新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 11505|回復: 29

[請教] 手癢想簡單摩改數位播放機

請教Ching 小弟最近在掏寶買了一部數位播放機
打開蓋子看到隻牛,突然之間想要玩一下簡單摩改
想upgrade隻牛和 EMI filter 不知對聲音有沒有幫助?
(或是將牛放入另一個鋁盒減少干擾?)
請問ching suggestions
1.jpg 2.jpg 3.jpg 4.jpg 5.jpg 6.jpg 7.jpg 8.jpg 9.jpg

我覺得最簡單就係

改機內電源線, 同電容, 應該有一定效果
回復

change the transformer to Block;

Not necessary to add EMI filter, it deletes the high and low frequencies too much...

改機內電源線
回復

我看這機只輸出S/PDIF或AES/EBU,即是全工作在digital domain。
如想修改或改良,不應用analog那方向想,不如想下穩壓的超高頻穩定性與內阻、時鐘準確度與jitter多少、輸出波型/電壓/阻抗等。
個人想法only。
回復

靚電容
回復

CHING 改機內電源線同電容 小弟我應該還有能力做得到
咖啡色10v 3300uF  綠色 6.3V 1000F 可否請CHING推介好D牌子
弱弱問一下,改機內電源線是否剪去一段線再接番好線就可以?(如圖)
定係要拆隻牛找線初端?

banny_seng ching, 部機仲有兩個I2S output. 我現在用I2S out1接DAC
穩壓,時鐘 小弟非電子本科,能力不夠
回復

可否請CHING推介好D牌子同埋型號
回復

ccd79 發表於 2019-5-21 15:14
CHING 改機內電源線同電容 小弟我應該還有能力做得到
咖啡色10v 3300uF  綠色 6.3V 1000F 可否請CHING推介 ...

I2S輸出更加要注意時鐘的Jitter,除非DAC用內置時鐘。
回復

唔知點解,我覺得幾粒三羊電容個樣怪怪地。
回復

請唔好剪環牛嘅線....
變壓器輸出線係直接去次級線圈,換左線但多左焊點分分鐘得不償失。

好似banny 師兄咁講,最影響digital transport 嘅係jitter,仲有power supply 嘅noise density.

若果唔打算換crystal 或者加FIFO, 咁最簡單係係電源著手
可以先試將隻牛外置,以breakout cable 連接返mainboard
複雜少少就飛走佢用緊LDO regulator,改用獨立穩壓
仲有唔用bluetooth 就掹左條天線佢。

評分

查看全部評分

回復

bluetooth如果唔用,最好連機內既IC都disable埋佢,只掹條天線無好處,因為如果塊板照出2.4G射頻但無天線,雖然2.4G所發射出來少左,但無左個loading,即是power loading not match,這樣會出很多不應出的side band同干擾,小心!
回復

kenlaumm 發表於 2019-5-21 19:54
請唔好剪環牛嘅線....
變壓器輸出線係直接去次級線圈,換左線但多左焊點分分鐘得不償失。

好采我有問, 仲沒剪
再請教ching 如果想換crystal 是不是同電容一樣,太子換狸貓 (我沒見到尼部機的鐘??)

另外將隻牛外置是可以做的 不明白的是ching話接返mainboard的"breakout cable"
都要DIY線加上白色端子?
我的意思是說 牛在另外新box, 有四條線要回番main box. 焊接(or壓接) wire to wire in new box 之後新長線終端接上白色端子插mainboard?
多謝ching
回復

個人認為,無必要把火牛外置,因為火牛工作在50/60Hz正絃波,而數字電路一般工作在10MHz以上,頻率相距甚遠,干擾較少,而外置後又要加長接線,加插頭與插座,接點多了又可能有其他問題。
除非不用原裝牛,另加較高壓的牛與外置穩壓,加上機內的做二次穩壓,這樣又不同效果!
回復

ccd79 發表於 2019-5-22 12:25
好采我有問, 仲沒剪
再請教ching 如果想換crystal 是不是同電容一樣,太子換狸貓 (我沒見到尼部 ...

相入面Y1, Y2, Y3 就係crystal
唔同frequency 唔同位係唔同reference

牛在另外新box, 有四條線要回番main box. 焊接(or壓接) wire to wire in new box 之後新長線終端接上白色端子插mainboard?

Yes.
回復

banny_seng 發表於 2019-5-22 13:31
個人認為,無必要把火牛外置,因為火牛工作在50/60Hz正絃波,而數字電路一般工作在10MHz以上,頻率相距甚遠 ...

外置牛除左處理magnetic flux leakage 對signal o既影響, 仲會有幾方面改變
1) 減少power supply o既 noise density
2) 排除transformer vibration 做成o既noise
3) 排除環牛stray capacitance 產生o既ground noise

外置牛+穩壓, 配合本身穩壓做二級穩壓, 未必對power 有正面影響
始終好視乎佢用o既LDO regulator noise density level
另外因為中間cable 行緊DC, 會較受EMI 影響

反而只係外置牛, 中間行AC, 個人愚見得益可以蓋過多幾個焊點同線長左o既損失
當然前題係條線唔可以太長啦

DIY 版多好似banny兄咁討論下就好勒~
回復

其實我不是反對分體電源,但以前玩得太盡,後來都是玩返曬合體,結果都沒有大損失。以前我幾乎所有機都用分體電源:LP盤、DAC、Pre Pre Amp、Pre Amp、電子分音、4套後級。玩玩下就發覺問題出現:如地方唔夠、接線與插頭太多,高壓低壓大電流細電流線太接近…
之後我就想那部最需要分體,排序如下:Pre Pre Amp、Pre Amp、後級、電子分音、DAC,跟住就一部部掉曬原來的機箱變回整體,到現在,只有LP盤同CAS的部份機用分體電源(都是因為原廠是有或根本沒有LPS),其他全部都一體過,聽聲還比以前分開曬好。
回復

ccd79 發表於 2019-5-21 15:17
可否請CHING推介好D牌子同埋型號

電容小弟非常outdated的了。只知靚電容出好聲。十年八年前電解電容用blackgate nonpolar + FK. 但現在聽説blackgate已經執笠了。其他師兄會有最新資訊。

Film and foil, 小弟用duelund, Mcap, vcap!
回復

點解合體還比分體好呢,我認為是因為線短了,干擾其他機或被其他EMI或RFI干擾少了,又內阻低了,少了很多插頭的不知名損失等,還可能是機箱用了較好的產品,放置的距離大了等等。所以,分體並不是一定要走的路,看自己需要吧!
回復

又分體電源到主機應該行AC還是DC呢?我覺得沒有定論。首先,幾乎所有名機的分體電源到主機都是行DC的;無論行AC或行DC,線都會受到EMI同RFI的干擾,但行DC,其干擾其他機的機會反而更少;又如果行DC,設計者都會在輸出與輸入位加上電容,這更易濾除干擾。
以上只是個人的經驗與結果,未必人人皆合用。
回復

banny_seng 發表於 2019-5-22 15:50
點解合體還比分體好呢,我認為是因為線短了,干擾其他機或被其他EMI或RFI干擾少了,又內阻低了,少了很多插 ...

banny兄好有經驗
我自己認為音響世界無絕對既好, 無絕對既正確
一切設計做法都有compromise
所以最緊要搵到自己覺得最合適既
我鍾意DIY 既try and error

評分

查看全部評分

回復