級型號...本身是歐洲機的愛好者、用上日本線在一些人眼中總覺格格不入,但在我眼裏一碗日本米飯也可令一個歐洲人吃得溫飽呢!

擁有     4條8100
          5條9700

評分

查看全部評分

回復

8100同9700 雖然價錢與Nordost Valhalla 2 PC差很多, 但想瞭解這3條線比較起來的優缺點?
另外這3條線邊條比較夾Esoteric CD Player ? thx
回復

MM622 發表於 2019-5-16 10:43
8100同9700 雖然價錢與Nordost Valhalla 2 PC差很多, 但想瞭解這3條線比較起來的優缺點?
另外這3條線邊條 ...

9500和v2我都有,v2無論高低伸延,到分析力和密度,一定高一班。但v2和二嫂一定唔夾!
回復

Sa683s 發表於 2019-5-16 10:51
9500和v2我都有,v2無論高低伸延,到分析力和密度,一定高一班。但v2和二嫂一定唔夾! ...

請問V2和二嫂一定唔夾係點唔夾?  高音太尖?太乾? 太硬? thx
回復

MM622 發表於 2019-5-16 11:00
請問V2和二嫂一定唔夾係點唔夾?  高音太尖?太乾? 太硬? thx

雖然我未用過V2 電源綫、我只用過V2 的 Speaker jumper (但已放棄)給我在我組合 Telos 1000 推 Sonus Faber的 印象 V2 是屬於大鳴大放的音響表現方式,看你的音樂聽感要求而決定選擇。Acrolink 是較自然實體一些!

回復

Nordost完全唔啱夾Eso, 就算Odin都係咁話
回復

AS881 發表於 2019-5-16 16:21
Nordost完全唔啱夾Eso, 就算Odin都係咁話

認同.... ESO 天生和 Acrolink 拉上不解之緣!加上今天的Acrolink 的價比起當天掛上 Esoteric 名的價格已超合理化!!
回復

我都好喜歡Acrolink, 但香港只有1.5米高階成品線,要2米版就要特別向日本訂製,比較麻煩
回復

lalala 發表於 2019-5-16 16:49
認同.... ESO 天生和 Acrolink 拉上不解之緣!加上今天的Acrolink 的價比起當天掛上 Esoteric 名的價格已 ...

但Esoteric 同Acrolink 即使同樣9700model 都係唔同聲的! Esoteric明顯高幾班,所以價錢有别!並非只是貼牌。
我自問買唔起Esoteric所以也只會揀Acrolink 。
回復

正確,Esoteric cable是特別為Esoteric調聲做了功課的。所以一定啱!是否最好就看個人口味
回復

AS881 發表於 2019-5-16 21:54
但Esoteric 同Acrolink 即使同樣9700model 都係唔同聲的! Esoteric明顯高幾班,所以價錢有别!並非只是貼 ...

真的?!Acrolink 是 Esoteric 線材的 OEM廠、在邏輯上我估計不會是不同的一件產品、如製作有別用另一個產品編號亦不是難事!
回復

lalala 發表於 2019-5-16 22:23
真的?!Acrolink 是 Esoteric 線材的 OEM廠、在邏輯上我估計不會是不同的一件產品、如製作有別用另一個 ...

係真!ABAB 比較過!真的不敢相信!不過同人講冇人會信
回復